Οι αμερικανικές μπότες έχουν τα κότσια να επιτεθούν στη Μόσχα; Η απάντηση είναι προφανής

Ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής του Λευκού Οίκου για τις στρατηγικές επικοινωνίες, μίλησε για το ενδεχόμενο μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Κατά τη γνώμη του, ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να είναι πιθανό υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα κερδίσει την στρατηγική νίκη στην Ουκρανία. Σκοπεύει πράγματι η Ουάσινγκτον να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα; Το Pravda.Ru προσπάθησε να μάθει τι σκέφτονται οι εμπειρογνώμονες και οι αναλυτές για το θέμα.

Petr Ermilin - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η θέση των ΗΠΑ

Ο αμερικανικός στρατός είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να εμπλακεί σε περίπτωση που ο [Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ] Πούτιν κερδίσει μια στρατηγική νίκη στην Ουκρανία, δήλωσε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου. Εκτίμησε επίσης τις πιθανότητες του Κιέβου να κερδίσει τη σύγκρουση με τη Ρωσική Ομοσπονδία λέγοντας πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσει η Ουκρανία.

"Οι αμερικανικές μπότες θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να εμπλακούν εάν επιτραπεί στον κ. Πούτιν να έχει αυτή την στρατηγική νίκη στην Ουκρανία και στη συνέχεια ίσως να κυνηγήσει έναν από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Kirby.

Στις 6 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια ειδικής ομιλίας στο Κογκρέσο για την Ουκρανία, δήλωσε ότι η Ρωσία, αφού νικήσει το Κίεβο, θα επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ.

"Εάν ο Πούτιν καταλάβει την Ουκρανία, δε θα σταματήσει εκεί. Είναι σημαντικό να δούμε τη μακροπρόθεσμη προοπτική εδώ. Θα συνεχίσει να προχωράει. Το έχει καταστήσει αυτό αρκετά σαφές", δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάθιου Μίλερ μίλησε επίσης για τη δύσκολη κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς η Ουάσινγκτον εξαντλεί τα κονδύλια στήριξης. Οι ΗΠΑ ξόδεψαν το 97% των κονδυλίων που διατέθηκαν στην Ουκρανία, διευκρίνισε ο Μίλερ.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ, αντιδρώντας στις δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς, σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "έχασαν την επαφή με την πραγματικότητα".

"Τέτοιες "τρομακτικές ιστορίες" κατασκευάζονται για να δικαιολογήσουν μυθικές δαπάνες για την ικανοποίηση της Ρωσίας ενώπιον των φορολογουμένων και των νηφάλιων πολιτικών δυνάμεων [...] Αυτού του είδους η προκλητική ρητορική είναι απαράδεκτη για μια υπεύθυνη πυρηνική δύναμη", σημείωσε ο διπλωμάτης.

Ο Αντόνοφ κάλεσε τις αμερικανικές αρχές "να συνέλθουν και να σταματήσουν να προκαλούν χάος σε όλο τον κόσμο".

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε πως η Μόσχα θεωρεί λυπηρές τις προσπάθειες των ΗΠΑ να δαιμονοποιήσουν τη Ρωσία.

"Είδαμε και λυπούμαστε πολύ που η αμερικανική ηγεσία συνεχίζει τη συνήθειά της να χρησιμοποιεί τη Ρωσία στις εσωτερικές της υποθέσεις. Συγκεκριμένα, σε αυτή την περίπτωση, αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιδίδονται στην απολύτως κραυγαλέα δαιμονοποίηση της χώρας μας, προκειμένου να κατηχήσουν τους βουλευτές και γερουσιαστές τους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να καίνε τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων στο καμίνι του ουκρανικού πολέμου. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια πολύ, πολύ ενοχλητική πρακτική", δήλωσε ο Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το RIA Novosti. 

Όχι φέτος

Ο Ντμίτρι Ταράν, στρατιωτικός αναλυτής και πολιτικός επιστήμονας, πιστεύει πως όλη η ρητορική σχετικά με το ενδεχόμενο μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ αποτελεί μέρος της υπερβολής των μέσων ενημέρωσης για τη δημιουργία υστερίας.

"Πρόκειται για μια ψυχολογική περίοδο που διανύουμε. Υπήρξε μια παρόμοια ψυχολογική περίοδος το 1961 κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων της Κούβας. Πρόκειται για μια ελεγχόμενη διαδικασία και στο τέλος θα υπάρξει κάποια επαναφορά. Πιστεύω ότι φέτος όλα θα πάνε καλά. Είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία να επιμείνει στη γραμμή της τώρα. Δεν πρέπει να κάνουμε λάθη. Δεν πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς τους όρους και όλα θα πάνε καλά. Νομίζω πως όλη αυτή η υστερία τελικά θα ξεθωριάσει και όλα θα καταλήξουν σε συγκεκριμένους προβλέψιμους στόχους. Ο μετασχηματισμός βρίσκεται σε εξέλιξη", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Ο Stanislav Tarasov, πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός, έχει παρόμοια άποψη.

"Πρόκειται για κερδοσκοπικές δηλώσεις που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αυξάνουν τις εντάσεις. Οι Πολιτείες χάνουν το παιχνίδι, το Ισραήλ χάνει την πληροφόρηση και την πολιτική εκστρατεία επίσης. Δυστυχώς, η σύγκρουση αποκτά σημάδια περιφερειοποίησης. Οι Αμερικανοί συνειδητοποίησαν πως θα πρέπει είτε να εγκαταλείψουν την περιοχή είτε να αποδυναμώσουν την παρουσία τους εκεί. Η Ρωσία είναι αυτή που γεμίζει τώρα το κενό", πιστεύει ο ειδικός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail