Ο στρατός των ΗΠΑ έχει περισσότερα ανέφικτα σχέδια για την Ουκρανία

ukrinform.net
Στις 12/12 η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαρακτήρισε» αστείους αριθμούς σχετικά με τις υποτιθέμενες ρωσικές απώλειες. Δε βοήθησε. Η αποστολή του Ζελένσκι να πάρει περισσότερα χρήματα από το Κογκρέσο απέτυχε:

Μετά από μια συνάντηση περίπου 30 λεπτών με τον Ζελένσκι – την πρώτη τους κατ’ ιδίαν συνάντηση – ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον είπε ότι η απάντηση της κυβέρνησης Μπάιντεν στα αιτήματα των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου ήταν «ανεπαρκής» και επανέλαβε τη θέση του πως μια συμφωνία παραμένει απίθανη χωρίς «μεταμορφωτική αλλαγή» στα σύνορα.

moonofalabama.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν επίσης από το Λευκό Οίκο την στρατηγική του στην Ουκρανία. Όμως, όπως ανέφεραν χθες οι New York Times, δεν υπάρχει.

Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία αναζητούν μια νέα στρατηγική μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση

Αμερικανοί και Ουκρανοί στρατιωτικοί ηγέτες αναζητούν μια νέα στρατηγική που μπορούν να αρχίσουν να εφαρμόζουν στις αρχές του επόμενου έτους για να αναβιώσουν τις περιουσίες του Κιέβου και να υποστηρίξουν τον πόλεμο της χώρας εναντίον της Ρωσίας, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους.
...
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τις στρατιωτικές συμβουλές πρόσωπο με πρόσωπο που παρέχουν στην Ουκρανία, αποστέλλοντας έναν στρατηγό τριών αστέρων στο Κίεβο για να περάσει αρκετό χρόνο στο έδαφος. Στρατιωτικοί αξιωματικοί των ΗΠΑ και της Ουκρανίας δηλώνουν πως ελπίζουν να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες μιας νέας στρατηγικής τον επόμενο μήνα σε μια σειρά πολεμικών αγώνων που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο Βισμπάντεν της Γερμανίας.

Το ότι η αντεπίθεση είχε αποτύχει είναι προφανές από τα μέσα Ιουνίου. Ο λόγος για την αποτυχία ήταν τα ψεύτικα παιχνίδια πολέμου κατά τα οποία οι παράμετροι ήταν λοξές μέχρι που τα παιχνίδια έδειξαν πως η Ουκρανία θα κέρδιζε:

Η λογική υπαγορεύει ότι οποιαδήποτε υπεύθυνη χρήση του συστήματος προσομοίωσης KORA θα είχε προβλέψει την αποτυχία της επίθεσης της 47ης Ταξιαρχίας. Σύμφωνα με την Washington Post, οι αξιωματικοί της 47ης Ταξιαρχίας «σχεδίασαν τις επιθέσεις τους και στη συνέχεια άφησαν το πρόγραμμα [KORA] να τους δείξει τα αποτελέσματα – πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι Ρώσοι εχθροί τους, πού θα μπορούσαν να κάνουν μια σημαντική ανακάλυψη και πού θα υποστούν απώλειες». Η προσομοίωση KORA επέτρεψε στους Ουκρανούς αξιωματικούς να συντονίσουν τις ενέργειές τους «για να δοκιμάσουν πώς θα συνεργάζονταν στο πεδίο της μάχης».
Δεδομένου πως η δομή της ουκρανικής δύναμης ήταν ανεπαρκής για να ολοκληρώσει το κρίσιμο έργο της καταστολής, δεν υπήρχε περίπτωση για τις ουκρανικές δυνάμεις να εκπληρώσουν τις πραγματικές απαιτήσεις επίθεσης μιας επιχείρησης παραβίασης - την καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων στην αντίθετη πλευρά του φράγματος εμποδίου παραβιάζεται. Οι Ουκρανοί, ωστόσο, έφυγαν από την εμπειρία τους στο KORA βέβαιοι ότι είχαν φτιάξει ένα νικητήριο σχέδιο ικανό να ξεπεράσει τις ρωσικές άμυνες μέσα και γύρω από τον Orekhov.
Όταν κάποιος εξετάζει τη δομή μιας προσομοίωσης που βασίζεται στο KORA, γίνεται σαφές πως το σύστημα εξαρτάται πλήρως από τις διάφορες εισόδους που ορίζουν την προσομοίωση στο σύνολό της.

Τώρα οι ΗΠΑ στέλνουν έναν από τους στρατηγούς τους να αναλάβει τη διοίκηση του ουκρανικού στρατού και θα ξεκινήσουν περισσότερα πολεμικά παιχνίδια. Σε ποιο αποτέλεσμα θα παραμορφωθούν οι παράμετροί τους.

Προφανώς ο χρόνος από τα τέλη Ιουνίου ήταν ανεπαρκής για να καταλήξουμε σε μια νέα στρατηγική για την Ουκρανία. Αυτό δε θα κάνει τίποτε:

Μερικοί στον στρατό των ΗΠΑ θέλουν η Ουκρανία να ακολουθήσει μια στρατηγική «κρατήστε και οικοδομήστε» — να επικεντρωθεί στη διατήρηση της επικράτειας που έχει και στην ανάπτυξη της ικανότητάς της να παράγει όπλα το 2024. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η στρατηγική θα βελτιώσει την αυτάρκεια της Ουκρανίας και θα εξασφαλίσει το Κίεβο είναι σε θέση να αποκρούσει κάθε νέα ρωσική ώθηση.

Ο στόχος θα ήταν να δημιουργηθεί αρκετή αξιόπιστη απειλή ώστε η Ρωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο να εμπλακεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στα τέλη του επόμενου έτους ή το 2025.

Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι εξετάζουν στρατηγικές που βασίζονται στα επιτυχημένα βαθιά χτυπήματά τους στην Κριμαία το περασμένο φθινόπωρο. Αναζητούν δημιουργικούς τρόπους για να κρατήσουν τη Ρωσία εκτός ισορροπίας με επιθέσεις εναντίον εργοστασίων όπλων, αποθηκών όπλων και γραμμών τραίνων για τη μετακίνηση πυρομαχικών και να σημειώσουν συμβολικές νίκες. Ένας Ουκρανός πρώην ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος αρνήθηκε να συζητήσει τις προτάσεις, αλλά είπε πως το νέο σχέδιο βελτιώνεται και είναι «πολύ τολμηρό».

Το σχέδιο είναι ότι η Ουκρανία θα μπει σε αμυντική λειτουργία ενώ θα διαπράττει περισσότερη τρομοκρατία. Αλλά γιατί η Ρωσία θα άφηνε την Ουκρανία να δημιουργήσει πραγματικές αμυντικές γραμμές; Η Ουκρανία στερείται πυρομαχικών πυροβολικού. Δεν έχει τα στρατεύματα για να κρατήσει όλες τις γραμμές.

Και όποια γραμμή μπορεί να φτιάξει θα σπάσει κάτω από έντονο πυρ.

Το καλοκαίρι του 1943, μετά την αποτυχία της γερμανικής επίθεσης στο Κουρσκ, οι Σοβιετικοί το γύρισαν σε επιθετικό τρόπο που δεν σταμάτησε έως ότου τα στρατεύματά τους κατέλαβαν το Βερολίνο. Ο γερμανικός στρατός υποχώρησε στις γραμμές άμυνας, στη συνέχεια υποχώρησε ξανά και ξανά - μέχρι το Βερολίνο. Χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια, αλλά το αποτέλεσμα ήταν προφανές μόλις η επίθεση στο Κουρσκ απέτυχε.

Περιμένω να συμβεί κάτι παρόμοιο στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ ξεκινούν την τυπική αποστολή ερπυσμού τους:

Ο στρατηγός Christopher G. Cavoli, ο κορυφαίος Αμερικανός διοικητής στην Ευρώπη, έχει αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στο συντονισμό με τους Ουκρανούς αξιωματούχους.

Το Πεντάγωνο αποφάσισε επίσης να στείλει τον υποστράτηγο Antonio A. Aguto Jr., ο οποίος διοικεί την υποστήριξη της Ουκρανίας από μια βάση στη Γερμανία, για να περάσει μεγάλες χρονικές περιόδους στο Κίεβο. Ο στρατηγός Aguto θα συνεργαστεί πιο άμεσα με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας για να βελτιώσει τις συμβουλές που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ενώ ο Λευκός Οίκος επέλεξε να μην έχει μόνιμα στρατιωτικούς συμβούλους των ΗΠΑ στη χώρα, οι συχνές εναλλαγές του στρατηγού Aguto μέσα και έξω από το Κίεβο θα οδηγούσαν στο τέλος αυτού του περιορισμού.

Ένας στρατηγός τριών αστέρων δεν έρχεται μόνος του. Έχει μια πλήρη ομάδα προσωπικού, δεκάδες, που τώρα θα γίνουν στρατιωτικοί σύμβουλοι επί τόπου στην Ουκρανία. Θα γίνουν επίσης στόχοι προτεραιότητας.

Και τι γνωρίζουν αυτοί οι σύμβουλοι για ένα βιομηχανικό πόλεμο που δεν γνωρίζουν οι Ουκρανοί στρατιώτες. Λοιπόν, τίποτα.

Ο Yves Smith καθώς και ο Simplicius έχουν περαιτέρω σκέψεις για αυτό.

Δε βλέπω ακόμη καμία αλλαγή στην τροχιά στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία. Χάνει άσχημα ενώ η προπαγάνδα της διεκδικεί ακόμα τη νίκη. Σκεφτείτε αυτό από τη σημερινή Washington Post:

Ισχυρές εκρήξεις σήκωσαν πολλούς κατοίκους από το κρεβάτι γύρω στις 3 τα ξημερώματα στο κέντρο του Κιέβου, ενώ ακολούθησαν σειρήνες συναγερμού αεροπορικής επιδρομής λίγα λεπτά αργότερα. Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε και τους 10 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στο Κίεβο. Αυτός ο ισχυρισμός δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Συνέβησαν πολλαπλές κρούσεις πυραύλων ΠΡΙΝ ανάψει ο αεροπορικός συναγερμός. Όμως ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει αποκρούσει όλους τους εισερχόμενους πυραύλους. Δε μου φαίνεται εύλογο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, πιστεύω πως το λιγοστό σύστημα αεράμυνας στο Κίεβο δόθηκε, όπως και το πυροβολικό του, σχεδόν χωρίς πυρομαχικά.

Χωρίς περαιτέρω βοήθεια από τις ΗΠΑ, και ενδεχομένως ούτε από την Ευρώπη, είναι καιρός να σταματήσει ο πόλεμος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail