Οι Τσέχοι δε θέλουν να εγκαταλείψουν την κορώνα για το ευρώ

pixabay / vjkombajn
Freepen.gr - Η πλειονότητα των Τσέχων είναι επιφυλακτική απέναντι στη μετάβαση στο ευρώ, πιστεύοντας ότι η υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος θα ενέχει πληθωριστικούς κινδύνους και δε θα ωφελήσει τη χώρα, ανέφερε το μέσο ενημέρωσης iRozhlas, επικαλούμενο την τελευταία δημοσκόπηση.  

Περίπου το 68% των ερωτηθέντων θεωρούν πως η μετάβαση από την τσεχική κορώνα στο ενιαίο νόμισμα αποτελεί μειονέκτημα. Ένα επιπλέον 21% βλέπει θετικά την υιοθέτηση του ευρώ, ενώ το 11% είναι αμφίθυμο ως προς το θέμα, αποκάλυψε η έρευνα σε περισσότερους από 1.000 ερωτηθέντες που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα από το πρακτορείο Median για την Τσεχική Ραδιοφωνία. Η δέσμευση για την τελική μετάβαση στο ευρώ αποτέλεσε βασική προϋπόθεση για την ένταξη της Τσεχικής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2004. Αλλά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, η Πράγα δεν έχει φτάσει πουθενά κοντά.  

Ένας από τους συντάκτες της έρευνας, ο Ιβάν Κούκερ, απέδωσε τον σκεπτικισμό του κοινού στις ανησυχίες για πιθανές αυξήσεις των τιμών μόλις η χώρα υιοθετήσει το ευρώ.   

"Κυρίως οι φοιτητές λένε ότι το ευρώ είναι επωφελές γι' αυτούς. Περίπου το 45% από αυτούς το είπε αυτό", σημείωσε.  

Ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι συνέκριναν τη συμμετοχή της Τσεχικής Δημοκρατίας στην ΕΕ χωρίς την αποδοχή του ευρώ με το να βρίσκεται στη θέση μιας "ελάχιστα ενδεδυμένης πριγκίπισσας", άλλοι αναγνώρισαν τους κινδύνους πληθωρισμού και υποστήριξαν την ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα. Ο οικονομολόγος του Metropolitan University Dominik Stroukal περιέγραψε την Ευρωζώνη ως μια "μη βέλτιστη" νομισματική ένωση αυτήν την στιγμή.  

"Δεν έχει νόημα να απαλλαγούμε από τη νομισματική πολιτική όταν η τσεχική λειτουργεί αυτήν την στιγμή", είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail