Στη Γάζα, ξεκινά η επόμενη γενιά ριζοσπαστικοποίησης

https://pixabay / hosnysalah
Η ηγεσία του Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι η εξουδετέρωση της Χαμάς θα τερματίσει τα προβλήματα ασφαλείας της. Τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.

"Το μάθημα δεν είναι ότι μπορείς να νικήσεις στον πόλεμο των πόλεων προστατεύοντας τους αμάχους. Το μάθημα είναι πως μπορείς να νικήσεις στον πόλεμο των πόλεων μόνο προστατεύοντας τους πολίτες", προειδοποίησε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Branko Marcetic - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

"Βλέπετε, σε αυτού του είδους τη μάχη, το κέντρο βάρους είναι ο άμαχος πληθυσμός", είπε. "Και αν τους οδηγήσετε στην αγκαλιά του εχθρού, αντικαθιστάτε μια τακτική νίκη με μια στρατηγική ήττα".

Οι παρατηρήσεις του Όστιν, οι οποίες έγιναν στο Εθνικό Αμυντικό Φόρουμ του Ρήγκαν το Δεκέμβριο, θα πρέπει να είναι απογοητευτικές για τη σημαντική ομάδα Ισραηλινών και Δυτικών αξιωματούχων και σχολιαστών που επιμένουν ότι μια "στρατιωτική λύση" απέναντι στη Χαμάς είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσει το Ισραήλ τη μακροπρόθεσμη ασφάλειά του. Ενώ ο φρικτός απολογισμός των νεκρών αμάχων από τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ είναι λυπηρός, λέει αυτή η γραμμή σκέψης, η απειλή από τη Χαμάς σημαίνει πως το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να εξαλειφθεί η ομάδα, όσο καιρό χρειαστεί και ανεξαρτήτως κόστους.

Αν της επιτραπεί να επιβιώσει, απλώς θα επιλέξει μια άλλη στιγμή στο μέλλον για να επιτεθεί, και οι Ισραηλινοί πολίτες δε θα γνωρίσουν ποτέ την ειρήνη.

Ωστόσο, ο Όστιν είναι μόνο μία εξέχουσα φωνή τους τελευταίους μήνες που έχει επισημάνει το σφάλμα αυτής της λογικής και υπενθύμισε στον κόσμο ότι όταν ένα κράτος που πολεμά την τρομοκρατία αφήνει στο πέρασμά του ένα μονοπάτι ανθρώπινου μακελειού, η οργή, η πικρία και η απελπισία που προκύπτουν τροφοδοτούν το ίδιο το πρόβλημα που καταπολεμά, και μάλιστα πολλές φορές.

Όταν ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Charles Q. Brown Jr. ρωτήθηκε ευθέως αν φοβάται πως οι υψηλοί αριθμοί απωλειών μεταξύ των αμάχων θα δημιουργήσουν μελλοντικά μέλη της Χαμάς, απάντησε: "Ναι, πάρα πολύ". "Θα πολεμάμε τους γιους τους σε τέσσερα ή πέντε χρόνια", δήλωσε στους New York Times ο πρώην επικεφαλής της Shin Bet Ya'akov Peri.

"Το Ισραήλ καλλιεργεί την επόμενη γενιά του μίσους εναντίον του εαυτού του", ήταν ο τίτλος πρόσφατης στήλης του Gideon Levy της Haaretz, καθώς προειδοποιούσε τους αναγνώστες να "δουν τι μίσος σπέρθηκε στις καρδιές σχεδόν όλων των Ισραηλινών από μία βάρβαρη επίθεση" και να σκεφτούν τι θα μπορούσε να προκαλέσει στον παλαιστινιακό πληθυσμό μια ακόμη χειρότερη, παρατεταμένη σφαγή. "Αυτά τα παιδιά δε θα συγχωρήσουν ποτέ τους στρατιώτες. Ανατρέφετε μια άλλη γενιά αντίστασης", είπε στον Levy ένας Παλαιστίνιος πατέρας, του οποίου ο νεαρός γιος σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Ben Wallace προειδοποίησε πρόσφατα, αναφερόμενος στις ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία, "ότι η ριζοσπαστικοποίηση ακολουθεί την καταπίεση" και πως "μια δυσανάλογη αντίδραση από το κράτος μπορεί να χρησιμεύσει ως ο καλύτερος λοχίας στρατολόγησης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης".

Οι υπηρεσίες ασφαλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη υποστηρίξει αυτές τις προειδοποιήσεις. Ο διευθυντής του FBI Κρις Ρέι προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ οδήγησε πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις να καλέσουν σε επιθέσεις κατά των Αμερικανών και της Δύσης και "αύξησε σημαντικά την απειλή μιας επίθεσης" στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό έρχεται να προστεθεί στις συμβουλές και τα ευρήματα των μυστικών υπηρεσιών διαφόρων αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών που προειδοποιούν για αξιόπιστες απειλές από ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και η Χεζμπολάχ για την υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο. Τόσο η γερμανική όσο και η βρετανική υπηρεσία κατασκοπείας έχουν επίσης κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον πόλεμο που ενδεχομένως τροφοδοτεί τη ριζοσπαστικοποίηση των μαχητών, αναφέροντας συγκεκριμένες απειλές που διατυπώνονται από τζιχαντιστικές ομάδες και όσους τους συμπαθούν.

Υπάρχει καλός λόγος να τους πιστέψουμε. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας 26χρονος Γάλλος σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους δύο σε μια επίθεση με μαχαίρι και σφυρί στο κέντρο του Παρισιού, πριν πει στην αστυνομία πως ήταν αναστατωμένος που "τόσοι πολλοί μουσουλμάνοι πεθαίνουν στο Αφγανιστάν και στην Παλαιστίνη" και ότι πίστευε πως η Γαλλία ήταν συνένοχη σε ό,τι συνέβαινε στη Γάζα. Μία ημέρα αφότου η Χεζμπολάχ κάλεσε σε "ημέρα οργής" σε αντίποινα για την έκρηξη της 17ης Οκτωβρίου στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί, δύο άτομα πέταξαν βόμβες βενζίνης σε συναγωγή του Βερολίνου. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν ύποπτα μέλη της Χαμάς που φέρονται να είχαν αναλάβει να αντλήσουν από μια μυστική αποθήκη όπλων στην Ευρώπη για επιθέσεις σε εβραϊκές τοποθεσίες στην ήπειρο.

Λαμβάνοντας την Τυνησία ως καμπανάκι για την υπόλοιπη περιοχή, μια σειρά ερευνών του Αραβικού Βαρόμετρου στη χώρα διαπίστωσε ότι το ποσοστό των Τυνήσιων που τάσσονται υπέρ της ένοπλης αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή είχε εκτοξευθεί δραματικά τις τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ. Ήδη, τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία έχουν δεχθεί συνολικά 97 επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ οι αντάρτες Χούτι που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης έχουν εξαπολύσει μια σειρά επιτυχημένων επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας πιθανά στρατιωτικά πλήγματα των ΗΠΑ ως απάντηση.

Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος ήταν μια ευλογία για τη Χαμάς, παρά - ή μάλλον, εξαιτίας - της ανθρώπινης καταστροφής που προκάλεσε ο πόλεμος, ο οποίος προκλήθηκε από τις φρικιαστικές φρικαλεότητες της ομάδας τον Οκτώβριο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα της ομάδας έχει αυξηθεί τόσο στη Γάζα όσο και, κυρίως, στην πολύ μεγαλύτερη Δυτική Όχθη, όπου το κύρος της ενισχύθηκε από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και η λαϊκή της υποστήριξη αυξήθηκε κατά περισσότερες από 30 μονάδες. Ταυτόχρονα, η θέση των πιο μετριοπαθών δυνάμεων έχει αποδυναμωθεί, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων να τάσσεται υπέρ της παραίτησης του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και μια μικρότερη, σχεδόν κατά δύο τρίτα, πλειοψηφία να προτιμά τη διάλυση της Παλαιστινιακής Αρχής που διοικεί.

Τίποτα από αυτά δε θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη ή να είναι αμφιλεγόμενο. Η προσπάθεια των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών, εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, να βομβαρδίσουν και να εξαλείψουν την τρομοκρατία έχει αποδείξει την αντιπαραγωγική φύση μιας τέτοιας στρατηγικής. Οι εγχώριοι τρομοκράτες επισημαίνουν τακτικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κυβερνήσεων στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια των ετών για να εξηγήσουν τα κίνητρα για τη δική τους βία. Μια δεκαετία και πλέον μετά τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν, καθώς και τη δολοφονία ή τη σύλληψη μιας σειράς άλλων συνωμοτών της 11ης Σεπτεμβρίου και τρομοκρατικών ηγετών, ενώ εξουδετέρωσαν τρομοκρατικές ομάδες όπως το ISIS, οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν να συμμετέχουν σε χερσαίες μάχες κατά τρομοκρατών σε τουλάχιστον εννέα χώρες, ενώ λαμβάνουν μέρος σε συνολικά 73 αντιτρομοκρατικές εκπαιδεύσεις.

Εν τω μεταξύ, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αφρική έχουν αυξηθεί εκρηκτικά κατά 75.000% από τότε που οι ΗΠΑ άρχισαν να διεξάγουν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις εκεί πριν από δύο δεκαετίες, και ο αριθμός των διεθνικών τρομοκρατικών ομάδων εκεί από μηδέν την εποχή της 11ης Σεπτεμβρίου έχει φτάσει σε δεκάδες, με το Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στο West Point να δηλώνει ότι η ήπειρος είναι "το νέο παγκόσμιο επίκεντρο της τζιχαντιστικής βίας" από το καλοκαίρι του 2021.

Όλα αυτά θα πρέπει να εμπνέουν έντονο σκεπτικισμό για τους ισχυρισμούς της ισραηλινής ηγεσίας ότι η εξουδετέρωση μερικών κορυφαίων ηγετών της Χαμάς και η εξόντωση των μαχητών της ομάδας με κόστος την πρόκληση ακραίων ανθρώπινων δεινών θα τερματίσει τα προβλήματα ασφαλείας της. Πράγματι, όλα τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα το αντίθετο. Και αυτό σημαίνει πως η μόνη πραγματική λύση είναι η μακροπρόθεσμη πολιτική διευθέτηση που απορρίπτουν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι και ο Νετανιάχου καυχιέται τώρα ότι την έχει μπλοκάρει εδώ και δεκαετίες.

Διαφορετικά, το Ισραήλ και οι Αμερικανοί υποστηρικτές του μπορεί να καταφέρουν μόνο να καταστρέψουν μια οντότητα που ονομάζεται "Χαμάς" και να αντιμετωπίσουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα από μια ή περισσότερες ομάδες που έχουν διαφορετικό όνομα, αλλά τα ίδια ακριβώς βίαια σχέδια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail