Ο πόλεμος στη Γάζα κλονίζει την επιρροή της Δύσης στον Παγκόσμιο Νότο

Κάθε μέρα που περνάει και το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας, η παγκόσμια πλειοψηφία θα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την τάξη που βασίζεται σε κανόνες της Δύσης και θα πλησιάζει περισσότερο προς τους αντιπάλους της Μεγάλες Δυνάμεις.

Στις 15 Νοεμβρίου, η εφημερίδα The Guardian προκάλεσε αναστάτωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφαιρώντας από την ιστοσελίδα της μια επιστολή του εκλιπόντος ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, με τίτλο "Μια επιστολή προς την Αμερική". Το γράμμα, το οποίο παρέμενε στον ιστότοπο του μέσου ενημέρωσης για πάνω από δύο δεκαετίες, εμβαθύνει στους λόγους πίσω από τις μοιραίες επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, οι οποίες, όπως αναφέρει, αποτελούσαν απάντηση στις αδικίες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη και άλλα μέρη του ισλαμικού κόσμου.

Mohamad Hasan Sweidan - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Η επιστολή του Μπιν Λάντεν έγινε viral και μοιράστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική νεολαία στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να συμφωνούν με το μήνυμά του σχετικά με την κακοήθη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Δυτική Ασία και να προτρέπουν σε επαναξιολόγηση των δυτικών αφηγήσεων που έχουν υποστηρίξει τους ατελείωτους "πολέμους κατά της τρομοκρατίας".

Αυτό το ασυνήθιστο περιστατικό ίσως να μην είχε συμβεί αν το Ισραήλ δεν βομβάρδιζε ανελέητα την κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Η επιχείρηση της Παλαιστινιακής Αντίστασης στις 7 Οκτωβρίου "Al-Aqsa Flood" στο νότιο Ισραήλ - και η δυσανάλογη απάντηση του Ισραήλ σε αυτήν - έχει μετατοπίσει εκ βάθρων το παγκόσμιο συναίσθημα εναντίον του Ισραήλ και του Αμερικανού ευεργέτη του, καταστρέφοντας δεκαετίες προσεκτικά στημένων δυτικών αφηγήσεων και ανακατευθύνοντας την παγκόσμια οργή εναντίον των ΗΠΑ για την υποκίνηση συγκρούσεων, καταστροφής και τρομοκρατίας στη Δυτική Ασία και πέρα από αυτήν.

Η μάχη για τον Παγκόσμιο Νότο

Το πεδίο μάχης για την επιρροή στον Παγκόσμιο Νότο έχει γίνει προτεραιότητα της Δύσης, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος στους Financial Times, το οποίο παρατηρούσε ότι "η μοίρα του δημοκρατικού κόσμου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στο λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο".

Αυτό το συναίσθημα επαναλήφθηκε από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Kamala Harris στη φετινή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC), τονίζοντας την ανάγκη για πειθώ και εταιρική σχέση με τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου, ιδίως εκείνες που βρίσκονται "στο φράχτη". Άλλοι δυτικοί ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αναγνώρισαν ανοιχτά την αποτυχία της Δύσης να αντιμετωπίσει τα διπλά πρότυπα, προτρέποντας σε μια νέα συμφωνία για να κερδίσει πίσω τον Παγκόσμιο Νότο.

Γραπτά και δηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους τόνισαν την επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης μιας δυτικής στρατηγικής που θα σέβεται τα έθνη του Παγκόσμιου Νότου, θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες τους και θα επιδεικνύει μια πραγματική δέσμευση για συνεργασία. Είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικό να αντιμετωπιστεί η επικρατούσα πεποίθηση της παγκόσμιας πλειοψηφίας ότι η Δύση εφαρμόζει διπλά πρότυπα μέσω της πολυδιαφημισμένης "τάξης που βασίζεται σε κανόνες".

Ο Roland Freudenstein, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μελέτης GLOBSEC, υποστηρίζει πως "η επικοινωνία με σεβασμό πρέπει να συμβαδίζει με συγκεκριμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των υλικών ζητημάτων και των εξαρτήσεων του Παγκόσμιου Νότου".

Το Bloomberg δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο "Η Δύση πρέπει να προσφέρει στον Παγκόσμιο Νότο μια νέα συμφωνία", όπου ο συντάκτης τονίζει ότι για να κερδίσει τη μάχη απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία η Δύση πρέπει να κερδίσει τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου εστιάζοντας σε θέματα που τις αφορούν.  Και το Politico υποστηρίζει ότι "για να τιμωρήσει τον Πούτιν, η Δύση πρέπει να μιλήσει στον Παγκόσμιο Νότο ως εταίρος".

Αυτό μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο. Η εταιρεία πληροφοριών GIS Reports ισχυρίζεται ότι "η Δύση εξακολουθεί να παρεξηγεί τον Παγκόσμιο Νότο", γεγονός που έγινε απολύτως σαφές όταν η συλλογική Δύση έριξε σημαντικό βάρος πίσω από την καταστροφή της Γάζας από το Ισραήλ.

Τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου κατέδειξαν τα στοιχεία που η Δύση προσπάθησε να υποβαθμίσει: διπλά πρότυπα, υποκρισία και εγωκεντρική προσέγγιση.

Η διπλωματική αντίδραση του παγκόσμιου Νότου

Για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία και να αντιμετωπίσει την Κίνα, η Δύση υιοθέτησε το αφήγημα της "υπεράσπισης της βασισμένης σε κανόνες παγκόσμιας τάξης", μια κραυγή που χρησιμοποίησαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, η ταυτόχρονη υποστήριξη της Δύσης στις γενοκτονικές ενέργειες του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων αποκάλυψε μια επιλεκτική εφαρμογή των διεθνών κανόνων που καθοδηγείται από γεωπολιτικά συμφέροντα.

Ένα άρθρο του Foreign Policy προειδοποιεί πως "όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο κίνδυνος για την αξιοπιστία της Δύσης στον παγκόσμιο Νότο".

Η αντίδραση της παγκόσμιας πλειοψηφίας στον πόλεμο υπερβαίνει το παλαιστινιακό ζήτημα, ιδιαίτερα στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Βλέποντας τη σύγκρουση μέσα από το πρίσμα του δικού τους αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό, η οργή τους μόνο εδραιώνεται και εντείνεται με κάθε εβδομάδα πολέμου που περνάει. Η ασυνέπεια της Δύσης, η οποία υπερασπίζεται τους "ξανθομάλληδες και γαλανομάτηδες" Ουκρανούς, ενώ εξοπλίζει τη σφαγή των "καστανών" Παλαιστινίων στη Γάζα, έχει καταστρέψει από μόνη της την αποτελεσματικότητα κάθε δυτικού αφηγήματος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για να τεθεί αυτό σε προοπτική, ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν μέσα σε ένα μόνο μήνα έχει ήδη ξεπεράσει τους 9.806 θανάτους αμάχων σε δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτή η ανισότητα στην ανθρώπινη αποτίμηση καταγράφεται έντονα στον Παγκόσμιο Νότο. Το ερώτημα είναι αν θα αδράξει αυτή την ευκαιρία για να ζητήσει αντίποινα για δεκαετίες αδικιών που προκάλεσε η Δύση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στην Παλαιστίνη.

Πράγματι, η κοινή γνώμη στον Παγκόσμιο Νότο έχει ωθήσει αρκετούς αρχηγούς κρατών να αναλάβουν δράση κατά του κράτους κατοχής. Η Βολιβία ήταν η πρώτη που διέκοψε τους δεσμούς της με το Τελ Αβίβ, ενώ το Μπελίζ ανέστειλε τους δικούς της. Αλλού, η Χιλή, η Κολομβία, η Ονδούρα, το Μπαχρέιν, η Ιορδανία, η Τουρκία, το Τσαντ και η Νότια Αφρική απέσυραν τους πρεσβευτές τους.

Παρόλο που ο Παγκόσμιος Νότος δεν έχει ακόμη μιλήσει οριστικά, τα επακόλουθα αυτής της σύγκρουσης είναι έτοιμα να διαμορφώσουν την αντίληψή του για τη Δύση και ενδεχομένως τις σχέσεις του με αυτήν. Η άνευ όρων υποστήριξη των ισραηλινών ενεργειών θα μπορούσε να προκαλέσει μια μη αναστρέψιμη αντίδραση κατά των κρίσιμων συμφερόντων της Ουάσινγκτον στον στρατηγικό ανταγωνισμό της με το Πεκίνο, τη Μόσχα και την Τεχεράνη.

Διάβρωση της ήπιας ισχύος των ΗΠΑ

Οι προοπτικές των ακαδημαϊκών ερευνητών προσφέρουν μια βαθύτερη κατανόηση ορισμένων πιθανών συνεπειών. Ο Βραζιλιάνος μελετητής Lucas Goalberto do Nascimento, του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, εξηγεί στο The Cradle ότι:

"Το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης στον Παγκόσμιο Νότο θα έχει αρνητική στάση απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους που υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη ισραηλινή εισβολή. Ως αποτέλεσμα, ο Παγκόσμιος Νότος θα βλέπει θετικά άλλες δυνάμεις που σέβονται την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, καθώς αντισταθμίζουν τις μονομερείς προσπάθειες επιβολής της θέλησής τους".

Ο Δρ Mario Antonio Padilla Torres από την Κούβα υποστηρίζει πως:

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέκαθεν υποστήριζαν τον ισραηλινό σιωνισμό και ως εκ τούτου είναι επίσης ένοχες για γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων. Πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χάσουν την αξιοπιστία τους στον κόσμο εξαιτίας αυτού του πολέμου και πως η Κίνα, η Ρωσία και άλλες αναδυόμενες δυνάμεις θα είναι πιο αξιόπιστες".

Σύμφωνα με τον Δρ Monogit Das, έναν Ινδό γεωπολιτικό ερευνητή:

"Μια αρνητική άποψη για τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Παγκόσμιο Νότο θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες για άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, να ενισχύσουν την επιρροή τους, ιδίως αν τοποθετηθούν ως υποστηρικτές μιας πιο ισορροπημένης και με αρχές προσέγγισης των συγκρούσεων στη Δυτική Ασία".

Ο Αρμένιος ερευνητής Ashkhin Givorjian προβλέπει επίσης μια αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Νότο, που ενδεχομένως να επηρεάσει τις κυβερνητικές συμπεριφορές, ενώ η Μαρία Aniyukhovskaya, ερευνήτρια στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Λευκορωσίας, υποστηρίζει ότι παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα πρέπει να παρέμβουν και να αποτελέσουν μια σανίδα σωτηρίας για όσους επηρεάζονται από την ανεπιθύμητη ατλαντική παρέμβαση σε περιφερειακές συγκρούσεις.

Παλαιστινιακή ισχύς και παγκόσμιος Νότος

Είναι σημαντικό ότι η εκστρατεία εθνοκάθαρσης του Ισραήλ στη Γάζα έχει επίσης επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις μακροχρόνιες προσπάθειες της Δύσης να καλλιεργήσει την ήπια ισχύ μέσω της νέας γενιάς, της οποίας ο εναγκαλισμός με την "αισθητική του δυτικού μοντέλου" ήταν κρίσιμος για την κατασκευή συναίνεσης για μια παγκόσμια τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Το βέβαιο είναι πως ο Παγκόσμιος Νότος, ο οποίος έχει ήδη βαθιά κίνητρα για να οδηγήσει το δικό του πηδάλιο σε έναν πολυπολικό κόσμο, είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση να απορρίψει συλλογικά τα διπλά πρότυπα, τις πιέσεις και τις ντιρεκτίβες της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της. Η βάναυση μαζική δολοφονία των Παλαιστινίων αμάχων όχι μόνο έχει επαναπροσανατολίσει τη διεθνή προσοχή στην παλαιστινιακή υπόθεση, αλλά χρησιμεύει επίσης ως αυστηρή υπενθύμιση ότι η συμπαιγνία λίγων μόνο δυτικών κρατών μπορεί να αποτελέσει υπαρξιακή απειλή για τη διεθνή κοινότητα.

Σε μια εποχή που οι δυτικοί ηγέτες αναζητούν τις βέλτιστες στρατηγικές για να ανακτήσουν την επιρροή τους στον Παγκόσμιο Νότο - αφού έχασαν από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ουκρανικής σύγκρουσης - σήμερα, οι ενέργειες του Ισραήλ έχουν ανατρέψει σταθερά όλες τις ατλαντικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της "καλοπροαίρετης" εικόνας της Δύσης.

Ουσιαστικά, η παλαιστινιακή αντίσταση έχει επιφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στη συλλογική δυτική προσπάθεια εξασφάλισης επιρροής στον Παγκόσμιο Νότο. Αν μη τι άλλο, καθώς η βαρβαρότητα του Ισραήλ συνεχίζεται αμείωτη, η παγκόσμια πλειοψηφία είναι πιθανό να αντισταθεί πιο ανοιχτά και έντονα στο παράδειγμα των κανόνων, υπονομεύοντας τους στρατηγικούς στόχους της Δύσης έναντι των αντίπαλων δυνάμεων.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι ανταγωνιστές της Ουάσινγκτον θα εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail