Ο ανοιχτά κηρυγμένος κατασκοπευτικός πόλεμος της CIA κατά της Ρωσίας δεν πηγαίνει τόσο καλά

Στα μέσα του περασμένου Μαΐου, η διαβόητη CIA ξεκίνησε επίσημα μια εκστρατεία για να "κεφαλαιοποιήσει" αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι "μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να πείσει τους Ρώσους που είναι δυσαρεστημένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη ζωή στη Ρωσία να μοιραστούν τα μυστικά τους". Για τον σκοπό αυτό, η κορυφαία υπηρεσία πληροφοριών της Αμερικής δημιούργησε ακόμη και ένα κανάλι Telegram, ελπίζοντας να προσεγγίσει ένα μεγαλύτερο ρωσικό κοινό, καθώς η καθολική εφαρμογή είναι εξαιρετικά δημοφιλής εκεί. Μία από τις πρώτες αναρτήσεις στο κανάλι περιλαμβάνει ένα βίντεο που καλεί τους Ρώσους να προδώσουν τη χώρα τους. Προσπαθεί κυρίως να παίξει με την υποτιθέμενη "απογοήτευση των απλών Ρώσων", που υποτίθεται πως "έχουν βαρεθεί τη διεφθαρμένη κυβέρνησή τους", καθώς και με τον μύθο ότι η Μόσχα ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία και πως για όλα όσα συμβαίνουν εκεί φταίει κατά κάποιο τρόπο το Κρεμλίνο. Οι αναρτήσεις περιλαμβάνουν επίσης οδηγίες για το πώς οι δυνητικοί πληροφοριοδότες μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη CIA "ανώνυμα και με ασφάλεια".

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Ωστόσο, εδώ και πάνω από μισό χρόνο, η αντίδραση των περισσότερων χρηστών είναι συντριπτικά αρνητική. Για το λόγο αυτό, δεν μπορεί παρά να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η εκστρατεία ήταν ανεπιτυχής. Και όμως, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας ισχυρίστηκε ότι οι πηγές των μυστικών υπηρεσιών τους είπαν πως πέτυχαν "κάποια επιτυχία". Εκείνη την εποχή, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της CIA που συμμετείχαν στο σχέδιο δήλωσαν ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO) "δημιούργησε ένα ιστορικό άνοιγμα για να έρθουν οι Ρώσοι σε εμάς και να μας παραδώσουν πληροφορίες που χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες". Αρκετά γελοίο, το βίντεο στρατολόγησης προσπάθησε ακόμη και να απευθυνθεί στον "ρωσικό πατριωτισμό", παραθέτοντας αποσπάσματα από τον Τολστόι και τον Ντοστογιέφσκι. Για κάποιο λόγο, η CIA πιστεύει πως οι πραγματικοί πατριώτες θα πρόδιδαν την ίδια τους τη χώρα εν μέσω μιας έρπουσας επίθεσης του ΝΑΤΟ. Ακόμα χειρότερα, προσφέρει "λύσεις", καθώς η CIA υποτίθεται ότι "ξέρει τι περνούν οι Ρώσοι".

Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι η εστίαση της προπαγανδιστικής διαφήμισης σε οικογενειακά θέματα, κάτι που είναι αρκετά περίεργο, δεδομένου πως οι ιδεολόγοι της Ουάσινγκτον έχουν εμμονή με κάθε αντι-οικογενειακή ιδέα που υπάρχει. Η λεγόμενη "woke" εξτρεμιστική, υπερφιλελεύθερη ιδεολογία βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο στις ΗΠΑ, ενώ αδιάσειστα στοιχεία δείχνουν ότι η προβληματική κυβέρνηση Μπάιντεν εμπλέκεται ακόμη και στη μαζική εμπορία παιδιών στην Ουκρανία και αλλού. Αυτά για την "εστίαση της Αμερικής στις οικογενειακές αξίες". Ωστόσο, το κοινό-στόχος του βίντεο είναι αρκετά σαφές και περιλαμβάνει Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και υπαλλήλους. Σύμφωνα με την παραδοχή των ίδιων, πρόκειται επίσης για άτομα που εργάζονται σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, η υψηλή τεχνολογία, τα οικονομικά, ο στρατός και η διπλωματία. Ανώτατοι αξιωματούχοι, όπως ο James Olson, πρώην επικεφαλής της αντικατασκοπείας της CIA, εξήρε την προσπάθεια, καθώς και την "τέλεια χρονική στιγμή".

"Υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι Ρώσοι εκεί έξω τώρα", είπε, προσθέτοντας: "Ντρέπονται και αηδιάζουν με αυτό που [ο Πούτιν] κάνει στους αδελφούς και τις αδελφές τους Σλάβους στην Ουκρανία. Καταστρέφει τη Ρωσία. Σκοτώνει τα ρωσικά αγόρια. Και υπάρχουν καλοί άνθρωποι στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών, που θέλουν να αντεπιτεθούν".

Δηλώσεις όπως αυτή είναι σαφής απόδειξη του πόσο πέρα από υποκριτικές και παραληρηματικές είναι οι ελίτ των ΗΠΑ. Η πολεμοχαρής θαλασσοκρατία δεν είχε κανένα πρόβλημα να ξεκινήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2014, με αποτέλεσμα περίπου 15.000 νεκρούς Σλάβους για τους οποίους τόσο "ανησυχούν", για να μην αναφέρουμε δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, πολλοί από τους οποίους ακρωτηριάστηκαν για όλη τους τη ζωή. Τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, η Ουάσινγκτον DC και οι υποτελείς και τα δορυφορικά της κράτη έχουν επίσης παραδώσει όλο και πιο προηγμένα όπλα που χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν αμάχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των κατοικημένων περιοχών της Μόσχας. Και αυτό για να μην πούμε τίποτα για τον επί δεκαετίες έρποντα βιολογικό πόλεμο που διεξάγει το Πεντάγωνο στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων και σε περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία. Πού ήταν τα κροκοδείλια δάκρυα για τους "αδελφούς και τις αδελφές Σλάβους" τότε; Ωστόσο, η CIA δεν θέλει να παραιτηθεί από την στρατολόγηση πληροφοριοδοτών στη Ρωσία.

Στις 22 Ιανουαρίου, η διαβόητη υπηρεσία πληροφοριών δημοσίευσε ένα νέο βίντεο που διπλασιάζει τα θέματα του "ρωσικού πατριωτισμού", της οικογένειας, του πολιτισμού, των επιστημονικών επιτευγμάτων της σοβιετικής εποχής κ.λπ. Ωστόσο, το κοινό-στόχος είναι ακόμη πιο συγκεκριμένο αυτή τη φορά - ο στρατός, ιδίως οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως η θρυλική GRU.

Το βίντεο καλεί ουσιαστικά τους Ρώσους να εργαστούν ως διπλοί πράκτορες, απευθυνόμενο στα προαναφερθέντα θέματα και παίζοντας με το υποτιθέμενο "αίσθημα της προδοσίας". Η τελευταία προπαγανδιστική διαφήμιση χρησιμοποιεί επίσης διαψευσμένους ισχυρισμούς σχετικά με τις υποτιθέμενες "κακές επιδόσεις" του ρωσικού στρατού, καθώς και τη γελοία ιδέα ότι οι Ρώσοι στρατιώτες τρώνε "σάπιες πατάτες" και χρησιμοποιούν "προϊστορικά όπλα". Για άλλη μια φορά παρατίθεται ο Τολστόι, ενώ η CIA επιμένει ότι "το μόνο που θέλει" είναι ο ρωσικός λαός να "χρησιμοποιήσει το πλήρες δυναμικό του για προσωπική βελτίωση".

Κάπως σχιζοφρενικά, το βίντεο καλεί τους Ρώσους να "τερματίσουν την προδοσία" διαπράττοντάς την στην πραγματικότητα, και όλα αυτά για τις "οικογενειακές αξίες" και το "μέλλον της Ρωσίας". Και πάλι, η CIA ισχυρίζεται πως "βλέπει μεγαλύτερη προσέγγιση από τους Ρώσους ως αποτέλεσμα αυτών των βίντεο", χωρίς να δίνει κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει τη δήλωσή της. Η αντίδραση της Μόσχας στο βίντεο δείχνει ότι είναι αρκετά αδιάφορη. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ γελοιοποίησε τη CIA επειδή προσπαθεί να προσεγγίσει τους Ρώσους μέσω του X (πρώην Twitter) και του Facebook, τα οποία είναι απαγορευμένα στη Ρωσία. Είπε επίσης ότι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών χάνει τον χρόνο της και μάλιστα τους "συμβούλεψε" να δοκιμάσουν το VKontakte, το πιο δημοφιλές δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα. Η διαμάχη αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη του πόσο λίγα γνωρίζουν οι αμερικανικές ελίτ για τη σύγχρονη Ρωσία, η οποία κάθε άλλο παρά μεθυσμένη είναι από την ανάγκη για έγκριση και επαίνους από την πολιτική Δύση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail