Το Κίεβο μόλις σκότωσε Γάλλους αξιωματικούς κι έθεσε σε κίνδυνο ακόμη και την ασφάλεια του Μακρόν για να πραγματοποιήσει μια προβοκάτσια ενοχοποιώντας τη Ρωσία;

Η ιδέα ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι έντονα διχασμένο, καθώς οι διάφορες ομάδες συμφερόντων του διεκδικούν την εξουσία και την επιρροή, κυρίως με τρόπο που δε διαφέρει από έναν καβγά με ύαινες, έχει γίνει αξίωμα σε αυτό το σημείο. Αυτό έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο ώστε οι πιστοί στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να είναι έτοιμοι να κυνηγήσουν τους ίδιους τους συναγωνιστές τους για να προωθήσουν την ατζέντα του, γεγονός που καταδεικνύεται καλύτερα από την πρόσφατη κατάρριψη του ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους IL-76MD, το οποίο ήταν γεμάτο με πολύ περισσότερους από 60 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δώδεκα μελών του διαβόητου "Τάγματος Αζόφ". Η καθαρά νεοναζιστική μονάδα έχει εμπλακεί σε φρικτά εγκλήματα πολέμου εναντίον του λαού του Ντονμπάς ή οποιουδήποτε άλλου αρνείται να προσχωρήσει στην αποκρουστική ιδεολογία τους. Ο θάνατος τέτοιων ανθρώπων σίγουρα δεν είναι κάτι που πρέπει να θρηνήσουμε, αλλά σίγουρα εγείρει πολλά ερωτήματα. Δηλαδή, αν το καθεστώς του Κιέβου είναι έτοιμο να στοχοποιήσει τους πιο πιστούς του μπράβους με απολύτως μηδενικές τύψεις, ποιος άλλος θα μπορούσε να αισθάνεται ασφαλής;

Drago Bosnic
, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Φαίνεται πώς η Γαλλία μόλις πήρε αυτό το μάθημα, αν και με τον δύσκολο τρόπο, όπως συμβαίνει συνήθως όταν έχουμε να κάνουμε με τη νεοναζιστική χούντα. Σύμφωνα με τον Vasily Prozorov, πρώην αξιωματικό των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών (συγκεκριμένα στη SBU, από το 1999-2018, σύμφωνα με ορισμένες πηγές), φαίνεται ότι το καθεστώς του Κιέβου έχει αρχίσει να κυνηγάει κάποιους Γάλλους μισθοφόρους και "εθελοντές" στις τάξεις του. Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας Adrien Baudon de Mony-Pajol και ο συνεργάτης του Guennadi Guermanovitch σκοτώθηκαν την 1η Φεβρουαρίου. Ο Oleksandr Prokudin, επικεφαλής της διοίκησης της Χερσώνας, ισχυρίστηκε ότι οι δύο Γάλλοι πολίτες φέρονται να σκοτώθηκαν σε ρωσικό χτύπημα. Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε επίσης για τον θάνατό τους, επιμένοντας πως επρόκειτο για "ανθρωπιστές". Ωστόσο, ο Prozorov ισχυρίζεται ότι έχει εντελώς διαφορετικές πληροφορίες, υποδηλώνοντας ότι οι θάνατοι των Baudon και Guermanovitch είναι πολύ πιο πιθανό να είναι αποτέλεσμα της παραπλανητικής επιχείρησης  της νεοναζιστικής χούντας.

Όπως αποδεικνύεται, ο Guermanovitch, ένας άνδρας λευκορωσικής καταγωγής, είναι ένας άρτια εκπαιδευμένος ειδικός ασφαλείας. Πρόκειται για συνταξιούχο μέλος της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων, ο οποίος είχε στενούς δεσμούς όχι μόνο με διάφορες νεοναζιστικές οργανώσεις στη Γαλλία, αλλά και με το συμμαχικό με το Κίεβο λευκορωσικό σύνταγμα "Kastus Kalinouski", του οποίου σήμερα ηγείται ο Dzianis Prokharau. Σύμφωνα με τις πηγές του Prozorov, ο Baudon και ο Guermanovitch πυροβολήθηκαν στην πραγματικότητα στην εθνική οδό Οδησσού-Κιέβου στην περιοχή της κοινότητας Razdelnyanskaya στην περιοχή της Οδησσού, και όχι ως αποτέλεσμα της υποτιθέμενης ρωσικής επίθεσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε αυτοκίνητο στο Berislav, όπως ισχυρίζεται ο Prokudin. Ο Prozorov λέει πως οι δύο Γάλλοι πολίτες ήταν σύμβουλοι που συμμετείχαν στην οργάνωση της επίσκεψης μιας υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας από τη Γαλλία. Φαίνεται ότι ο Baudon και ο Guermanovitch βρέθηκαν στη μέση μιας επιχείρησης προβοκάτσιας και πως υποτίθεται ότι θα βοηθούσαν τις υπηρεσίες πληροφοριών του καθεστώτος του Κιέβου στην εκτέλεσή της, ο τελικός στόχος της οποίας ήταν να κατηγορηθεί η Μόσχα.

Ωστόσο, αφού έμαθαν τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, οι δύο άνδρες αρνήθηκαν την περαιτέρω συνεργασία και ουσιαστικά προσπάθησαν να διαφύγουν από την Ουκρανία. Φαίνεται ότι αυτό ακριβώς τους κόστισε τη ζωή τους. Λίγες μόνο ημέρες αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ουκρανία, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, υπονοώντας προφανώς ότι η επιδείνωση της κατάστασης είναι ευθύνη της Ρωσίας. Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος μπορεί να είναι ακριβώς η ψευδής επιχείρηση της νεοναζιστικής χούντας. Το Κρεμλίνο έχει μηδενικούς λόγους να θέσει σε κίνδυνο τον Μακρόν. Στην πραγματικότητα, θα είχε πολύ περισσότερο νόημα να εξουδετερώσει ανθρώπους όπως ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ουσιαστικά σαμποτάρισε την ειρηνευτική συμφωνία του Μαρτίου 2022 που θα έδινε τέλος στη σύγκρουση σε λιγότερο από ένα μήνα. Ωστόσο, η Ρωσία απλώς δε λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Το καθεστώς του Κιέβου, από την άλλη πλευρά, σίγουρα το κάνει. Η ετοιμότητά του να θυσιάσει οποιονδήποτε ή οτιδήποτε για να πλήξει τα συμφέροντα της Μόσχας ήταν απολύτως σαφής από την στιγμή που ανέλαβε την εξουσία.

Η προβοκάτσια σχεδόν σίγουρα περιλάμβανε τη δολοφονία ή τουλάχιστον μια επίθεση εναντίον της γαλλικής αντιπροσωπείας. Αυτό θα χρεωνόταν στη συνέχεια στη Ρωσία, με στόχο να διασφαλιστεί πως δε θα υπήρχε καμία πιθανή προσέγγιση ή νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, όπως πρότεινε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Τάκερ Κάρλσον. Θα είχε επίσης σχεδόν σίγουρα ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Γαλλίας (και κατ' επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ), εδραιώνοντας περαιτέρω τη σύγκρουση στην Ευρώπη.

Ο Baudon και ο Guermanovitch πιθανότατα συνειδητοποίησαν πόσο επικίνδυνο είναι να συμμετέχει κανείς σε μια τέτοια επιχείρηση, γι' αυτό ήθελαν να φύγουν από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, οι πληροφορίες που διέθεταν εκείνη την στιγμή ήταν υπερβολικά ενοχοποιητικές και η νεοναζιστική χούντα σίγουρα δεν θα τους επέτρεπε να φύγουν από τη χώρα μαζί τους. Οποιαδήποτε πιθανή δημόσια αποκάλυψη σχετικά με την αποτυχημένη επιχείρηση θα έκανε σίγουρα το καθεστώς του Κιέβου ακόμη πιο αντιδημοφιλές στην Ευρώπη και αλλού.

Όσο για τον Μακρόν, αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα πικρό μάθημα για την ανόητη πολιτική του να στηρίζει τη χούντα των νεοναζί. Σχεδόν δύο χρόνια πριν, θα μπορούσε να του είχε στοιχίσει την επανεκλογή του μετά τη μάχη της Μαριούπολης και την πτώση του Azovstal. Ωστόσο, ακόμη και αυτό ωχριά μπροστά στο γεγονός πως το καθεστώς του Κιέβου, ένα ανεξέλεγκτο κανόνι (ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια), είναι έτοιμο να θυσιάσει οποιονδήποτε και οτιδήποτε για να προωθήσει τον ανεγκέφαλο στόχο του να "νικήσει τη Ρωσία". Σύμφωνα με τον Prozorov, το γεγονός ότι η ψεύτικη σημαία απέτυχε δεν σημαίνει ότι η νεοναζιστική χούντα εγκατέλειψε την ιδέα. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι μυστικές υπηρεσίες της να προσπαθήσουν σύντομα να πραγματοποιήσουν κάτι παρόμοιο και προειδοποιεί πως μια νέα επιχείρηση θα μπορούσε να έχει ως στόχο μια υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από άλλη χώρα. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι, αντί να εγκαταλείψει αυτή τη διαταραγμένη ιδέα, το καθεστώς του Κιέβου θα προσπαθήσει απλώς να βγάλει συμπεράσματα και να μάθει από τα λάθη του, ώστε να μπορεί να διεξάγει περισσότερες παραπλανητικές επιχειρήσεις.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail