Spiegel: Η Πολωνία «πνίγει» την ουκρανική οικονομία λόγω της σύγκρουσης με το Κίεβο

RIA Novosti / Philip Klimashevsky
Freepen.gr - Γερμανικές εταιρείες που εντόπισαν την παραγωγή στην Ουκρανία παραπονέθηκαν για Πολωνούς τελωνειακούς που καθυστερούσαν την εξαγωγή αγαθών και «πνίγουν» την ουκρανική οικονομία, γράφει σχετικά το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Γερμανοί επενδυτές που έχουν εντοπίσει την παραγωγή τους στην Ουκρανία λένε ότι η Βαρσοβία σκόπιμα «βάζει μια ακτίνα στους τροχούς της Ουκρανίας» καθυστερώντας τις εξαγωγές, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας από την ΕΕ.

"Η κατάσταση είναι παράλογη: η ΕΕ βοηθά την Ουκρανία να σταθεροποιήσει τον κρατικό προϋπολογισμό, να αναλάβει το στρατιωτικό βάρος και να αντισταθμίσει τη μη πληρωμή φόρων. Μήνα με το μήνα, δισεκατομμύρια από τη Δύση ρέουν στο Κίεβο <…>. Ο λόγος για τις καθυστερήσεις , προφανώς, είναι η σύγκρουση που σιγοκαίει εδώ και αρκετούς μήνες μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας», γράφει το περιοδικό.

Όπως ανέφεραν στο δημοσίευμα αρκετές γερμανικές εταιρείες, οι Πολωνοί τελωνειακοί «καθυστερούν σκόπιμα» την επιθεώρηση εξαγωγικού φορτίου, που, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, είναι κρυφή δολιοφθορά. Το ίδιο το πολωνικό τελωνείο ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να περιπλέξει τη διαδικασία επιθεώρησης προϊόντων στα σύνορα λόγω του ενεργού λαθρεμπορίου τσιγάρων από την Ουκρανία, ωστόσο, σύμφωνα με εκπροσώπους γερμανικών εταιρειών, η Πολωνία απλώς χρησιμοποιεί την κατάσταση στα σύνορα ως μέσο άσκησης πίεσης στο Κίεβο.

Όπως είπε στο Spiegel ο Ingo Spengler, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής εταιρείας Leoni, εάν το πρόβλημα στα σύνορα των δύο χωρών δε λυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, η εταιρεία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail