Η ΕΕ λαμβάνει απόφαση για τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

pixabay / Paolinio
Freepen.gr - Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε τη Δευτέρα ένα βήμα προς την κατάσχεση των τόκων που κερδίζουν τα ρωσικά κρατικά κεφάλαια, τα οποία το μπλοκ έχει παγώσει ως απάντηση στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ προχώρησαν στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν στη ρωσική κεντρική τράπεζα, τα περισσότερα από τα οποία κατέχονται από τον εκκαθαριστή Euroclear με έδρα τις Βρυξέλλες, το Φεβρουάριο του 2022.

Τη Δευτέρα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διέταξε όλους τους καταθέτες που κατέχουν 1 εκατ. ευρώ (1,08 εκατ. δολάρια) ή περισσότερα σε περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας να τηρούν χωριστούς λογαριασμούς "έκτακτων ταμειακών υπολοίπων που συσσωρεύονται λόγω των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ" και τους απαγόρευσε να διαθέτουν τυχόν τόκους ή κέρδη από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία.

"Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά με την πιθανή θέσπιση χρηματοδοτικής συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της ΕΕ που θα συγκεντρωθεί από αυτά τα καθαρά κέρδη για την στήριξη της Ουκρανίας και την ανάκαμψη και την ανοικοδόμησή της σε μεταγενέστερο στάδιο", ανέφερε το Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail