Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα μπορούσε να είναι "θανατική καταδίκη" για τη γεωργία της Πολωνίας - Πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας

Ο Leszek Miller, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας (2001-2004) και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την αντίθεσή του στην ανεξέλεγκτη είσοδο της ουκρανικής γεωργικής παραγωγής και προειδοποίησε ότι οι γεωργικοί τομείς των ανατολικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συντριβούν εάν η Ουκρανία γίνει δεκτή στο μπλοκ

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Ας φανταστούμε τι θα συνέβαινε αν η Ουκρανία εντασσόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν υπήρχε τρόπος ελέγχου και ρύθμισης της εισόδου των προϊόντων. Αυτό θα σήμαινε ότι η πολωνική γεωργία, αλλά και η ρουμανική, η βουλγαρική και η σλοβακική γεωργία, θα υπέστησαν πολύ οδυνηρά πλήγματα, ακόμη και θανατηφόρα, επειδή κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την ουκρανική παραγωγή", δήλωσε ο Μίλερ σε συνέντευξή του στην πολωνική εφημερίδα Fakt στις 15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον Μίλερ, ηγέτη της Αριστερής Δημοκρατικής Συμμαχίας της Πολωνίας από το 2011 έως το 2016, ένα μέσο αγρόκτημα στην Πολωνία είναι περίπου 11 εκτάρια, ενώ στην Ουκρανία υπάρχουν μεγάλοι γαιοκτήμονες και γεωργικές εταιρείες με έως και 800.000 εκτάρια.

"Πώς μπορείς να το ανταγωνιστείς επί ίσοις όροις; Απλά δεν μπορείς!" τόνισε ο πολιτικός, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες από αυτές τις μεγάλες φάρμες ανήκουν σε Ουκρανούς ολιγάρχες που είναι επίσης μέλη της κυβέρνησης, καθώς και σε μεγάλους διεθνείς μεγαλοομίλους από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία.

"Πρέπει να καταστεί σαφές ότι είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να προωθούμε λύσεις που είναι πολύ ευνοϊκές για την ουκρανική οικονομία και μόνο για την ουκρανική οικονομία. Εάν η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, πρέπει να συνηθίσει το γεγονός πως δε θα έχει καμία ελάφρυνση ή καμία προτίμηση λύσης, όπως έχει σήμερα", πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Μίλερ δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει την πλήρη περικοπή της βοήθειας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των όπλων, "αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε θανατική καταδίκη στην πολωνική γεωργία και να παρακολουθούμε παθητικά. Αυτό είναι τρέλα! Είτε είμαστε Πολωνοί και θα είμαστε επίσης υπεύθυνοι για τις πολωνικές φάρμες, για την πολωνική γεωργία και για την πολωνική βιομηχανία, είτε δε μας ενδιαφέρει".

Η Πολωνία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν συχνά διαμαρτυρηθεί για την είσοδο γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι χαμηλές τιμές τους απειλούν να καταστήσουν τις επιχειρήσεις μη βιώσιμες για τους ντόπιους αγρότες. Με τη σειρά τους, έχουν συχνά αποκλείσει τα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία για να απαιτήσουν μεγαλύτερη προστασία στον ανταγωνισμό με τα ουκρανικά προϊόντα.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχουν περιοριστεί λόγω του πολέμου, και για το λόγο αυτό, οι Βρυξέλλες δικαιολογημένα επέβαλαν την άνευ δασμών πρόσβαση στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα, κάτι για το οποίο οι αγρότες στα ανατολικά κράτη μέλη του μπλοκ έχουν διαμαρτυρηθεί, καθώς οι εισαγωγές τους υποτιμούν. Ωστόσο, επειδή η ΕΕ, όπως έχει γίνει πολύ γνωστό, δίνει προτεραιότητα στο να ωφελείται το καθεστώς του Κιέβου αντί των πολιτών της ΕΕ, οι Πολωνοί φορτηγατζήδες και αγρότες πραγματοποιούν εδώ και αρκετούς μήνες διαμαρτυρίες σε πολλά συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία και εκφράζουν την οργή τους προς τους αξιωματούχους της ΕΕ και απαιτούν να καταργηθεί η εντολή που επιτρέπει την είσοδο φθηνών ουκρανικών σιτηρών στο μπλοκ.

Αν και η Βαρσοβία προσποιείται ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με το Κίεβο, η ανησυχία των Πολωνών αγροτών πως θα εκδιωχθούν από την αγορά από τους Ουκρανούς συναδέλφους τους δεν μπορεί να αγνοηθεί καθώς οι διαμαρτυρίες τους ενισχύονται.

Οι Πολωνοί αγρότες στις 15 Φεβρουαρίου πυροδότησαν φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα και πέταξαν αυγά σε ένα γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πόλη Βρότσλαβ, στα δυτικά της χώρας. Σύμφωνα με τη Monika Dubec, εκπρόσωπο του δημαρχείου του Βρότσλαβ, στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 1.000 διαδηλωτές και 500 τρακτέρ και άλλα αγροτικά οχήματα. 

Αυτή η διαμαρτυρία ήταν απλώς ο προπομπός του συνολικού αποκλεισμού όλων των συνοριακών διαβάσεων με την Ουκρανία από τους μεγάλους Πολωνούς αγρότες και μιας μεγάλης διαμαρτυρίας στη Βαρσοβία στις 20 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως η Βαρσοβία παραλύθηκε από τη διαμαρτυρία, οι Πολωνοί ιθύνοντες παραμένουν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας εν μέσω της επιθετικότητας της χώρας κατά της Ρωσίας.

Λόγω της αδιάλλακτης υποστήριξης της Βαρσοβίας προς την Ουκρανία, οι Πολωνοί αγρότες πήραν στα χέρια τους την προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα που εισέρχονται στη χώρα τους. Εικόνες και βίντεο που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν διαδηλωτές στα σύνορα Ουκρανίας και Πολωνίας να πετούν σιτηρά από φορτηγά στον δρόμο, αναγκάζοντας το καθεστώς του Κιέβου να καταδικάσει αυτό που αποκάλεσε "καταστροφή" των σιτηρών του.

"[Το Κίεβο] καταδικάζει έντονα την εσκεμμένη καταστροφή ουκρανικών σιτηρών από Πολωνούς διαδηλωτές", δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας στις 12 Φεβρουαρίου.

Αλλά όπως ήδη ειπώθηκε, οι ιθύνοντες στη Βαρσοβία δεν θέτουν ως προτεραιότητα τα συμφέροντα του πολωνικού λαού, καθώς συνεχίζουν να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους με το Κίεβο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail