Βοήθησε πράγματι η Σερβία τη Ρωσία αγοράζοντας κυπριακά πυροβόλα Mi-35P;

Στις 21 Νοεμβρίου, ο σερβικός στρατός παρέλαβε 11 ρωσικής κατασκευής πυροβόλα ελικόπτερα Mi-35P από την Κυπριακή Εθνική Φρουρά, τα οποία μεταφέρθηκαν με αεροσκάφη Antonov An-124-100 που πέταξαν από την Πάφο της Κύπρου στην αεροπορική βάση Batajnica στο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αγορές όπλων για τη Σερβία τον τελευταίο καιρό και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατιωτικής συνεργασίας με την Κύπρο, μια χώρα που το Βελιγράδι βλέπει όχι μόνο ως στενό στρατηγικό εταίρο, αλλά και ως αδελφικό έθνος. Το συναίσθημα αυτό αντανακλάται στη Λευκωσία, όπως αποδεικνύεται από τις τακτικές αγορές όπλων από τη Σερβία, η οποία θεωρεί τον κυπριακό αγώνα για εδαφική ακεραιότητα ισοδύναμο με τον δικό της στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Είναι ενδιαφέρον πως και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν στοιχεία της εξαιρετικά επιθετικής νεοοθωμανικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας ως σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει, με την αξιοσημείωτη διαφορά ότι το ΝΑΤΟ επιδεινώνει την κατάσταση στη σερβική επαρχία που συνεχίζει να κατέχει παράνομα. Η μεταφορά των ελικοπτέρων Mi-35P ενισχύει σίγουρα τις αμυντικές δυνατότητες της Σερβίας, καθώς πρόκειται για βαριά οπλισμένα πυροβόλα με πρόσθετη μεταφορική ικανότητα, ένας μοναδικός συνδυασμός για επιθετικό ελικόπτερο που επιτρέπει επίσης την ανάπτυξη ενισχύσεων πεζικού, ιδίως ειδικών δυνάμεων. Ορισμένες λεπτομέρειες της απόκτησης αποτελούν κρατικό μυστικό, αλλά αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι πως η Σερβία θα εκσυγχρονίσει αυτά τα ελικόπτερα, φέρνοντάς τα πιο κοντά στα πρότυπα του Mi-35M.

Τα τελευταία αποκτήθηκαν απευθείας από τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, με τον σερβικό στρατό να διαθέτει τέσσερα τέτοια ελικόπτερα. Το Βελιγράδι παρήγγειλε επτά από τη Μόσχα, με την παράδοση τριών επιπλέον αεροσκαφών να έχει προς το παρόν ανασταλεί λόγω της άρνησης του ΝΑΤΟ να επιτρέψει τις ρωσικές υπερπτήσεις πάνω από το έδαφος των κρατών μελών του. Τα Mi-35M και P είναι σε μεγάλο βαθμό εκσυγχρονισμένες παραλλαγές του θρυλικού ρωσικού ελικοπτέρου Mil Mi-24, μοναδικά σχεδιασμένου για να είναι μια πλατφόρμα μεταφοράς επίθεσης και επίθεσης με αστρική πορεία τον τελευταίο μισό και πλέον αιώνα υπηρεσίας. Χιλιάδες έχουν κατασκευαστεί και εξακολουθούν να βρίσκονται σε υπηρεσία σε σχεδόν 60 χώρες. Η Ρωσία τα αναβαθμίζει σταδιακά εδώ και δεκαετίες και εξακολουθεί να διαθέτει έναν τεράστιο εκσυγχρονισμένο στόλο.

Αυτός περιλαμβάνει το προαναφερθέν τελευταίο πρότυπο Mi-35M εξοπλισμένο με προηγμένα συστήματα στόχευσης και νέα όπλα που φέρουν τα νεότερα "ξαδέλφια" του, όπως τα φανταστικά ελικόπτερα Ka-52 "Alligator" και τα επιθετικά ελικόπτερα Mi-28. Είναι ενδιαφέρον ότι εκτός από το Βελιγράδι, η Μόσχα φαίνεται επίσης να είναι αρκετά ικανοποιημένη με αυτή την τροπή των γεγονότων. Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Κοροτσένκο, έναν διακεκριμένο Ρώσο στρατιωτικό αναλυτή, η εξέλιξη αυτή είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για τη Ρωσία, δεδομένου ότι υπήρχε ο κίνδυνος αυτά τα πυροβόλα, που αρχικά κατασκευάστηκαν από τη Μόσχα για τον εξοπλισμό του κυπριακού στρατού, να είχαν καταλήξει στα χέρια του καθεστώτος του Κιέβου. Αν και αυτό σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον της Λευκωσίας, η μικρή νησιωτική χώρα βρισκόταν υπό τεράστια πίεση από τις ΗΠΑ.

Έτσι, η επιλογή της μεταφοράς τους στη Σερβία ήταν η καλύτερη δυνατή λύση και για τις τρεις χώρες. Η Κύπρος, παρά τη συμμετοχή της στην ΕΕ, είχε πάντα άριστες σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Σερβία. Αν και αναγκάστηκε να ευθυγραμμιστεί επίσημα με τον ευρασιατικό γίγαντα μετά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO), παρασκηνιακά δεν ήθελε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Μόσχας, ιδίως λόγω της μακροχρόνιας υποστήριξης της τελευταίας προς την κυπριακή εδαφική ακεραιότητα, καθώς και της στενής στρατιωτικής τους συνεργασίας τις προηγούμενες δεκαετίες. Έτσι, με την πώληση των πολεμικών αεροσκαφών Mi-35P στο Βελιγράδι, η Λευκωσία απέφυγε τα δυσάρεστα που είχε να αντιμετωπίσει με τη μονίμως επιθετική Ουάσινγκτον, ενώ δεν έβλαψε τους δεσμούς της με τη Μόσχα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κοροτσένκο, αρχισυντάκτης του περιοδικού "Εθνική Άμυνα", προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και δήλωσε στο RIA Novosti ότι η Σερβία βοήθησε επίσης τη Ρωσία με την απόκτηση των πυροβόλων Mi-35P από την Κύπρο, καθώς έτσι αποτράπηκε η πιθανή μεταφορά τους στην Ουκρανία. Το έκρινε "σίγουρα θετικό για τη Ρωσία", καθώς απέτρεψε το τελευταίο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Σερβία "σύμμαχο στα Βαλκάνια". Ο Korotchenko αναφέρθηκε επίσης στην προηγούμενη συμφωνία της Σερβίας με τη Ρωσία για τα Mi-35M, χαρακτηρίζοντας περαιτέρω τις τελευταίες εξελίξεις ως "ένα βήμα [που] δείχνει τη δέσμευση του Βελιγραδίου να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Μόσχα". Επισήμανε επίσης πως η συμφωνία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας, καθώς αρχικά κατασκεύασε το αεροσκάφος για τον κυπριακό στρατό.

"Φυσικά, η μεταφορά του συγκεκριμένου στρατιωτικού εξοπλισμού από την Κύπρο στη Σερβία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο με την ενημέρωση και την αντίστοιχη συγκατάθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δεδομένου ότι το σημείο αυτό προβλέπεται σαφώς σε όλα τα έγγραφα της σύμβασης του κύριου αγοραστή. Η Σερβία είναι μια χώρα σύμμαχος της Ρωσίας στα Βαλκάνια, ενώ πολύ καλές σχέσεις διατηρούνται και με την Κύπρο", δήλωσε ο Korotchenko.

Ο ίδιος σημείωσε πως η απόκτηση ρωσικών όπλων από άλλες χώρες είναι η μόνη επιλογή για το Βελιγράδι αυτήν την στιγμή, καθώς η SMO και οι συνεχιζόμενες εντάσεις με την πολιτική Δύση καθιστούν αδύνατη για τη Μόσχα την άμεση μεταφορά επιπλέον όπλων. Ο Κοροτσένκο τόνισε ακόμη ότι η αγορά αυτή θα ενισχύσει τις δυνατότητες του σερβικού στρατού, ιδίως υπό το φως της τελευταίας κλιμάκωσης της υποστηριζόμενης από το ΝΑΤΟ ναρκο-τρομοκρατικής οντότητας που κατέχει τη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και της Μετόχια. Επισήμανε πως "η παρουσία των ελικοπτέρων Mi-35 στο Βελιγράδι θα δροσίσει τα θερμά κεφάλια των ηγετών [στην Πρίστινα], που δεν αναγνωρίζονται από τη Ρωσία, τη Σερβία και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας".

Ο Κοροτσένκο πρόσθεσε ότι αυτό θα ανακουφίσει επίσης κάποια πίεση από τη Σερβική Δημοκρατία της Σερβίας, μια σερβική οντότητα που διατηρείται με τη βία εντός του ΝΑΤΟϊκού προτεκτοράτου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail