Ακριβώς πριν η Χαμάς επιτεθεί, κάποιος σορτάρισε ισραηλινές μετοχές και κεφάλαια

pixabay / Pexels
moonofalabama.org
/ Παρουσίαση Freepen.gr

Η ισραηλινή Haaretz γράφει στον τίτλο:

Έκανε η Χαμάς δισεκατομμύρια στοιχήματα σε ισραηλινές μετοχές πριν από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου;
Τα γιγάντια στοιχήματα εναντίον του Ισραήλ στις αγορές του Τελ Αβίβ και της Wall Street λίγες μέρες πριν την επίθεση της Χαμάς έκαναν δισεκατομμύρια. Κάποιος φαίνεται να γνώριζε για το σχέδιο εκ των προτέρων

Η ιστορία είναι δυστυχώς πληρωμένη και δεν έχω βρει ακόμα μια έκδοση αρχείου της. Μια αρχειοθετημένη έκδοση είναι τώρα διαθέσιμη.

Γνωρίζουμε ότι ο νόμος των επικεφαλίδων του Batterridge λέει:

Κάθε επικεφαλίδα που τελειώνει με ερωτηματικό μπορεί να απαντηθεί με τη λέξη όχι.

Συνεπώς, δεν ήταν η Χαμάς που επωφελήθηκε από τις ασυνήθιστες θέσεις πώλησης, αλλά πιθανότατα κάποιος άλλος.

Η ιστορία της Haaretz βασίζεται σε μια πολύ πρόσφατη μελέτη από δύο καθηγητές νομικής με εμπειρία στους κανονισμούς αγοράς από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ένα αρχείο PDF της μελέτης, Trading on Terror; , είναι διαθέσιμο στο site της Haaretz.

Η περίληψή του λέει:

Η πρόσφατη υποτροφία δείχνει ότι οι ενημερωμένοι έμποροι συγκαλύπτουν όλο και περισσότερο τις συναλλαγές σε οικονομικά συνδεδεμένους τίτλους, όπως τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF). Συνδέοντας αυτό το έργο με τη μακροχρόνια βιβλιογραφία σχετικά με τις αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών στην στρατιωτική σύγκρουση, καταγράφουμε μια σημαντική άνοδο στις ανοικτές πωλήσεις στην κύρια ισραηλινή εταιρεία ETF ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι ανοικτές πωλήσεις εκείνη την ημέρα ξεπέρασαν κατά πολύ τις ανοικτές πωλήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια πολλών άλλων περιόδων κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της ύφεσης μετά την οικονομική κρίση, του πολέμου Ισραήλ-Γάζας το 2014 και της πανδημίας COVID-19.

Ομοίως, εντοπίζουμε αυξήσεις στις ανοικτές πωλήσεις πριν από την επίθεση σε δεκάδες ισραηλινές εταιρείες που διαπραγματεύονται στο Τελ Αβίβ. Μόνο για μία ισραηλινή εταιρεία, 4,43 εκατομμύρια νέες μετοχές που πωλήθηκαν ανοικτά κατά την περίοδο από 14 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου απέφεραν κέρδη (ή κατά προσέγγιση αποφευχθείσες απώλειες) 3,2 δισεκατομμυρίων NIS από αυτές τις πρόσθετες ανοικτές πωλήσεις. Παρόλο που δεν βλέπουμε συνολική αύξηση στο shorting των ισραηλινών εταιρειών στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, εντοπίζουμε μια απότομη και ασυνήθιστη αύξηση, λίγο πριν από τις επιθέσεις, στις συναλλαγές με επικίνδυνες βραχυπρόθεσμες επιλογές σε αυτές τις εταιρείες που λήγουν αμέσως μετά τις επιθέσεις.

Εντοπίζουμε παρόμοια μοτίβα στο Ισραηλινό ETF σε περιόδους που αναφέρθηκε ότι η Χαμάς σχεδίαζε να εκτελέσει παρόμοια επίθεση όπως τον Οκτώβριο. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως οι έμποροι που ενημερώθηκαν για τις επερχόμενες επιθέσεις επωφελήθηκαν από αυτά τα τραγικά γεγονότα και, σύμφωνα με την προηγούμενη βιβλιογραφία, αποδεικνύουμε ότι οι συναλλαγές αυτού του είδους συμβαίνουν σε κενά στην επιβολή των νομικών απαγορεύσεων στις ενημερωμένες συναλλαγές στις ΗΠΑ και στη διεθνή επιβολή. Συνεισφέρουμε στην αυξανόμενη βιβλιογραφία σχετικά με τις συναλλαγές που σχετίζονται με γεωπολιτικά γεγονότα και προσφέρουμε προτάσεις σε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ενδιαφέρονται για κερδοφόρες συναλλαγές με βάση πληροφορίες για επερχόμενες στρατιωτικές συγκρούσεις.

3,2 δισεκατομμύρια Νέο Ισραηλινό Σέκελ είναι περίπου 800+ εκατομμύρια δολάρια. Και, όπως καταλαβαίνω, αυτά ήταν μόνο τα κέρδη από ένα μικρό μέρος της όλης επιχείρησης.

Δεν έχω επαρκή προσόντα για να κρίνω τη μελέτη, αλλά οι πηγές και τα δεδομένα που αναφέρονται φαίνονται λογικά.

Το EIS είναι ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο που παρακολουθεί τις ισραηλινές μετοχές στη Νέα Υόρκη. Η αύξηση του όγκου των σορτς του EIS ήταν πράγματι μεγάλη.

Οι σύντομες επιλογές ήταν μόνο για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα. Τουλάχιστον μερικά θα είχαν λήξει στις 13 Οκτωβρίου.

Οπότε σίγουρα φαίνεται πως τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου κάποιος ήταν αρκετά σίγουρος ότι σύντομα κάτι «κακό» θα συνέβαινε στο Ισραήλ. Πως κάποιος είχε αρκετές γνώσεις αγοράς και χρήματα για να πάρει τον κίνδυνο ενός ψευδούς συναγερμού με αντάλλαγμα ένα τεράστιο πιθανό κέρδος.

Το ποιος ήταν αυτό το άτομο ή η ομάδα μπορεί να το μαντέψει ο καθένας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail