Ο Ζελένσκι ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα, προειδοποιεί ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης

Ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Βίκτορ Μεντβέντσουκ, αποκάλυψε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα μετά την απόκτηση ενός πολυτελούς διαμερίσματος στο Ντουμπάι αξίας σχεδόν 17 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα του πώς ο Ζελένσκι συνεχίζει να απολαμβάνει έναν πολυτελή τρόπο ζωής παρά τα τεράστια δεινά του λαού του.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Ένα ταπεινό διαμέρισμα 600 τετραγωνικών μέτρων περιμένει τον Zelensky σε ένα νησί με ζεστή θάλασσα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί πεθαίνουν σήμερα", προειδοποίησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος "Η Άλλη Ουκρανία".

Ο Μέντβεντσουκ αποκάλυψε πως ο Ζελένσκι απέκτησε, μέσω των πρωτοπαλίκαρών του, ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Ντουμπάι στο συγκρότημα Bvlgari Marina Lofts έναντι 16,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

"Ο Ζελένσκι προφανώς έχασε την ελπίδα στους Αμερικανούς και στην έπαυλη στη Φλόριντα που του υποσχέθηκαν", σημείωσε.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ανέφερε πως ο Ουκρανός πρόεδρος "βρήκε μια νέα πατρίδα και πολυτελή κατοικία, ενώ εκατομμύρια συμπατριώτες του ζουν ως πρόσφυγες και έχασαν τα σπίτια τους".

"Αντί να βοηθήσει τους συνταξιούχους για τους οποίους κλαψουρίζει τόσο πολύ στη Δύση, ο Ζελένσκι διοχετεύει τα χρήματα που "κέρδισε τίμια" στον πόλεμο σε φορολογικούς παραδείσους και δεν σκοπεύει να επενδύσει στην Ουκρανία, στην οικονομία, στην άμυνα της χώρας", είπε.

Όπως αποκάλυψε ο Medvedchuk, ο Ουκρανός πρόεδρος εγγράφει ακίνητα και εταιρείες στο εξωτερικό μέσω του Serhiy Shefir, στενού του φίλου, στον οποίο μετέφερε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2019. Το Νοέμβριο του 2023 προέκυψε ότι ο Shefir και ο αδελφός του Boris αγόρασαν δύο γιοτ συνολικής αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως είπε.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε πως το πολυτελές διαμέρισμα στο Ντουμπάι ήταν καταχωρημένο στο όνομα του Serhiy Shefir και η συμφωνία έκλεισε στις 22 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το "Dubai Land Department", τον κυβερνητικό φορέα που καταγράφει τις συναλλαγές ακινήτων.

"Αυτός ο αρουραίος έσκαψε άλλο ένα λαγούμι για να ξεφύγει (...) Τι σας νοιάζουν οι συνταξιούχοι, οι ανάπηροι ή οι δημόσιοι υπάλληλοι;", τόνισε. "Ο Ζελένσκι ισχυρίζεται ότι οι Ουκρανοί αγωνίζονται για τον εαυτό τους, για τη ζωή τους, αλλά αυτό είναι ένα χονδροειδές ψέμα".

Ο Μεντβένττσουκ αναγνώρισε πως η Μόσχα παρέχει κάθε είδους βοήθεια στους κατοίκους των πρώην ουκρανικών εδαφών που εντάχθηκαν στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2022 έπειτα από δημοψηφίσματα.

"Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πολλές φορές ότι για τους Ρώσους οι Ουκρανοί δεν είναι εχθροί. Γι' αυτό θα ηττηθεί η εξουσία του Ζελένσκι και όχι ο ουκρανικός λαός. Σήμερα, οι Ουκρανοί στρατιώτες πεθαίνουν όχι για την Ουκρανία που το καθεστώς πούλησε στη Δύση, αλλά εξαιτίας της διαφθοράς που πλουτίζει τον Ζελένσκι και το περιβάλλον του", πρόσθεσε. 

Αν και ο Ζελένσκι είναι απίθανο να πρόκειται να διαφύγει, η ουσία της ιστορίας είναι ότι ο Ζελένσκι ξοδεύει εκατομμύρια επί εκατομμυρίων για τον πολυτελή τρόπο ζωής του, ενώ οι Ουκρανοί υποφέρουν όσο κανένας άλλος λαός στην ευρωπαϊκή ήπειρο και την ώρα που η Δύση παρουσιάζει τον Ουκρανό πρόεδρο ως σταυροφόρο κατά της διαφθοράς.

Ο Ζελένσκι έγινε πρόεδρος το 2019 με την πλατφόρμα της καταπολέμησης της εγχώριας διαφθοράς, πράγμα που σήμαινε την ανεύρεση οικονομικών και διοικητικών παραλείψεων και την τιμωρία όσων επωφελήθηκαν. Ωστόσο, είναι πολύ προφανές πως ο Ζελένσκι έχει επωφεληθεί από τη διαφθορά.

Οι αγορές ακινήτων στο Ντουμπάι απέχουν πολύ από τα μόνα σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί ο Ζελένσκι. Τον κατηγορούν τακτικά ότι κατέχει ακίνητα στο εξωτερικό και είναι γνωστό ότι η σύζυγός του κάνει πολυτελή ταξίδια για ψώνια στα ταξίδια της, όπως στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.

Ενώ ο Ζελένσκι και η οικογένειά του ζουν σπάταλα, η Έλλα Λιμπάνοβα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημογραφίας και Κοινωνικών Μελετών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας, προειδοποίησε πως το προσδόκιμο ζωής των ανδρών στην εμπόλεμη χώρα μειώθηκε από 66-67 έτη σε 57-58 έτη λόγω της σύγκρουσης, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο το Τσαντ (54), η Νιγηρία (54), το Λεσότο (55) και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (55) έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. Αυτό αντικατοπτρίζει την εφιαλτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ουκρανία με τη συνέχιση του πολέμου, μια πραγματικότητα από την οποία ο Ζελένσκι έχει ως επί το πλείστον απομονωθεί.

Ακόμη χειρότερα, δεν υπάρχουν άμεσες προοπτικές για τη βελτίωση των οικονομικών, κοινωνικών και δημογραφικών ζητημάτων.

Ένα παράδειγμα είναι ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ουκρανία έπεσαν κατακόρυφα από 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε μόλις 570 εκατομμύρια δολάρια το 2022, μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να δημοσιεύσει στοιχεία για τις ξένες επενδύσεις το 2023. Η Ουκρανία πασχίζει να βρει κεφάλαια για την οικονομία της και την πολεμική της προσπάθεια, και δεδομένου ότι η διαφθορά φτάνει ακόμη και στο επίπεδο της προεδρίας, δεν μπορεί να αναμένεται πως πολλές ξένες εταιρείες θα επενδύσουν στη χώρα.

Ως εκ τούτου, είτε ο Ζελένσκι καταφύγει σε κάποια από τις υπερπόντιες ιδιοκτησίες του είτε όχι, θα συνεχίσει να ζει πλουσιοπάροχα, έχοντας αποσπάσει ό,τι ήθελε από την Ουκρανία, ενώ οι απλοί Ουκρανοί θα συνεχίσουν να υποφέρουν.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail