Το Ομάν ξεκίνησε ένα διάλογο με τη Ρωσία που μπορεί να αλλάξει τα πάντα

Σε μια περιοχή που συχνά ορίζεται από συγκρούσεις και διχόνοια, ένα έθνος ξεχωρίζει ως φάρος διπλωματίας και λογικής: Το Ομάν. Γνωρίστε το "καλό παιδί" του αραβικού κόσμου, μια χώρα της οποίας τα λόγια απηχούν τα συναισθήματα μιας περιοχής, εδώ με μια ενιαία έκκληση. Η ενιαία χορωδία της Μέσης Ανατολής κατευθύνεται κατευθείαν στο κατώφλι του Πούτιν.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Μέση Ανατολή ζητάει τώρα επιτέλους το τέλος της "δυτικής κυριαρχίας". Ο πρίγκιπας διάδοχος του Ομάν Theyazin bin Haitham Al Said ζήτησε να μπει τέλος στην επικρατούσα δυτικοκρατούμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα. Μιλώντας στο φόρουμ "Russia Calling" που διοργάνωσε η VTB Bank, ο πρίγκιπας Theyazin τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί η άδικη παγκόσμια κυριαρχία της Δύσης. Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του εν λόγω επενδυτικού συνεδρίου, σηματοδοτώντας μια σημαντική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του βασιλικού προσώπου του Ομάν και του Ρώσου ηγέτη.

"Άκουσα πολύ προσεκτικά την εναρκτήρια ομιλία σας", δήλωσε ο πρίγκιπας, σύμφωνα με τις μεταφρασμένες παρατηρήσεις που δημοσίευσε το Κρεμλίνο. "Συμμερίζομαι όλες τις εκτιμήσεις σας για την τρέχουσα διεθνή κατάσταση, κυρίως όσον αφορά την ανάγκη να τερματιστεί η τρέχουσα άδικη παγκόσμια τάξη και η κυριαρχία της Δύσης, καθώς και να οικοδομηθεί μια νέα δίκαιη παγκόσμια τάξη και οικονομικές σχέσεις χωρίς διπλά πρότυπα".

Κατά τη διάρκεια των αρχικών του σχολίων, ο Πούτιν χαρακτήρισε την παγκοσμιοποίηση ως ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και την ευρύτερη δυτική συμμαχία για την εκμετάλλευση τόσο των συμμάχων τους όσο και της "παγκόσμιας περιφέρειας", αντί να προσφέρει σε κάθε έθνος μια ευκαιρία για ανάπτυξη και ευημερία. Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, το σύστημα αυτό βρίσκεται σήμερα εν μέσω "ριζικών και μη αναστρέψιμων" μετασχηματισμών, μεταβαίνοντας προς μια πιο δημοκρατική και πολυπολική τάξη.

Ο πρίγκιπας Theyazin δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν νέοι μηχανισμοί για το εμπόριο και τις διεθνείς σχέσεις που δεν θα "επιβάλλουν καμία ιδεολογία" και να αναπτυχθούν νέα οικονομικά κέντρα στην Αφρική και την Ασία. Η Μέση Ανατολή ήταν στρατηγικά τοποθετημένη για να διαδραματίσει έναν πολλά υποσχόμενο ρόλο σε στρατηγικά έργα υποδομής, πρόσθεσε.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό εδώ είναι η πρόταση του Ομάν προς τον Πούτιν, υπογραμμίζοντας τη σημασία ότι αυτά που εκφράζει το Ομάν αντικατοπτρίζουν τα αισθήματα της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Το Ομάν έχει κερδίσει τη φήμη του "καλού παιδιού" του αραβικού κόσμου, το οποίο συχνά θεωρείται ως ένα έθνος που καθοδηγείται από ηθικές αρχές και δέσμευση στην ειρήνη. Οι πολιτικές και οι δηλώσεις του συχνά βρίσκουν βαθιά απήχηση στα συναισθήματα άλλων αραβικών εθνών. Η προσέγγιση του Ομάν στις περιφερειακές και παγκόσμιες υποθέσεις χαρακτηρίζεται από τη δέσμευση για μη παρέμβαση και την αφοσίωση στην επίλυση των συγκρούσεων μέσω διαλόγου και όχι μέσω αντιπαράθεσης. Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του Ομάν είναι η ικανότητά του να διατηρεί εγκάρδιες σχέσεις με όλα τα άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ιστορικά τεταμένες σχέσεις στην περιοχή.

Επιπλέον, το Ομάν θεωρούνταν πάντα ο οικοδόμος γεφυρών. Η χώρα αναλαμβάνει συχνά το ρόλο του επίσημου απεσταλμένου για τον ευρύτερο αραβικό κόσμο, ενεργώντας ως μεσολαβητής σε περιόδους περιφερειακών εντάσεων ή συγκρούσεων.

Η ξεχωριστή προσέγγιση του Ομάν στη διπλωματία του δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώνει σημαντικά αποτελέσματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρωτοποριακή πρότασή του: τον τερματισμό της δυτικής ηγεμονίας. Η πρόταση αυτή αντανακλά το ηχηρό συναίσθημα που επικρατεί στη Μέση Ανατολή. Το Ομάν υποστηρίζει την αποδέσμευση από τη δυτική επιρροή, δίνοντας έμφαση σε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση με τη Ρωσία για λογαριασμό της περιοχής.

Εν μέσω της αυξημένης παγκόσμιας προβολής της Ρωσίας λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία - μια σύγκρουση που, παρά τις προσπάθειες, δεν έχει αποδυναμώσει σημαντικά την οικονομία ή τον στρατό της, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες της Ρωσίας. Επιπλέον, άλλες αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία ευθυγραμμίζονται με τη Ρωσία, προωθώντας τη συλλογική ανάπτυξη. Η Μέση Ανατολή στοχεύει να συμβαδίσει, απελευθερώνοντας από τους δυτικούς περιορισμούς. Η περιοχή αντιλαμβάνεται τη Δύση ως εκμεταλλευτική, που εμποδίζει την ανάπτυξη αντί να προωθεί την ευημερία. Τέλος, η Μέση Ανατολή, μέσω της συνηγορίας του Ομάν, επιδιώκει να χαράξει μια νέα πορεία, εμπλεκόμενη με τον Πούτιν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail