Η Γερμανία δεν είναι σίγουρη πού πήγαν τα όπλα της στην Ουκρανία - Der Spiegel

Bundeswehr/PAO eFP
Freepen.gr - Η γερμανική κυβέρνηση έλεγξε μόνο δύο φορές πού πήγαν τα όπλα που είχε στείλει στο εξωτερικό το 2023, ανέφερε την Παρασκευή το Spiegel, επικαλούμενο αξιωματούχους. Παράλληλα, η μαζική στρατιωτική βοήθεια του Βερολίνου προς το Κίεβο έμεινε επίσης χωρίς έλεγχο, με τους Γερμανούς πολιτικούς να βασίζονται στις διαβεβαιώσεις των Ουκρανών αξιωματούχων.

Το υπουργείο Οικονομίας παρείχε τις πληροφορίες σε απάντηση σε αίτημα της βουλευτίνας της Μπούντεσταγκ, Σεβίμ Νταγκντελέν, η οποία είναι πλέον μέλος του πρόσφατα σχηματισθέντος κόμματος BSW που ίδρυσε η βουλευτής Σάχρα Βάγκενκνεχτ. Η τελευταία, η οποία συχνά περιγράφεται ως η "εικόνα της γερμανικής Αριστεράς", έχει επικρίνει έντονα τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο.

Επικαλούμενο την απάντηση, το Der Spiegel σημειώνει πως το Βερολίνο είχε ελέγξει την τύχη των φορητών όπλων που στάλθηκαν στην Ταϊβάν τον Ιανουάριο του 2023, ενώ τον Ιούνιο πραγματοποίησε παρόμοιο έλεγχο στο Πράσινο Ακρωτήριο. Γερμανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι και οι δύο επιτόπιες επιθεωρήσεις που είχαν ως στόχο να διασφαλίσουν πως τα όπλα δεν θα έφευγαν από τον τελικό προορισμό τους κύλησαν ομαλά.

Ωστόσο, όσον αφορά τη μαζική δέσμευση για τη χρηματοδότηση του ουκρανικού στρατού, δεν υπήρξε "κανένας απολύτως έλεγχος", ανέφερε το Der Spiegel επικαλούμενο το υπουργείο.

Γερμανοί αξιωματούχοι φέρεται να δήλωσαν ότι το Κίεβο τους διαβεβαίωσε πως όλα τα γερμανικά όπλα θα παραμείνουν στη χώρα, προσθέτοντας ότι "οποιαδήποτε μέτρα επαλήθευσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσουν την αποτελεσματική άμυνα της Ουκρανίας κατά της συνεχιζόμενης ρωσικής επίθεσης". Η Ουκρανία έλαβε 17 δισεκατομμύρια ευρώ (18,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία μεταξύ Ιανουαρίου 2022 και Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε σχεδόν 12 δισεκατομμύρια ευρώ (13 δισεκατομμύρια δολάρια) σε εξαγωγές όπλων το 2023, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Σχολιάζοντας την απάντηση των αξιωματούχων, η Dagdelen χαρακτήρισε τις επιθεωρήσεις "για γέλια". Υπέδειξε ότι η γερμανική κυβέρνηση ήταν πολύ πιο πρόθυμη να ελέγξει τα όπλα που θα πήγαιναν στο Πράσινο Ακρωτήριο παρά στη Σαουδική Αραβία - την οποία χαρακτήρισε "δικτατορία" - ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. "Δεδομένης της διαφθοράς στην Ουκρανία, οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται και εκεί", πρόσθεσε η βουλευτής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail