Όλα τα στοιχεία είναι στη θέση τους για μια οικονομική κρίση συγκλονιστικών διαστάσεων

pixabay / geralt
Κατάφεραν να καθυστερήσουν την ημέρα της κρίσης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά δεν κατάφεραν να την αναβάλουν επ' αόριστον. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διοχέτευσε τρισεκατομμύρια δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι πολιτικοί μας δανείστηκαν και ξόδεψαν τρισεκατομμύρια δολάρια που δεν είχαμε. Όλα αυτά τα χρήματα προκάλεσαν πολύ πληθωρισμό, αλλά δημιούργησαν επίσης μια «βιασύνη ευημερίας» για την οικονομία. Με άλλα λόγια, οι οικονομικές συνθήκες ήταν σημαντικά καλύτερες από ό,τι θα ήταν διαφορετικά. Δυστυχώς, θα πρέπει να πληρωθεί μεγάλο τίμημα για μια τέτοια βραχυπρόθεσμη σκέψη. Από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κάτω, ολόκληρη η κοινωνία μας πνίγεται στα χρέη και τώρα φαίνεται πως τα οικονομικά μας προβλήματα πρόκειται να πάνε στο επόμενο επίπεδο.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις αρχές του 2024, υπάρχουν όλα τα είδη ενδείξεων ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αρχίζει πραγματικά να επιβραδύνεται.

Για παράδειγμα, μόλις μάθαμε πως οι καταναλωτικές δαπάνες «έπεσαν απότομα» κατά το μήνα Ιανουάριο:

Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν απότομα τον Ιανουάριο, παρουσιάζοντας ένα πιθανό πρώιμο σημάδι κινδύνου για την οικονομία, ανέφερε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου.

Οι προκαταβολικές πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν κατά 0,8% για τον μήνα που ακολούθησε το προς τα κάτω αναθεωρημένο κέρδος 0,4% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής. Αναμενόταν μείωση: Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones αναζητούσαν πτώση 0,3%, εν μέρει για να αντισταθμίσουν τις εποχιακές στρεβλώσεις που πιθανώς ενίσχυσαν τον αριθμό του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η απόσυρση ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Ακόμη και εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,6%, πολύ κάτω από την εκτίμηση για κέρδος 0,2%.

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές απλώς δεν έχουν τόσα χρήματα να ξοδέψουν αυτές τις μέρες.

Είναι στο ύψος των ματιών τους στο χρέος και τα ποσοστά παραβατικότητας έχουν εκτοξευτεί.

Πολλοί καταναλωτές σφίγγουν τα οικονομικά τους και επομένως δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Disney+ έχασε περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνδρομητές κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους:

Οι συνδρομητές Disney+ Core (που περιλαμβάνουν πελάτες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς και διεθνείς χρήστες, εξαιρουμένου του Disney+ Hotstar με έδρα την Ινδία) μειώθηκαν στα 111,3 εκατομμύρια από τα 112,6 εκατομμύρια που αναφέρθηκαν το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα τριμηνιαία αποτελέσματα κερδών της Disney που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Στις αρχές του 2024, είδαμε επίσης μεγάλους εργοδότες να μειώνουν ανελέητα τους μισθούς σε όλη τη χώρα.

Η παρακάτω σύνοψη μερικών από τις πιο συγκλονιστικές απολύσεις που έχουμε δει πρόσφατα προέρχεται από το Zero Hedge:

1. Twitch: 35% του εργατικού δυναμικού
2. Roomba: 31% του εργατικού δυναμικού
3. Hasbro: 20% του εργατικού δυναμικού
4. LA Times: 20% του εργατικού δυναμικού
5. Spotify: 17% του εργατικού δυναμικού
6. Levi's: 15% του εργατικού δυναμικού
7 Xerox: 15% του εργατικού δυναμικού
8. Qualtrics: 14% του εργατικού δυναμικού
9. Wayfair: 13% του εργατικού δυναμικού
10. Duolingo: 10% του εργατικού δυναμικού
11. Washington Post: 10% του εργατικού δυναμικού
12: Snap: 10% του εργατικού δυναμικού
13. eBay: 9% του εργατικού δυναμικού
14. Business Insider: 8% του εργατικού δυναμικού
15. Paypal: 7% του εργατικού δυναμικού
16. Okta: 7% του εργατικού δυναμικού
17. Charles Schwab: 6% του εργατικού δυναμικού
18. Docusign: 6% του εργατικού δυναμικού
19: CISCO: 5% του εργατικού δυναμικού
20. UPS: 2% του εργατικού δυναμικού
21. Blackrock: 3% του εργατικού δυναμικού
22. Paramount: 3% του εργατικού δυναμικού
23. Citigroup: 20.000 εργαζόμενοι
24. Pixar: 1.300 εργαζόμενοι

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας γίναμε μάρτυρες πολλών προσωρινών απολύσεων, αλλά η τελευταία φορά που είδαμε μεγάλες εταιρείες να πραγματοποιούν μόνιμες μαζικές απολύσεις σε τόσο ευρεία βάση ήταν το 2008 και το 2009.

Και όλοι θυμόμαστε τι συνέβη τότε.

Εν τω μεταξύ, το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτερα από τους μισθούς.

Για παράδειγμα, αναφέρεται πως το κόστος της ασφάλισης αυτοκινήτου αυξάνεται με «τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό που έχει καταγραφεί»:

Το κόστος της ασφάλισης αυτοκινήτων εκτινάχθηκε 1,4% τον Ιανουάριο, ανεβάζοντας το συνολικό ετήσιο κέρδος στο 20,6% – τον ​​ταχύτερο ετήσιο ρυθμό που έχει καταγραφεί. Σε σύγκριση με τις αρχές του 2019, η ασφάλιση αυτοκινήτων είναι σχεδόν 40% ακριβότερη. Οι ειδικοί λένε πως το πρόβλημα θα μπορούσε σύντομα να επιδεινωθεί πριν αρχίσει να βελτιώνεται.

Περιττό να πούμε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν δει τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 20,6 τοις εκατό τον περασμένο χρόνο.

Φυσικά σχεδόν όλα τα άλλα έχουν γίνει γρήγορα πιο ακριβά και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Πέρα από όλα τα άλλα, αντιμετωπίζουμε και μια άνευ προηγουμένου κρίση εμπορικών ακινήτων.

Τα χρηματοπιστωτικά μας ιδρύματα κάθονται σε βουνά κακών εμπορικών δανείων για ακίνητα και ο Κέβιν Ο' Λίρι προειδοποιεί ότι «χιλιάδες ακόμη» θα χρεοκοπήσουν μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια:

Οι περιφερειακές τράπεζες είναι καταδικασμένες.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό… αν είστε προετοιμασμένοι για αυτό.

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που η Silicon Valley Bank (SVB) κατέρρευσε τον Μάρτιο – θύμα ανόητης διαχείρισης. Αλλά η απογοητευτική πραγματικότητα είναι ότι η μικρή τραπεζική κρίση απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, χιλιάδες ακόμη περιφερειακοί θεσμοί θα καταρρεύσουν. Γι' αυτό δεν έχω αποταμιεύσει ούτε επενδύσει ούτε σε ένα.

Έχει δίκιο ο Kevin O'Leary σε αυτό;

Δε γνωρίζω.

Θα πρέπει απλώς να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει.

Αλλά χωρίς αμφιβολία, τα πράγματα σίγουρα δεν φαίνονται καλά αυτή την στιγμή.

Περιττό να πούμε ότι δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που βιώνουν οικονομικές αναταράξεις αυτές τις μέρες.

Αυτή την εβδομάδα, μάθαμε πως η ιαπωνική οικονομία έχει εισέλθει επίσημα σε ύφεση:

Η Ιαπωνία έχασε τη θέση της ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από τη Γερμανία, καθώς ο ασιατικός γίγαντας διολίσθησε απροσδόκητα στην ύφεση.

Κάποτε η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Ιαπωνία ανέφερε δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης την Πέμπτη — πτώση 0,4% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο μετά από μια αναθεωρημένη συρρίκνωση 3,3% το τρίτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου έχασε έντονα τις προβλέψεις για ανάπτυξη 1,4% σε δημοσκόπηση του Reuters με οικονομολόγους.

Και οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Στην πραγματικότητα, η Γερμανία αποκαλείται ο «άρρωστος άνθρωπος της Ευρώπης» αυτή την στιγμή.

Είναι ενδιαφέρον πως αυτή την στιγμή ο Τζεφ Μπέζος αποφάσισε να πουλήσει μετοχές της Amazon αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων:

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, πούλησε άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών της εταιρείας, ανεβάζοντας τη συνολική αξία των μετοχών που είχε εκφορτώσει την περασμένη εβδομάδα στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές.

Μια κατάθεση της Amazon την Τρίτη έδειξε ότι ο Μπέζος, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας με έδρα το Σιάτλ το 2021, αλλά παραμένει εκτελεστικός πρόεδρος, πούλησε 12 εκατομμύρια μετοχές για περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ Παρασκευής και Δευτέρας.

Σίγουρα δε χρειάζεται τα μετρητά.

Γιατί λοιπόν το κάνει αυτό;

Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε οι υπόλοιποι;

Δε νομίζω.

Αντίθετα, νομίζω ότι μπορεί να δει αυτό που μπορούμε να δούμε οι υπόλοιποι .

Οι τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί σε υψηλά ρεκόρ, ακόμη και όταν η συνολική οικονομία οδεύει σαφώς σε μεγάλη ύφεση.

Αυτό καθιστά αυτή την ιδανική στιγμή για πώληση.

Ο Τζεφ Μπέζος δεν έφτασε εκεί που είναι όντας ανόητος. Μπορεί να δει τι έρχεται και βγαίνει ενώ η λήψη είναι ακόμα καλή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail