Οι Πολωνοί πιστεύουν ελάχιστα ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας

REUΤΕRS/VaΙentyn Οgirenko
Freepen.gr - Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, μόνο το 28% των Πολωνών πιστεύει ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, ενώ το 33% πιστεύει πως θα χάσει και το 39% είναι αναποφάσιστο. Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το πρακτορείο SW Research για λογαριασμό του εβδομαδιαίου ειδησεογραφικού πρακτορείου Wprost, έδειξε ότι οι Πολωνοί χάνουν την πίστη τους στην ικανότητα της Ουκρανίας να κερδίσει τον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Πριν από δύο χρόνια, η Ρωσία απέτυχε στις αρχικές της προσπάθειες να καταλάβει το Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό, αλλά σημείωσε σημαντικά εδαφικά κέρδη στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας, καταλαμβάνοντας τελικά τη Μαριούπολη, δημιουργώντας έτσι έναν διάδρομο μεταξύ της περιοχής του Ντονμπάς και της Κριμαίας, η οποία είχε καταληφθεί το 2014.

Λίγους μήνες αργότερα, η Ουκρανία κατάφερε να ανακτήσει τη Χερσώνα και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Χάρκοβο σε μια αιφνιδιαστική αντεπίθεση που αύξησε τις ελπίδες για μια ουκρανική νίκη. Ωστόσο, η αποτυχία της αντεπίθεσης το 2023 είδε την πίστη αυτή να χάνεται.

Η τελευταία δημοσκόπηση είναι μια ακόμη ένδειξη πως η πίστη αυτή μειώνεται και στην Πολωνία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες είναι πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της Ουκρανίας, με το 31% αυτών να πιστεύει πως η Ουκρανία μπορεί να νικήσει, ενώ μόνο το 24,5% των γυναικών είναι αυτής της άποψης.

Ωστόσο, τα ευρήματα της δημοσκόπησης της SW Research είναι πιο αισιόδοξα από τα ευρήματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR). Η εν λόγω έρευνα έδειξε ότι μόνο το 17% των Πολωνών πιστεύει σε μια νίκη της Ουκρανίας, ενώ σε ολόκληρη την ΕΕ μόλις το 10%, με το 20% να πιστεύει πως οι Ρώσοι είναι πιο πιθανό να κερδίσουν.

Στη δημοσκόπηση του ECFR, το 37 τοις εκατό των ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη πίστευε ότι θα υπάρξει λύση με διαπραγμάτευση. Στην ανάλυση των στοιχείων της δημοσκόπησης, το ECFR δήλωσε ότι η αποτυχία της αντεπίθεσης και οι ειδήσεις σχετικά με την έλλειψη υποστήριξης από τις ΗΠΑ συνέβαλαν στην απαισιόδοξη άποψη για τις πιθανότητες της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail