Οι τιμές του πετρελαίου παγιδευμένες μεταξύ γεωπολιτικής και οικονομικής ανησυχίας

Οι τιμές του αργού πετρελαίου διαπραγματεύονται σε ένα στενό εύρος τιμών από την αρχή του νέου έτους, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή αντισταθμίζουν πλέον τις χρόνιες οικονομικές ανησυχίες.

Irina Slav - Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Παρόλα αυτά, οι δείκτες αναφοράς κατέγραψαν πτώση την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του νέου έτους, καθώς η ανησυχία για την οικονομία των ΗΠΑ ειδικά προσωρινά υπερίσχυσε των φόβων για νέα κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα.

"Οι αγορές ενέργειας δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τις ευρύτερες πιέσεις που παρατηρήθηκαν στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, με τις αγορές μετοχών να είναι επίσης πιο αδύναμες. Η αδυναμία στο πετρέλαιο έρχεται παρά την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή", ανέφεραν οι Warren Patterson και Ewa Manthey της ING σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα σήμερα.

"Αν και η γεωπολιτική κατάσταση αποτελεί ανησυχία για την αγορά πετρελαίου, ένα αρκετά άνετο ισοζύγιο πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 βοηθά να αμβλυνθούν κάποιες από αυτές τις ανησυχίες", πρόσθεσαν οι αναλυτές εμπορευμάτων.

Η τελευταία είδηση από αυτή την άποψη ήταν η άφιξη ενός ιρανικού πολεμικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα το Σαββατοκύριακο, η οποία συνέπεσε με την τελευταία επίθεση των Χούτι της Υεμένης σε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Maersk, το οποίο έστειλε σήμα κινδύνου στο αμερικανικό ναυτικό στην περιοχή και βύθισε τρία σκάφη των Χούτι.

Ορισμένες αναφορές φάνηκε να υποδηλώνουν ότι η άφιξη του ιρανικού πλοίου ήρθε ως απάντηση στη βύθιση των σκαφών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 ανθρώπων, αλλά ορισμένα δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως το πλοίο εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα μια ημέρα πριν από την επίθεση στο πλοίο της Maersk.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι θα συνεδριάσει τον Φεβρουάριο για να συζητήσει την τρέχουσα πολιτική μείωσης της παραγωγής του, με τους αναλυτές της ING να σημειώνουν πως δεν απομένει πλέον χώρος για πρόσθετες περικοπές.
"Ήδη, οι τελευταίοι γύροι περικοπών έχουν προέλθει από εθελοντικές μειώσεις μεμονωμένων μελών και όχι από περικοπές σε επίπεδο ομάδας - ένα σημάδι ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πείσουμε όλα τα μέλη να συμμετάσχουν στις περικοπές", έγραψαν οι Patterson και Manthey.

"Δεν υπάρχει πραγματικά καμία διαταραχή στη φυσική προσφορά στην αγορά" που να σχετίζεται με τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε στο Bloomberg ο Neil Beveridge, ανώτερος αναλυτής της Sanford Bernstein. "Οι αγορές φαίνονται αρκετά ισορροπημένες κατά την έναρξη του έτους, οπότε αφήνει στον ΟΠΕΚ αρκετή δουλειά να κάνει για να στηρίξει τις τιμές στα τρέχοντα επίπεδα".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail