Την επόμενη δεκαετία θα δαπανηθούν πάνω από 1 τρις δολάρια για την ενίσχυση της παραγωγής φυσικού αερίου παγκοσμίως - έκθεση

pixabay / InspiredImages
Freepen.gr - Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων αναμένεται να δαπανήσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως κατά την επόμενη δεκαετία για την παραγωγή φυσικού αερίου, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από την Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η ομάδα εκστρατείας για το κλίμα Global Witness.

Η ανάλυση των στοιχείων της Rystad Energy από τη ΜΚΟ δείχνει ότι 223 δισεκατομμύρια δολάρια από το συνολικό ποσό θα πάνε στην ανάπτυξη και λειτουργία νέων χώρων εξόρυξης φυσικού αερίου για τον εφοδιασμό της ηπείρου.

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί Shell, TotalEnergies, ExxonMobil, Equinor και Eni θα είναι μεταξύ των κορυφαίων δαπανητών, σύμφωνα με την έκθεση. Μαζί, οι πέντε αυτές εταιρείες προβλέπεται να διαθέσουν συνολικά 144 δισεκατομμύρια δολάρια για τον εφοδιασμό της ηπείρου με φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εν τω μεταξύ, οι ετήσιες δαπάνες των 20 κορυφαίων εταιρειών που παράγουν φυσικό αέριο για την Ευρώπη αναμένεται να εκτοξευθούν από 60 δισ. δολάρια το 2024 σε 105 δισ. δολάρια το 2033.

Σύμφωνα με την Global Witness, η ανάλυση περιλαμβάνει τόσο το ορυκτό αέριο όσο και το συμπύκνωμα αερίου, ένα υποπροϊόν της εξόρυξης αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κηροζίνης, ντίζελ και άλλων ορυκτών καυσίμων.

"Οι αριθμοί είναι τρανταχτοί - η Ευρώπη κατρακυλά σε έναν επικίνδυνο δρόμο διπλασιάζοντας το ορυκτό αέριο και πρέπει να τραβήξει όλες τις δυνάμεις για να τερματίσει την εποχή των ορυκτών καυσίμων", δήλωσε ο Dominic Eagleton, ανώτερος υπεύθυνος εκστρατείας για τα ορυκτά καύσιμα στην Global Witness. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αδράξει την ευκαιρία να επιταχύνει την έξοδο της Ευρώπης από το φυσικό αέριο και να ορίσει το 2035 ως ημερομηνία-στόχο για τη σταδιακή κατάργηση αυτού του δαπανηρού, γεμάτου κρίσεις και κλιματικά επιβαρυντικού ορυκτού καυσίμου", προέτρεψε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail