Η Κίνα υποδεικνύει το σύστημα ασύμμετρου πολέμου της με στόχο τον εκθρονισμό του δολαρίου των ΗΠΑ

pixabay / Mohamed_hassan
Για το Πεκίνο, δεν πρόκειται τόσο για την αντικατάσταση του δολαρίου στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος όσο για τη δημιουργία μιας εντελώς ξεχωριστής εναλλακτικής λύσης

Από τον Henry Johnston, συντάκτη του RT. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στον χρηματοπιστωτικό τομέα και είναι κάτοχος άδειας FINRA Series 7 και Series 24 - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Σχεδόν δεν περνάει μέρα χωρίς έναν τίτλο για το κινεζικό γουάν που κερδίζει περαιτέρω έδαφος στο παγκόσμιο εμπόριο. Καθώς η απο-δολαριοποίηση κερδίζει έδαφος, το νόμισμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Το παράδειγμα του δολαρίου υποθέτει πως κάθε σοβαρό νόμισμα πρέπει να υποστηρίζεται από ένα πλαίσιο πλήρους χρηματοπιστωτικής απελευθέρωσης και ανοικτών και βαθιών κεφαλαιαγορών. Η εκτεταμένη ρευστότητα του δολαρίου υποστηρίζεται επίσης από τα τεράστια ελλείμματα των ΗΠΑ - δολάρια που ρέουν προς τον κόσμο - κάνοντας κάποιον να αναρωτιέται αν το σύστημα όπως το ξέρουμε θα μπορούσε καν να λειτουργήσει αν το κύριο νόμισμα του κόσμου δεν ανήκε σε μια χώρα με χρόνια εμπορικά ελλείμματα.

Η Κίνα έχει καταστήσει τη διεθνοποίηση του γουάν δηλωμένο στόχο της πολιτικής της - και έχει προχωρήσει σε κάποιο βαθμό προς την ενσωμάτωση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο, έχει αντισταθεί στο είδος της απελευθέρωσης που θα μπορούσε να αναβαθμίσει σημαντικά το καθεστώς της ως αποθεματικό νόμισμα.

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει όλο και πιο εμφανές ότι η Κίνα επιδιώκει όχι να χαράξει για το γουάν λίγο περισσότερο χώρο στο σημερινό σύστημα υπό δυτική ηγεσία - ή ακόμη και να εκθρονίσει το δολάριο και να εγκαταστήσει το γουάν στη θέση του - αλλά να δημιουργήσει "από το μηδέν" τη χρηματοπιστωτική υποδομή που διασφαλίζει την εθνική κυριαρχία και την προστασία από τα τρωτά σημεία του ολοένα και περισσότερο κακοδιαχειριζόμενου συστήματος που βασίζεται στο δολάριο. Και δεν χρειάζεται να αναφερθεί πως η Κίνα δεν είναι καθόλου μόνη της σε αυτή την πορεία.

Υπήρξε μια εποχή που φαινόταν ότι το γουάν βρισκόταν σε μια αδυσώπητη πορεία προς την κατεύθυνση να γίνει κάτι παρόμοιο με τον κατώτερο εταίρο του δολαρίου στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ "βασισμένη σε κανόνες" τάξη πραγμάτων. Η προσχώρηση της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001 προκάλεσε ένα κύμα αμερικανικών επενδύσεων σε κινεζικά εργοστάσια. Το 2007, ο ιστορικός Niall Ferguson και ο οικονομολόγος Moritz Schularick επινόησαν τη λέξη "Chimerica" για να περιγράψουν τη συμβιωτική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Η ελπίδα εκείνη την εποχή στις δυτικές πρωτεύουσες ήταν πως η Κίνα θα έμπαινε με ωραίο τρόπο στη δυτική οικονομική τροχιά.

Και πράγματι, το πεδίο εφαρμογής του γουάν διευρυνόταν. Μέχρι το 2015, είχε γίνει το πέμπτο πιο χρησιμοποιούμενο νόμισμα παγκοσμίως και το 2016 πήρε τη σφραγίδα έγκρισης από τα υψηλά ιερατεία της παγκόσμιας οικονομίας - το ΔΝΤ - το οποίο το πρόσθεσε στο ειδικό καλάθι παγκόσμιων νομισμάτων (SDR) που χρησιμοποιεί για τον δανεισμό κρατικών δανειοληπτών.

Η λέξη Chimerica δεν ακούγεται πολύ αυτές τις μέρες και, ενώ η Κίνα παραμένει μέλος του ΔΝΤ υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον, δεν αποτελεί σχεδόν καμία προτεραιότητα στο Πεκίνο αυτές τις μέρες.

Τι συνέβη;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα απαιτεί μια σύντομη παράκαμψη. Η εξάρτηση από το νόμισμα κάποιου άλλου -όπως συνέβη για τους περισσότερους στο πλαίσιο του συστήματος του δολαρίου- σε ανοίγει σε δύο είδη τρωτών σημείων: στην αγορά και στην πολιτική.

Το πρώτο είναι γνωστό και είναι τόσο παλιό όσο και το ίδιο το σύστημα. Ειδικά για τις αναδυόμενες αγορές σημαίνει ουσιαστικά ότι πρέπει να διαχειριστούν δύο νομίσματα: Το ένα χέρι πρέπει να κρατηθεί στο μοχλό του εγχώριου νομίσματος και το άλλο στα συναλλαγματικά αποθέματα. Εν τω μεταξύ, αν το δολάριο ενισχυθεί ή αν τα επιτόκια των ΗΠΑ αυξηθούν, μπορεί γρήγορα να προκύψουν προβλήματα, ιδίως αν η κεντρική τράπεζα πρέπει να εξαντλήσει τα αποθέματα υπερασπιζόμενη το εθνικό νόμισμα. Τι γίνεται όμως αν συμβεί το αντίθετο και οι ΗΠΑ σε κατάσταση αυτοκρατορικής παρακμής απομυζήσουν το δικό τους νόμισμα; Για όσους αντιμετωπίζουν την προοπτική να μειωθεί η πραγματική αξία των δολαρίων που κατέχουν - όπως έναντι των εμπορευμάτων - αυτό δεν είναι καθόλου μικρό πρόβλημα.  

Αυτό δεν είναι καθόλου ένα φανταστικό σενάριο. Στην πραγματικότητα, η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 παρείχε κάτι σαν πρόγευση του πώς θα μπορούσε τελικά να εξελιχθεί. Για να στηρίξουν την οικονομία στον απόηχο της κρίσης, οι ΗΠΑ τύπωσαν έναν ασύλληπτο μέχρι τότε αριθμό δολαρίων. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο πως μόλις λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη απόδραση εκτύπωσης χρήματος στην ιστορία, το Μάρτιο του 2009, ο επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας εξέδωσε μια λευκή βίβλο με τίτλο "Μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Συστήματος".

Αν και η ελίτ της Ουάσιγκτον έχει συνηθίσει να ενεργεί ατιμώρητα όσον αφορά το δολάριο - "το νόμισμά μας, αλλά είναι δικό σας πρόβλημα", όπως το έθεσε κάποτε ο John Connally, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970 - μια τέτοια μαζική δημιουργία χρήματος αποτελεί ευαίσθητο σημείο για την Κίνα, η οποία είχε συσσωρεύσει τεράστια αποθέματα σε δολάρια, κυρίως σε ομόλογα του Δημοσίου, από την ένταξή της στον ΠΟΕ το 2001.

Οι κινεζικές αρχές φάνηκε να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η εξάρτησή τους από το δολάριο είχε καταστεί σημαντικός κίνδυνος. Η προοπτική πως οι ολοένα και πιο δυσλειτουργικές ΗΠΑ θα μπορούσαν να απομυζήσουν το νόμισμα δεν μπορούσε πλέον να αγνοηθεί. Ο J Paul Getty είχε πει: "Αν χρωστάς στην τράπεζα 100 δολάρια, αυτό είναι δικό σου πρόβλημα. Αν χρωστάς στην τράπεζα 100 εκατομμύρια δολάρια, αυτό είναι πρόβλημα της τράπεζας". Σε αυτή την περίπτωση, η Κίνα είναι η τράπεζα και οι ΗΠΑ είναι ο οφειλέτης, και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό πρόβλημα της Κίνας.

Αν το 2008-09 έδειξε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να τυπώσουν όσο χρειαζόταν για να σβήσουν τις εγχώριες πυρκαγιές, λίγα χρόνια αργότερα δεν θα είχαν κανέναν ενδοιασμό να χρησιμοποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα ως όπλο για να προωθήσουν τους γεωπολιτικούς τους στόχους - ακόμη και εναντίον μιας μεγάλης παγκόσμιας δύναμης. Και εδώ έρχεται το δεύτερο στοιχείο: ο πολιτικός κίνδυνος. Αυτό ήταν καινούργιο, αλλά άρχισε να αλλάζει απολύτως τον υπολογισμό για όλους. Αν ένα αχαλίνωτο δολάριο ήταν ένας μακρινός κίνδυνος, το να αποκοπεί κανείς από τα δολάρια που είχε στην κατοχή του επειδή κοίταξε στραβά την Ουάσιγκτον ήταν ένας νέος και πολύ ουσιαστικός κίνδυνος.

Το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014, που οργανώθηκε από τις ΗΠΑ, και η εγκατάσταση στο Κίεβο μιας κυβέρνησης-μαριονέτας εχθρικής προς τη Ρωσία, προκάλεσαν την επακόλουθη επανένωση της Μόσχας με την Κριμαία και την υποστήριξη των ανταρτών του Ντονμπάς. Ως αποτέλεσμα, λίγο αργότερα και τα επόμενα χρόνια, η Ρωσία χτυπήθηκε από ολοένα και αυστηρότερες κυρώσεις για κάθε υποτιθέμενο παραστράτημα - και μερικές φορές χωρίς κανέναν λόγο.

Παρατηρώντας αυτά τα γεγονότα και βγάζοντας αθόρυβα τα δικά τους συμπεράσματα ήταν οι Κινέζοι. Λίγο καιρό μετά την Κριμαία, συνέβη κάτι περίεργο: Η διεθνοποίηση του γουάν φαινόταν να έχει σταματήσει. Ο Economist σημείωνε σε άρθρο του το 2017 ότι η διεθνής εμβέλεια του γουάν είχε στην πραγματικότητα μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια: Το μερίδιό του στο παγκόσμιο εμπόριο υποχώρησε από 2,8% τον Αύγουστο του 2015 σε μόλις 1,9% τον Οκτώβριο του 2017. Εν τω μεταξύ, οι ελπίδες για μια επικείμενη απελευθέρωση του λογαριασμού κεφαλαίων της Κίνας - ανοίγοντας έτσι τις πύλες στις επενδυτικές ροές - φάνηκε να έχουν υποχωρήσει.

Έτσι, για να απαντήσουμε στο ερώτημά μας: Απέκλεισε η Κίνα τον στόχο της να επεκτείνει τη χρήση του νομίσματός της; Καθόλου. Αν μη τι άλλο, διπλασίασε τις προσπάθειές της. Αλλά το πλαίσιο υπό το οποίο το έκανε αυτό φαίνεται να έχει μετατοπιστεί. Για όσους είναι βαθιά ριζωμένοι στο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, η συνεχιζόμενη απροθυμία της Κίνας να καταστήσει το νόμισμά της πλήρως μετατρέψιμο μπορεί να αποδοθεί μόνο σε αντιδραστικές τάσεις και σε επιθυμία ελέγχου. Αυτό που φαινόταν αναπόφευκτο ξαφνικά δεν ήταν πλέον.

Ωστόσο, ο οικονομικός αναλυτής Zoltan Pozsar, συγγραφέας της διατριβής Bretton Woods III και σχολιαστής του οποίου η προφητική διορατικότητα σχετικά με την μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων τον έχει αναγάγει σε σχεδόν μυθικό πρόσωπο στην οικονομική κοινότητα, προχωρά πέρα από τον θόρυβο της αγοράς σε αυτό που πιστεύει ότι είναι οι τεκτονικές μετατοπίσεις που συμβαίνουν κάτω από την επιφάνεια. Πιστεύει πως υπό το πρίσμα της αυξανόμενης οπλοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι Κινέζοι κατάλαβαν τη ματαιότητα της απλής προσπάθειας να διαμορφώσουν λίγο περισσότερο χώρο για το νόμισμά τους μέσα στη δυτική χρηματοπιστωτική υποδομή.

"Νομίζω ότι ο λόγος για τον οποίο αυτή η διαδικασία σταμάτησε είναι πως αναγνωρίζουν ότι δεν έχει νόημα να διεθνοποιήσουν το νόμισμά τους μέσω ενός δυτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μέσω του Λονδίνου, μέσω της Νέας Υόρκης και μέσω των ισολογισμών των δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όταν ουσιαστικά δεν ελέγχεις αυτό το δίκτυο ιδρυμάτων μέσω του οποίου διακινείται το νόμισμά σου", δήλωσε σε podcast του Bloomberg τον Ιούλιο του 2023.

Κάνοντας ένα άλμα μερικά χρόνια μπροστά, οι ΗΠΑ θα χαρακτήριζαν την Κίνα ως χειραγωγό νομίσματος -μια άποψη που ούτε το ΔΝΤ δεν υποστήριζε- και θα άνοιγαν έναν εκδικητικό εμπορικό πόλεμο εναντίον της χώρας. Από εκεί και πέρα ο πόλεμος μόνο κλιμακώθηκε, με αποκορύφωμα την θρασύτατη κλοπή των μεγάλων συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας το 2022, μια κίνηση που κατά γενική ομολογία αντιμετωπίστηκε με μεγάλη απογοήτευση στο Πεκίνο.  

Αυτό που είναι πλέον σαφές είναι ότι η Κίνα βλέπει τους κινδύνους του σημερινού δολαριοκεντρικού συστήματος ως απαράδεκτα υψηλούς - τόσο για αυτό που θα ονομάσουμε "αγοραίους" όσο και για "πολιτικούς" λόγους.

Για όσους δεν μπορούν να φανταστούν κάτι άλλο εκτός από το σημερινό σύστημα, το σκεπτικό λέει ότι ένα νόμισμα δεν μπορεί να έχει πραγματικό παγκόσμιο κύρος όσο παραμένει μη πλήρως μετατρέψιμο. Το γουάν είναι μετατρέψιμο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (δηλαδή μπορεί να ανταλλαγεί με αγαθά και υπηρεσίες), αλλά όχι στο ισοζύγιο κεφαλαίων (για επενδύσεις).

Υπάρχουν πολλοί εντελώς "συμβατικοί" λόγοι για τους οποίους η Κίνα είναι απρόθυμη να ακολουθήσει το δρόμο της πλήρους απελευθέρωσης. Για παράδειγμα, οι κινεζικές αρχές είναι σαφώς επιφυλακτικές απέναντι στις μαζικές εισροές κεφαλαίων που θα μπορούσε να επιφέρει η χαλάρωση του γουάν. Η εισροή αποθεματικών αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διακινδύνευε μια έντονη ανατίμηση του γουάν, γεγονός που οι κινεζικές αρχές έχουν εργαστεί σκληρά για να αποτρέψουν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Θα οδηγούσε επίσης σε απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες ροές κεφαλαίων. Αλλά αυτό στο οποίο στοχεύει ο Pozsar είναι βαθύτερο από έναν απλό οικονομικό υπολογισμό. Πιστεύει ότι οι Κινέζοι βλέπουν πλέον την περαιτέρω ολοκλήρωση του σημερινού συστήματος ως αδιέξοδο.

Υπό αυτή την έννοια, η προσπάθεια απο-δολαριοποίησης δεν αφορά απλώς την εκθρόνιση του σημερινού πρωταθλητή βαρέων βαρών και την εγκατάσταση ενός νέου. Για την Κίνα και άλλες χώρες που ξεκινούν αυτή την πορεία, είναι θέμα κυριαρχίας και συνετής διαχείρισης κινδύνων.

Η προσέγγιση της Κίνας για την προώθηση του γουάν έχει τρεις πυλώνες: προώθηση του γουάν όσο το δυνατόν περισσότερο με τους εμπορικούς εταίρους, άνοιγμα συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων με άλλες κεντρικές τράπεζες και παροχή δανείων στο εξωτερικό σε αυτό το νόμισμα.

Όσον αφορά το πρώτο, ιδιαίτερης σημασίας για την Κίνα είναι η δυνατότητα να πληρώνει για τις εισαγωγές εμπορευμάτων της στο δικό της νόμισμα. Ίσως το ιερό δισκοπότηρο αυτής της πρωτοβουλίας θα ήταν να διακανονίσει τις εισαγωγές πετρελαίου με τη Σαουδική Αραβία σε γουάν. Οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών κατέληξαν σε συμφωνία ανταλλαγής πέρυσι και, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε συζητήσεις για τον διακανονισμό μέρους των συναλλαγών τους σε τοπικά νομίσματα.

Οι ανταλλαγές νομισμάτων επιτρέπουν σε δύο κεντρικές τράπεζες να ανταλλάσσουν νομίσματα με σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία και σταθερό επιτόκιο. Τέτοιες ανταλλαγές είναι ένας πολύ καλός τρόπος είτε να σταθεροποιήσετε το νόμισμά σας είτε να το διεθνοποιήσετε, ανάλογα με το σε ποια πλευρά του εμπορικού ελλείμματος βρίσκεστε. Για την Κίνα, είναι σαφώς το δεύτερο. Εν τω μεταξύ, ο δανεισμός σε γουάν έχει γίνει σημαντικό μέρος της Πρωτοβουλίας Belt and Road, στο πλαίσιο της οποίας παρέχεται χρηματοδότηση για έργα υποδομής και ενέργειας.

Με άλλα λόγια, η Κίνα καταφέρνει να φέρει το νόμισμά της στα χέρια των εμπορικών εταίρων της σε όλο τον κόσμο χωρίς να αναλαμβάνει τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων ροών κεφαλαίων ή περαιτέρω ενσωμάτωσης στις δυτικές χρηματοπιστωτικές υποδομές.

Το 2023 ήταν ένα σημαντικό έτος για το γουάν. Μερικά απλά στατιστικά στοιχεία αναδεικνύουν έντονα τη διχασμένη πορεία του: το μερίδιό του στις διασυνοριακές συναλλαγές αυξήθηκε από 1,9% τον Ιανουάριο του 2023 σε 3,6% τον Οκτώβριο, ενώ η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανέφερε απότομη αύξηση της χρήσης του για το εμπόριο - σχεδόν το 30% των αγαθών και υπηρεσιών που διακινήθηκαν εντός και εκτός της χώρας διακανονίστηκαν στο τοπικό νόμισμα.

Σε αντίθεση με αυτό, ακόμη και καθώς η εγχώρια αγορά ομολόγων της Κίνας συνεχίζει να αυξάνεται, τα ομόλογα που κατέχουν οι ξένοι επενδυτές μειώθηκαν σε περίπου 2%. Με άλλα λόγια, το γουάν κάνει μεγάλα βήματα ως εμπορικό νόμισμα, αλλά λιγότερο ως επενδυτικό νόμισμα. Και αυτό φαίνεται να είναι ακριβώς αυτό που θέλει το Πεκίνο.

Σε τι καταλήγουν λοιπόν όλα αυτά; Το γουάν δεν αντικαθιστά τόσο το δολάριο όσο μετατοπίζει το έδαφος κάτω από τα πόδια του δολαρίου. Οδεύουμε προς κάτι που μόλις τώρα αρχίζει να συσσωρεύεται. Θα είναι πιο κατακερματισμένο και λιγότερο συγκεντρωτικό. Θα υπάρξουν περισσότερες συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα, πιο διαφορετικά συστήματα πληρωμών και διακανονισμού - και τελικά χρηματοπιστωτικά και αναπτυξιακά ιδρύματα. Τα χρηματοπιστωτικά δίκτυα θα είναι πιο στενά ευθυγραμμισμένα με τις εμπορικές ροές και τις γεωπολιτικές συμμαχίες. Θα υπάρξουν πιθανότατα περισσότερα δίκτυα κεντρικών τραπεζών μεταξύ κεντρικών τραπεζών που θα αποκλείουν εντελώς τους δυτικούς θεσμούς και το δολάριο.  
Σε αυτόν τον επικείμενο κόσμο το γουάν θα έχει την τιμητική του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail