Πώς η "asabiyya" της Υεμένης αναδιαμορφώνει τη γεωπολιτική

Η αραβική λέξη Asabiyya, ή "ηθική δύναμη", είναι μια ηχηρή λέξη στη Δύση, αλλά λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από τους νέους διεκδικητές του πλανήτη, την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν. Η Υεμένη, ωστόσο, είναι αυτή που κάνει mainstream την ιδέα, θυσιάζοντας τα πάντα για τη συλλογική ηθική του κόσμου σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η γενοκτονία στη Γάζα.

Pepe Escobar - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Όταν υπάρχει μια γενική αλλαγή των συνθηκών,
Είναι σαν να έχει αλλάξει ολόκληρη η δημιουργία.
και ολόκληρος ο κόσμος να έχει αλλάξει,
σαν να ήταν μια νέα και επαναλαμβανόμενη δημιουργία,
ένας κόσμος που δημιουργήθηκε εκ νέου.

- Ibn Khaldun

Οι δυνάμεις αντίστασης Ansarallah της Υεμένης κατέστησαν σαφές, από την αρχή, ότι εγκαθίδρυσαν αποκλεισμό στο Bab el-Mandeb και στη νότια Ερυθρά Θάλασσα μόνο κατά των ισραηλινών πλοίων που ανήκουν ή προορίζονται για τα πλοία αυτά. Ο μοναδικός τους στόχος ήταν και παραμένει να σταματήσουν τη γενοκτονία της Γάζας που διαπράττει η ισραηλινή βιβλική ψυχοπάθεια.

Ως απάντηση σε μια ηθικά τεκμηριωμένη έκκληση για τον τερματισμό μιας ανθρώπινης γενοκτονίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, κύριοι του Παγκόσμιου Πολέμου της Τρομοκρατίας (τα πλάγια γράμματα δικά μου), αναμενόμενα επαναπροσδιόρισαν τους Χούτι της Υεμένης ως "τρομοκρατική οργάνωση", εξαπέλυσαν έναν κατά συρροή βομβαρδισμό των υπόγειων στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Ανσαράλα (υποθέτοντας ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν πού βρίσκονται), και συναρμολόγησαν έναν μίνι συνασπισμό των προθύμων που περιλαμβάνει τους υποτελείς τους, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ολλανδία και το Μπαχρέιν.

Το Κοινοβούλιο της Υεμένης, χωρίς να χάσει ούτε λεπτό, ανακήρυξε τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε "Παγκόσμια Τρομοκρατικά Δίκτυα".

Τώρα ας μιλήσουμε για στρατηγική.

Με μία μόνο κίνηση, η αντίσταση της Υεμένης κατέλαβε το στρατηγικό πλεονέκτημα ελέγχοντας de facto ένα βασικό γεωοικονομικό σημείο συμφόρησης: το Bab el-Mandeb. Ως εκ τούτου, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε τομείς των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, του εμπορίου και της χρηματοδότησης.

Και η Ansarallah έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειές της - αν χρειαστεί. Οι έμποροι του Περσικού Κόλπου, ανεπίσημα, επιβεβαίωσαν επίμονες φήμες πως η Υεμένη μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής του λεγόμενου τριγώνου Al-Aqsa - που πήρε εύστοχα το όνομά του από την επιχείρηση της παλαιστινιακής αντίστασης της 7ης Οκτωβρίου με στόχο την καταστροφή της μεραρχίας του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και τη λήψη αιχμαλώτων ως μοχλό πίεσης σε μια σαρωτική συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε τον επιλεκτικό αποκλεισμό όχι μόνο του Bab el-Mandeb και της διαδρομής της Ερυθράς Θάλασσας προς τη Διώρυγα του Σουέζ, αλλά και του Στενού του Ορμούζ, διακόπτοντας τις παραδόσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ισραήλ από το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - αν και οι κορυφαίοι προμηθευτές πετρελαίου στο Ισραήλ είναι στην πραγματικότητα το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.

Αυτοί οι Υεμενίτες δε φοβούνται τίποτα. Εάν ήταν σε θέση να επιβάλουν το τρίγωνο - σε αυτή την περίπτωση μόνο με άμεση ιρανική συμμετοχή - αυτό θα αντιπροσώπευε το Μεγάλο Σχέδιο του δολοφονημένου από τις ΗΠΑ στρατηγού Quds Force Qassem Soleimani σε κοσμικά στεροειδή. Το σχέδιο αυτό έχει τη ρεαλιστική δυνατότητα να ρίξει τελικά την πυραμίδα των εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε παράγωγα - και κατά συνέπεια, ολόκληρο το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Και όμως, ακόμη και όταν η Υεμένη ελέγχει την Ερυθρά Θάλασσα και το Ιράν ελέγχει τα Στενά του Ορμούζ, το Τρίγωνο Αλ Άκσα παραμένει απλώς μια υπόθεση εργασίας.

Καλώς ήρθατε στον αποκλεισμό του Ηγεμόνα

Με μια απλή, ξεκάθαρη στρατηγική, οι Χούτι κατάλαβαν απόλυτα ότι όσο βαθύτερα τραβούν τους στερημένους στρατηγικής Αμερικανούς στο γεωπολιτικό βάλτο της Δυτικής Ασίας, σε ένα είδος λειτουργίας "αδήλωτου πολέμου", τόσο περισσότερο είναι σε θέση να προκαλέσουν σοβαρό πόνο στην παγκόσμια οικονομία, για τον οποίο ο Παγκόσμιος Νότος θα κατηγορήσει τον Ηγεμόνα.   

Σήμερα, η ναυτιλιακή κίνηση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει πέσει στο μισό, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2023- οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι ασταθείς- τα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα αναγκάζονται να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής (και να διακινδυνεύουν να παραδώσουν το φορτίο μετά την ημερομηνία λήξης του)- όπως ήταν αναμενόμενο, ο πληθωρισμός στον τεράστιο αγροτικό τομέα της ΕΕ (αξίας 70 δισεκατομμυρίων ευρώ) αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Ωστόσο, ποτέ μην υποτιμάτε μια στριμωγμένη αυτοκρατορία.

Οι ασφαλιστικοί κολοσσοί με έδρα τη Δύση κατανόησαν απόλυτα τους κανόνες του περιορισμένου αποκλεισμού της Ανσαράλα: Τα ρωσικά και κινεζικά πλοία, για παράδειγμα, έχουν ελεύθερη διέλευση στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι παγκόσμιες ασφαλιστικές εταιρείες αρνήθηκαν μόνο να καλύψουν τα πλοία των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ - ακριβώς όπως σκόπευαν οι Υεμενίτες.

Έτσι, οι ΗΠΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, άλλαξαν την αφήγηση σε ένα μεγάλο, χοντρό ψέμα: "Η Ανσαράλα επιτίθεται σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία".

Η Ουάσινγκτον αύξησε τις κυρώσεις (δεν είναι και τόσο σημαντικό, καθώς η αντίσταση της Υεμένης χρησιμοποιεί ισλαμική χρηματοδότηση), αύξησε τους βομβαρδισμούς και στο όνομα της ιεράς "ελευθερίας της ναυσιπλοΐας" - που εφαρμόζεται πάντα επιλεκτικά - πόνταρε στη "διεθνή κοινότητα", συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του Παγκόσμιου Νότου, που εκλιπαρούσαν για έλεος, όπως, παρακαλώ, κρατήστε τους θαλάσσιους δρόμους ανοιχτούς. Ο στόχος της νέας, αναδιαμορφωμένης αμερικανικής απάτης είναι να σπρώξει τον Παγκόσμιο Νότο με τον αγκώνα ώστε να εγκαταλείψει την υποστήριξή του στην στρατηγική της Ανσαράλα.

Δώστε προσοχή σε αυτό το κρίσιμο αμερικανικό τέχνασμα: Επειδή, από εδώ και στο εξής, σε μια νέα διεστραμμένη τροπή της Επιχείρησης Προστασίας της Γενοκτονίας, η Ουάσινγκτον είναι αυτή που θα αποκλείει την Ερυθρά Θάλασσα για ολόκληρο τον κόσμο. Η ίδια η Ουάσιγκτον, σημειωτέον, θα γλιτώσει: Η αμερικανική ναυτιλία εξαρτάται από τις εμπορικές οδούς του Ειρηνικού, όχι της Δυτικής Ασίας. Αυτό θα εντείνει τον πόνο στους Ασιάτες πελάτες και ιδιαίτερα στην οικονομία της Ευρώπης - η οποία έχει ήδη δεχθεί τα βαρύτερα πλήγματα από τις ρωσικές ενεργειακές κυρώσεις που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Όπως το έχει ερμηνεύσει ο Michael Hudson, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι νεοσυντηρητικοί που είναι υπεύθυνοι για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ να θέλουν στην πραγματικότητα (η πλάγια γραφή δική μου) να εφαρμόσουν η Υεμένη και το Ιράν το τρίγωνο της Αλ Ακσά: "Θα είναι οι κύριοι αγοραστές ενέργειας στην Ασία, η Κίνα και άλλες χώρες που θα πληγούν. Και αυτό (...) θα δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη μεγαλύτερη δύναμη να ελέγχουν την παροχή πετρελαίου στον κόσμο ως διαπραγματευτικό χαρτί στην προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης αυτής της νέας διεθνούς τάξης".

Αυτός, στην πραγματικότητα, είναι ο κλασικός τρόπος λειτουργίας της Αυτοκρατορίας του Χάους.   

Καλώντας την προσοχή στους "δικούς μας ανθρώπους στη Γάζα"

Δεν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως το Πεντάγωνο έχει την παραμικρή ιδέα για το τι χτυπάνε τα Tomahawks του στην Υεμένη. Ακόμα και μερικές εκατοντάδες πύραυλοι δε θα αλλάξουν τίποτα. Η Ansarallah, η οποία έχει ήδη υπομείνει οκτώ χρόνια ασταμάτητης δύναμης πυρός ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Σαουδικής Αραβίας-Εμιράτι - και ουσιαστικά κέρδισε - δε θα υποχωρήσει σήμερα για μερικά πυραυλικά πλήγματα.

Ακόμη και οι παροιμιώδεις "ανώνυμοι αξιωματούχοι" ενημέρωσαν τους New York Times πως "ο εντοπισμός των στόχων των Χούτι αποδείχθηκε πιο δύσκολος από ό,τι αναμενόταν", ουσιαστικά λόγω των άθλιων αμερικανικών πληροφοριών για την Υεμένη σχετικά με την "αεράμυνα, τα κέντρα διοίκησης, τις αποθήκες πυρομαχικών και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων".

Είναι αρκετά διαφωτιστικό να ακούσει κανείς πώς ο πρωθυπουργός της Υεμένης Abdulaziz bin Saleh Habtoor πλαισιώνει την απόφαση της πρωτοβουλίας αποκλεισμού του Ισραήλ από την Ansarallah ως "βασισμένη σε ανθρωπιστικές, θρησκευτικές και ηθικές πτυχές". Αναφέρεται, καίριας σημασίας, στον "λαό μας στη Γάζα". Και το συνολικό όραμα, μας υπενθυμίζει, "πηγάζει από το όραμα του Άξονα της Αντίστασης".

Είναι μια αναφορά που οι έξυπνοι θεατές θα αναγνωρίσουν ως την παντοτινή κληρονομιά του στρατηγού Σουλεϊμανί.

Με έντονη ιστορική αίσθηση -από τη δημιουργία του Ισραήλ μέχρι την κρίση του Σουέζ και τον πόλεμο του Βιετνάμ- ο πρωθυπουργός της Υεμένης θυμάται πώς "ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε στις ακτές του Άντεν και στο νησί Σόκοτρα, αλλά ηττήθηκε (...) Οι εισβολείς προσπάθησαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα του ιστορικού κράτους της Σεμπάχ και απέτυχαν (...) Πόσες χώρες σε όλη την ιστορία προσπάθησαν να καταλάβουν τη δυτική ακτή της Υεμένης και απέτυχαν; Συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας".

Είναι απολύτως αδύνατο για τη Δύση και ακόμη και για την Παγκόσμια Πλειοψηφία να κατανοήσουν τη νοοτροπία της Υεμένης χωρίς να μάθουν μερικά γεγονότα από τον Άγγελο της Ιστορίας.

Ας πάμε λοιπόν πίσω στον παγκόσμιο δάσκαλο της ιστορίας του 14ου αιώνα Ibn Khaldun - τον συγγραφέα του The Muqaddimah.

Ο Ιμπν Καλντούν σπάει τον κώδικα της Ανσαράλα.

Η οικογένεια του Ibn Khaldun ήταν σύγχρονη της ανόδου της αραβικής αυτοκρατορίας, εν κινήσει μαζί με τους πρώτους στρατούς του Ισλάμ τον 7ο αιώνα, από την αυστηρή ομορφιά των κοιλάδων Hadramawti στη σημερινή νότια Υεμένη μέχρι τον Ευφράτη.

Ο Ιμπν Καλντούν, καίριας σημασίας, υπήρξε πρόδρομος του Καντ, ο οποίος προσέφερε τη λαμπρή διαπίστωση ότι "η γεωγραφία βρίσκεται στη βάση της ιστορίας". Και διάβασε τον Ανδαλουσιανό δάσκαλο της φιλοσοφίας του 12ου αιώνα Αβερρόη - καθώς και άλλους συγγραφείς που εκτέθηκαν στα έργα του Πλάτωνα και κατάλαβαν πώς ο τελευταίος αναφέρθηκε στην ηθική δύναμη "των πρώτων ανθρώπων" στον Τίμαιο, το 360 π.Χ.

Ναι, αυτό καταλήγει στην "ηθική δύναμη" - για τη Δύση, μια απλή ηχητική φράση- για την Ανατολή, μια ουσιαστική φιλοσοφία. Ο Ιμπν Καλντούν αντιλαμβανόταν πώς ο πολιτισμός ξεκίνησε και ανανεωνόταν συνεχώς από ανθρώπους με φυσική καλοσύνη και ενέργεια- ανθρώπους που κατανοούσαν και σεβόντουσαν τον φυσικό κόσμο, που ζούσαν με φως, ενωμένοι με το αίμα ή που τους ένωσε μια κοινή επαναστατική ιδέα ή μια θρησκευτική ορμή.

Ο Ibn Khaldun όρισε ως asabiyya αυτή τη δύναμη που συνδέει τους ανθρώπους μεταξύ τους.

Όπως τόσες πολλές λέξεις στα αραβικά, η asabiyya παρουσιάζει ένα φάσμα διαφορετικών, χαλαρά συνδεδεμένων σημασιών. Αναμφισβήτητα, η πιο σημαντική είναι το esprit de corps, το ομαδικό πνεύμα και η αλληλεγγύη της φυλής - όπως ακριβώς παρουσιάζει η Ansarallah.

Όπως αποδεικνύει ο Ιμπν Καλντούν, όταν η δύναμη της asabiyya αξιοποιείται πλήρως, φτάνοντας πολύ πέρα από τη φυλή, γίνεται πιο ισχυρή από το άθροισμα των επιμέρους μερών της, και μπορεί να γίνει καταλύτης για την αναδιαμόρφωση της ιστορίας- να δημιουργήσει ή να διαλύσει αυτοκρατορίες- να ενθαρρύνει πολιτισμούς- ή να τους αναγκάσει να καταρρεύσουν.

Ζούμε σίγουρα μια στιγμή asabiyya, που προκλήθηκε από την ηθική δύναμη της αντίστασης της Υεμένης.

Στερεό σαν βράχος

Η Ansarallah κατανόησε έμφυτα την απειλή του εσχατολογικού σιωνισμού - ο οποίος τυχαίνει να αντικατοπτρίζει τις χριστιανικές σταυροφορίες πριν από μια χιλιετία. Και είναι ουσιαστικά οι μόνοι, με πρακτικούς όρους, που προσπαθούν να τον σταματήσουν.

Τώρα, ως επιπλέον μπόνους, εκθέτουν τον πλουτοκρατικό Ηγεμόνα, για άλλη μια φορά, ως βομβιστές της Υεμένης, του φτωχότερου αραβικού έθνους-κράτους, όπου τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός παραμένει "επισιτιστικά ανασφαλής".    

Αλλά η Ανσαράλαχ δεν είναι απαλλαγμένη από βαρέα όπλα, όπως οι μουτζαχεντίν των Παστούν που ταπείνωσαν το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι κρουζ της περιλαμβάνουν τους Sayyad και Quds Z-O (βεληνεκές έως 800 χλμ.) και τον Al Mandab 2 (βεληνεκές έως 300 χλμ.).

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι κατά πλοίων περιλαμβάνουν τον Tankil (βεληνεκές έως 500 χλμ.)- τον Asef (βεληνεκές έως 450 χλμ.)- και τον Al-Bahr Al-Ahmar (βεληνεκές έως 200 χλμ.). Αυτό καλύπτει το νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας και τον Κόλπο του Άντεν, αλλά όχι, για παράδειγμα, τα νησιά του αρχιπελάγους Σόκοτρα.

Αποτελώντας περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, οι Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αντίστασης Ansarallah, έχουν τη δική τους εσωτερική ατζέντα: να αποκτήσουν δίκαιη εκπροσώπηση στη διακυβέρνηση (ξεκίνησαν την Αραβική Άνοιξη της Υεμένης), να προστατεύσουν την πίστη τους Zaydi (ούτε σιίτες ούτε σουνίτες), να αγωνιστούν για την αυτονομία της επαρχίας Saada και να εργαστούν για την αναβίωση του ιμαμιτάτου Zaydi, το οποίο λειτουργούσε πριν από την επανάσταση του 1962.

Τώρα, αφήνουν το στίγμα τους στη Μεγάλη Εικόνα. Δεν είναι περίεργο που η Ansarallah πολεμάει σθεναρά τους υποτελείς Άραβες του Ηγεμόνα - ειδικά εκείνους που υπέγραψαν συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ υπό την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο πόλεμος Σαουδικής Αραβίας-Εμιράτι στην Υεμένη, με τον Ηγεμόνα να "ηγείται από πίσω", ήταν ένα τέλμα που κόστισε στο Ριάντ τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα για επτά χρόνια. Τελείωσε με μια ασταθή εκεχειρία του 2022 σε μια ντε φάκτο νίκη της Ανσαράλα. Μια υπογεγραμμένη ειρηνευτική συμφωνία, θα πρέπει να σημειωθεί, έχει απαγορευτεί από τις ΗΠΑ, παρά τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να σφραγίσει μια συμφωνία.

Τώρα, η Ansarallah φέρνει τα πάνω κάτω στη γεωπολιτική και τη γεωοικονομία όχι μόνο με μερικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά και με ωκεανούς πονηριάς και στρατηγικής οξυδέρκειας. Για να επικαλεστείτε την κινεζική σοφία, φανταστείτε έναν μόνο βράχο να αλλάζει την πορεία ενός ρεύματος, το οποίο στη συνέχεια αλλάζει την πορεία ενός πανίσχυρου ποταμού.

Οι επιγόνες του Διογένη μπορούν πάντα να παρατηρούν, μισοαστειευόμενοι, ότι η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας-Ιράν μπορεί να έχει συμβάλει με τις δικές τους καλά τοποθετημένες πέτρες σε αυτή την πορεία προς μια πιο δίκαιη τάξη. Αυτή είναι η ομορφιά του πράγματος: μπορεί να μην είμαστε σε θέση να δούμε αυτές τις πέτρες, μόνο τα αποτελέσματα που προκαλούν. Αυτό που βλέπουμε, όμως, είναι η αντίσταση της Υεμένης, σταθερή σαν βράχος.

Η καταγραφή δείχνει τον Ηγεμόνα, για άλλη μια φορά, να επιστρέφει στη λειτουργία του αυτόματου πιλότου: Βόμβα, βόμβα, βόμβα. Και σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, το να βομβαρδίζεις σημαίνει να ανακατευθύνεις την αφήγηση από μια γενοκτονία που διαπράττεται σε πραγματικό χρόνο από το Ισραήλ, το αεροπλανοφόρο της Αυτοκρατορίας στη Δυτική Ασία.

Παρόλα αυτά, η Ansarallah μπορεί πάντα να αυξήσει την πίεση εμμένοντας σταθερά στην αφήγησή της και, καθοδηγούμενη από τη δύναμη της asabiyya, να παραδώσει στον Ηγεμόνα ένα δεύτερο Αφγανιστάν, σε σύγκριση με το οποίο το Ιράκ και η Συρία θα μοιάζουν με Σαββατοκύριακο στη Disneyland.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail