Χώρες που συσσωρεύουν χρυσό - έκθεση

pixabay / Stevebidmead
Freepen.gr - Οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν την αγορά χρυσού, με τις αναφερόμενες καθαρές μηνιαίες αγορές να ανέρχονται σε 42 τόνους τον Οκτώβριο, όπως αποκάλυψε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός αυτός ήταν 41% χαμηλότερος από το αναθεωρημένο σύνολο των 72 τόνων του Σεπτεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να είναι 23% πάνω από τον μηνιαίο μέσο όρο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου των 34 τόνων.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) παρέμεινε ο μεγαλύτερος αγοραστής ράβδων χρυσού, αναφέροντας αγορές 23 τόνων χρυσού στη 12η συνεχή μηνιαία προσθήκη στα αποθέματά της. Αυτό φέρεται να ανεβάζει τις καθαρές αγορές της PBoC σε 204 τόνους κατά τη διάρκεια του 2023, με τα συνολικά αποθέματά της να ανέρχονται σε 2.215 τόνους. "Παρά τη σημαντική αύξηση, τα αναφερόμενα αποθέματα χρυσού εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόλις το 4% των συνολικών διεθνών αποθεμάτων της τράπεζας", έγραψε το WGC.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πραγματοποίησε επίσης μια σημαντική αγορά κατά τη διάρκεια του μήνα, αγοράζοντας 19 τόνους για να αυξήσει τα επίσημα αποθέματά της σε χρυσό (κεντρικής τράπεζας συν τα αποθέματα του Δημοσίου) σε 498 τόνους.

Πέρα από αυτές τις δύο τράπεζες, οι αγορές ήταν πιο μέτριες, σημειώνεται στην έκθεση. Η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας φέρεται να συνέχισε να προσθέτει στο απόθεμα χρυσού της, αγοράζοντας άλλους έξι τόνους. Τα αποθέματά της στο κίτρινο μέταλλο έχουν πλέον αυξηθεί κατά πάνω από 100 τόνους φέτος, σε 340 τόνους συνολικά. Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, η Εθνική Τράπεζα της Τσεχίας, η Εθνική Τράπεζα της Δημοκρατίας του Κιργιστάν και η Κεντρική Τράπεζα του Κατάρ ήταν οι άλλοι σημαντικοί αγοραστές τον Οκτώβριο.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης πως οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις πωλήσεις του μετάλλου μέχρι στιγμής φέτος.

"Ακόμη και πριν από τις καθαρές αγορές του Οκτωβρίου, σημειώσαμε ότι το 2023 ήταν πιθανό να είναι ένα ακόμη κολοσσιαίο έτος αγορών από τις κεντρικές τράπεζες. Έχοντας ξεκινήσει θετικά το 4ο τρίμηνο, η φετινή ζήτηση των κεντρικών τραπεζών φαίνεται ότι θα ανέβει ακόμη περισσότερο", κατέληξε η WGC.

* πληροφορίες RT

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail