Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Στη σύνοδο κορυφής της αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί να κατονομάσει και να ντροπιάσει περισσότερες από δώδεκα κινεζικές εταιρείες που, όπως ισχυρίζεται, προμηθεύουν κρίσιμη τεχνολογία για τον εξοπλισμό της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας.
Αλλά εδώ είναι η ανατροπή: δεν είναι μόνο η Κίνα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Οι δυτικές εταιρείες είναι οι σιωπηλοί αστέρες, που παρέχουν τα κρίσιμα εξαρτήματα που τροφοδοτούν το ρωσικό οπλοστάσιο.
Η Δύση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατήρηση της πολεμικής μηχανής του Πούτιν λαδωμένης και σε λειτουργία. Ξεχάστε τα τανκς και τα βομβαρδιστικά, οι πραγματικοί ήρωες αυτού του διεστραμμένου δράματος είναι μικροσκοπικά τσιπ και τρανζίστορ, προσφορά μερικών από τα μεγαλύτερα ονόματα τεχνολογίας που γνωρίζετε.
Η Intel, ο σουλτάνος του πυριτίου, παίρνει το κορυφαίο βραβείο για τη συμβολή της στο ρωσικό οπλοστάσιο θανάτου. Οι μικροεπεξεργαστές της, οι εγκέφαλοι πίσω από τους πυραύλους Kalibr που τρομοκρατούν τις ουκρανικές πόλεις, είναι τόσο πανταχού παρόντες όσο τα Starbucks σε μια φοιτητούπολη. Και μην ξεχνάτε και το υποστηρικτικό καστ: AMD, Texas Instruments και IBM, όλοι αμερικανικοί τεχνολογικοί τιτάνες, που πουλάνε με ευχαρίστηση τα προϊόντα τους στη σκοτεινή αγορά του Κρεμλίνου.
Οι ρωσικές εισαγωγές μικροηλεκτρονικής, ασύρματων και δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης και άλλων κρίσιμων εξαρτημάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις έχουν ανακάμψει σχεδόν στα προπολεμικά επίπεδα με μηνιαίο ρυθμό 900 εκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με επικείμενη έκθεση του αναλυτικού κέντρου της Σχολής του Κιέβου, του Ινστιτούτου KSE.
Όλα αυτά δείχνουν ότι, ενώ οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 είχαν προσωρινό αντίκτυπο, η Μόσχα και οι βοηθοί της κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να αναδιαμορφώσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού - με τη βοήθεια της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και χωρών στην πίσω αυλή της Ρωσίας, όπως το Καζακστάν και η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ.
Αλλά δεν πρόκειται μόνο για υλικό. Οι δυτικές εταιρείες είναι επίσης μάστορες του παιχνιδιού "διπλής χρήσης", προμηθεύοντας τεχνολογία που μπορεί να μετατραπεί σε όπλο με λίγη μαστοριά. Πάρτε για παράδειγμα τις συσκευές GPS της Garmin. Αρχικά προορίζονταν για να σας βοηθήσουν να βρείτε το τέλειο latte στο Μιλάνο, αλλά έχουν γίνει ανεκτίμητα εργαλεία για τα ρωσικά πληρώματα πυροβολικού που στοχεύουν ουκρανικά χωριά. Και ας μην ξεχνάμε το ταπεινό δορυφορικό τηλέφωνο, που είναι σωτήριο για τους τυχοδιώκτες στα Ιμαλάια, αλλά και σανίδα σωτηρίας για τα ρωσικά στρατεύματα που επιχειρούν πέρα από την εμβέλεια των πύργων κινητής τηλεφωνίας.
Η υποκρισία της Δύσης είναι τόσο πυκνή όσο ο καπνός που αναδύεται από τα βομβαρδισμένα κτίρια στην Ουκρανία. Κουνάνε το δάχτυλο στην Κίνα ενώ κάνουν τα στραβά μάτια στη δική τους συνενοχή. Είναι σαν να τιμωρείς ένα παιδί που κλέβει μπισκότα, ενώ γεμίζεις τις τσέπες σου με όλο τον φούρνο.
Το παιχνίδι των "κυρώσεων" είναι ένα αστείο. Ένα τρύπιο κόσκινο με περισσότερες τρύπες και από εργοστάσιο ελβετικού τυριού, επιτρέπει σε κρίσιμα συστατικά να ρέουν ελεύθερα στη Ρωσία μέσω παρασκηνιακών καναλιών και σκοτεινών συμφωνιών. Η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, ακόμα και η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, παίζουν ευχαρίστως το μεσάζοντα, επωφελούμενες από το αίμα που χύνεται στο ουκρανικό έδαφος.
Η λύση; Λογοδοσία, διαφάνεια και πολλές άβολες συζητήσεις με τους τεχνολογικούς μας γίγαντες. Πρέπει να τους καταστήσουμε υπόλογους για τον τελικό προορισμό των προϊόντων τους. Παρακολούθηση και εντοπισμός! Ακολουθήστε αυτά τα τσιπ σαν ψίχουλα μέχρι την κοιλιά της πολεμικής μηχανής.
Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη νίκη σε έναν πόλεμο, αλλά και με την προάσπιση των αξιών σας. Η Δύση δεν μπορεί να κηρύττει την ειρήνη ενώ προμηθεύει τα όπλα για τον πόλεμο.
"Αν και δεν γνωρίζουμε πάντα ούτε μπορούμε να ελέγχουμε ποια προϊόντα δημιουργούν οι πελάτες μας ή τις εφαρμογές που μπορεί να αναπτύξουν οι τελικοί χρήστες, η Intel δεν υποστηρίζει ούτε ανέχεται τα προϊόντα μας να χρησιμοποιούνται για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Σοβαρά; Δεν μπορείς να καταδικάζεις τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ταυτόχρονα να κερδοσκοπείς από αυτές. Ήρθε η ώρα για τη Δύση να κοιταχτεί καλά στον καθρέφτη του πυριτίου και να αναρωτηθεί: Είμαστε εμείς οι ήρωες αυτής της ιστορίας, ή απλώς τροφοδοτούμε άθελά μας τις φλόγες μιας σύγχρονης τραγωδίας;
Θυμηθείτε, ο κόσμος παρακολουθεί. Και οι μάρκες πέφτουν.