Η Ουγγαρία εξετάζει την αγορά πολλών μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων

pixabay / 526663
Freepen.gr - Σε λίγα χρόνια, η Ουγγαρία θα μπορούσε να δεσμευτεί να αγοράσει έναν ή περισσότερους μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες- το θέμα είναι απλώς από ποιον παραγωγό θα αγοράσει και ποιον τύπο. Η προσφορά τέτοιων αντιδραστήρων υποτίθεται ότι είναι μεγάλη, αλλά όσοι αγοράζουν συχνά βρίσκουν μόνο εργοστάσια υπό κατασκευή ή εννοιολογικά σχέδια αντί για αντιδραστήρες σε λειτουργία, γράφει η επιχειρηματική πύλη Világgazdaság.

Περισσότεροι από 80 μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMR) βρίσκονται υπό ανάπτυξη παγκοσμίως, καθώς η ζήτηση γι' αυτούς έχει εκτοξευθεί λόγω του ευρέος φάσματος εφαρμογών τους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από προεπιλογή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ως μέρος υβριδικών συστημάτων ενέργειας, για θέρμανση, αφαλάτωση νερού ή παραγωγή ατμού για τη βιομηχανία. Αποτελούν επίσης μια απαραίτητη λύση για την τροφοδοσία περιοχών που είναι γεωγραφικά απομακρυσμένες ή άλλως υποεξυπηρετούνται από άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας.

Το νωρίτερο που θα μπορούσε η Ουγγαρία να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς ενός ή περισσοτέρων SMR είναι το 2029-2030, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Csaba Lantos στη Világgazdaság τον περασμένο Αύγουστο, ενώ πριν από λίγες ημέρες δήλωσε πως η αξιολόγηση των πιθανών τύπων βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση πραγματικά αρθρωτών τύπων.

Ο υπουργός έχει επίσης δηλώσει στο παρελθόν πως δεν οραματίζεται τη νέα μονάδα στο Πακς, αλλά μάλλον σε μια περιοχή της χώρας όπου η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail