Απαγωγή παιδιών στην Ουκρανία. Ποιος ευθύνεται;

"Τι σημασία έχει για τους νεκρούς, τα ορφανά και τους άστεγους, αν η τρελή καταστροφή καλλιεργείται στο όνομα του ολοκληρωτισμού, αντί για την  ελευθερία ή στο όνομα της δημοκρατίας; " Όταν πολεμά κανείς, κανείς δεν σκέφτεται τα λόγια του Μαχάτμα Γκάντι. Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα του πολέμου. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι μια ακόμη απόδειξη πως οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι, και ιδιαίτερα τα παιδιά, είναι τα παράπλευρα θύματα μιας στρατιωτικής σύγκρουσης. Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις των διεθνών δικαιωμάτων και για μαζικές απαγωγές και απελάσεις ανηλίκων.

Γράφει ο Piero Messina - southfront.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Σήμερα, χάρη στο πολύτιμο έργο των εθελοντών και των ερευνητών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε νέες μαρτυρίες. Και αυτή είναι η περίπτωση του έργου που επιτελεί η Rossella Maraffino. Πριν πει τι ανακάλυψε η Maraffino, είναι σωστό να συνοψίσουμε όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί για την ιστορία αυτή.

Η δυτική εκδοχή κατηγορεί τους ηγέτες του Κρεμλίνου. Ακριβώς για αυτό το θέμα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει παραπέμψει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσίδα επίτροπο για τα παιδιά Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα. Στις 17 Μαρτίου 2022, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Lvova-Belova. Κατηγορήθηκαν ότι ήταν υπεύθυνοι για την απέλαση ουκρανικών παιδιών στη Ρωσία, ένα έγκλημα πολέμου σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία.

Οι κατηγορίες κατά της Μόσχας βασίστηκαν κυρίως σε πληροφορίες που συγκέντρωσε η Kateryna Rashevska, νομική εμπειρογνώμονας του Περιφερειακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η Rashevska ανέφερε ότι πράκτορες της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν μεταφέρει τουλάχιστον 19.546 παιδιά στη χώρα αυτή από την Ουκρανία από τις 18 Φεβρουαρίου 2022.  Μεταξύ άλλων παραβιάσεων, τους επιβάλλεται η υπηκοότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τους απαγορεύεται να μιλούν και να μαθαίνουν την ουκρανική γλώσσα ή να διατηρούν την ουκρανική τους ταυτότητα.

"Το να αφήνουμε τα ουκρανικά παιδιά στη Ρωσία σημαίνει πως συνεχίζουμε να παραβιάζουμε τα δικαιώματά τους", τόνισε, καλώντας το Συμβούλιο "να συνδράμει στην επιστροφή των ουκρανικών παιδιών".

Υπάρχει, ωστόσο, και μια εντελώς αντίθετη εκδοχή, μια εκδοχή που βλέπει την αστυνομική δύναμη του Κιέβου να εμπλέκεται στις απαγωγές και τις απελάσεις ανηλίκων.

Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε σε ρωσικό μέσο ενημέρωσης, η Καναδή ανταποκρίτρια Eva Bartlett παρουσίασε ακριβείς πληροφορίες για την πραγματικότητα της πόλης Artyomovsk (που οι Ουκρανοί αποκαλούν "Bakhmut"), η οποία απελευθερώθηκε πρόσφατα από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι ντόπιοι μάρτυρες ενημέρωσαν τη δημοσιογράφο ότι πριν από τη ρωσική νίκη είχαν υποστεί κάθε είδους καταχρήσεις από τα ουκρανικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών, ακόμη και απαγωγές παιδιών.

Σύμφωνα με διάφορες συνεντεύξεις, υπήρξαν αρκετές απαγωγές που πραγματοποιήθηκαν από την ουκρανική στρατιωτική αστυνομία, κυρίως από τους λεγόμενους "Λευκούς Αγγέλους", οι οποίοι είναι ειδικές ομάδες "εθελοντών" που υποτίθεται ότι έχουν ως αποστολή να εκτελούν επιχειρήσεις εκκένωσης. Τον Απρίλιο, η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την "εκκένωση" 126 παιδιών από εδάφη που θεωρούνται "κατεχόμενα" (αυτά που επανεντάχθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία). Οι οικογένειες που ερωτήθηκαν αποκάλυψαν πως στην πράξη μια τέτοια "εκκένωση" είναι απλώς μια απαγωγή, αφού οι "Λευκοί Άγγελοι" παίρνουν τα παιδιά με τη βία και τα μεταφέρουν σε άγνωστες περιοχές.

"Ήταν Φεβρουάριος και άρχισαν να έρχονται οι Λευκοί Άγγελοι, μετά ήρθαν και άλλες ομάδες. Είπαν ότι η Verkhovna Rada είχε αποφασίσει πως δεν είχαμε κανένα δικαίωμα να είμαστε εδώ και ότι εκθέτουμε το παιδί μας σε ενεργές εχθροπραξίες", δήλωσε στους δημοσιογράφους μια γυναίκα που ονομάζεται Yulia.

"Έπαιρναν τα παιδιά μακριά. Ερχόντουσαν στις 6 το απόγευμα, μερικές φορές στις 10 το βράδυ (...) Αυτοαποκαλούνταν εθελοντές, αλλά δεν ήταν, ήταν η SBU ή ίσως κάποια άλλη οργάνωση που συλλέγει πληροφορίες (...) Είχαν μια λίστα με ανθρώπους, ήξεραν ποιος ζούσε πού και πόσοι άνθρωποι ήταν εκεί (...) Οι εθελοντές έρχονταν με ένα αυτοκίνητο, μοίραζαν κάποια κουτιά, συγκέντρωναν πληροφορίες και στη συνέχεια, με αυτές τις πληροφορίες, έρχονταν άνθρωποι με στολή που έτρεχαν και έψαχναν για παιδιά".

Οι "Λευκοί Άγγελοι" της ουκρανικής αστυνομίας θεωρούνται ύποπτοι ότι απαγάγουν παιδιά από το Ντονμπάς, τα παίρνουν παρά τη θέληση των οικογενειών τους και τα μεταφέρουν μακριά. Δε γνωρίζουμε πλέον τίποτα για πολλά από αυτά, κάποια, ωστόσο, κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να επανενωθούν με τους γονείς τους. Αυτές είναι ιστορίες που οι δυτικοί mainstream δημοσιογράφοι δε θέλουν ή δεν μπορούν να πουν. Πράγματι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αφήγηση διαστρεβλώνεται και οι "Λευκοί Άγγελοι" γίνονται διανομείς σωτηρίας, φροντίδας και ανακούφισης για τους άμαχους πληθυσμούς.

Αλλά τώρα υπάρχει άλλη μια απόδειξη μιας "μη διηγήσιμης" αλήθειας. Η Rossella Maraffino, ακτιβίστρια και βιντεοσκόπος, συμμετέχει εδώ και χρόνια σε αποστολές εθελοντισμού και αλληλεγγύης στο Donbass. Τις ημέρες που πέρασε στα εδάφη που βρίσκονται υπό πίεση από τις συγκρούσεις μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων, η Maraffino κατάφερε να καταγράψει σε βίντεο τις μαρτυρίες ορισμένων ανηλίκων που κατέληξαν υπό την "προστασία" των Λευκών Αγγέλων. 

"Ήδη από τους πρώτους μήνες του 2022 τα μέσα ενημέρωσης μας παρείχαν στοιχεία σχετικά με την έξοδο παιδιών από το Ντονμπάς στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ωστόσο, εκτός από τα στοιχεία που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις αναφορών, μεταξύ άλλων και από τις ίδιες τις ουκρανικές αρχές, για παράνομη διακίνηση ανηλίκων. Θέλαμε να εμβαθύνουμε στο θέμα αυτό παίρνοντας συνέντευξη από την επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών της Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ Inna Schevnk, τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα της Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ V. Kiselev και την Kira, ένα 13χρονο κορίτσι που μαζί με 10 συμμαθητές της με την δικαιολογία της εκκένωσης του Šastje στις 22 Μαρτίου την παρέλαβαν από το σχολείο και, χωρίς έγγραφα, άλλα προσωπικά αντικείμενα ή την άδεια των μελών της οικογένειάς της, μεταφέρθηκε σταδιακά στο Lviv", μας λέει η Maraffino.

Η Κίρα, στο τέλος, μέσα από χίλιες δοκιμασίες, κατάφερε να επιστρέψει στο σπίτι της:

"Η μητέρα της Kira, μετά από μήνες και ατελείωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες, καταφέρνει να ανακτήσει την κόρη της. Η μητέρα της Κίρα ανακάλυψε πως η κόρη της είχε νέα έγγραφα, στα οποία το κορίτσι ήταν καταχωρημένο ως ορφανό. Όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει μια διαδικασία υιοθεσίας στο εξωτερικό".

Δεν υπάρχει πλέον κανένα ίχνος των άλλων παιδιών, των συμμαθητών της Κίρα. Προφανώς, δεν μπορεί κανείς να είναι απολύτως βέβαιος πως οι Λευκοί Άγγελοι είναι υπεύθυνοι. Αλλά η υποψία είναι συχνά ο προάγγελος της αλήθειας.

Σίγουρα, είναι πάντα οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι που πληρώνουν τις ζημιές των στρατιωτικών συγκρούσεων. Όλοι γνωρίζουν ότι η εμπορία παιδιών υπήρχε στο Ντονμπάς. Ακόμη και η USAid, η αμερικανική ΜΚΟ, είχε εξετάσει έναν φάκελο πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Τώρα που η Ρωσία έχει γίνει ο δημόσιος εχθρός νούμερο 1 για τη Δύση, η εμπορία ουκρανικών παιδιών δεν πρέπει πλέον να συζητείται. Ή, μιλάμε μόνο γι' αυτό κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό για αυτά τα εγκλήματα.

"Η πρακτική της απαγωγής ανηλίκων στο Ντονμπάς φαίνεται να είναι πολύ συνηθισμένη - υπογραμμίζει η Maraffino - και η ειδική μονάδα "Λευκοί Άγγελοι", μέρος της ουκρανικής αστυνομίας, κατηγορείται ότι παίρνει παιδιά χωρίς την άδεια των οικογενειών και χωρίς να ακολουθεί πρωτόκολλο για τη διατήρηση επαφής με τις οικογένειες καταγωγής, ιδίως σε αγροτικές περιοχές και/ή σε καταστάσεις κοινωνικοοικονομικών δυσκολιών. Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες που έχουν καταγραφεί από πολλές περιοχές της περιοχής: ποια είναι η αλήθεια;"

Το δημοσιογραφικό έργο της Rossella Maraffino στο Ντονμπάς δεν περιορίστηκε στο να ρίξει φως στην τύχη των απαχθέντων παιδιών. Η Maraffino καταγράφει όλες τις μαρτυρίες που έχουν συγκεντρωθεί, με σκοπό να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για το τι συμβαίνει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail