Γιατί η Ρωσία «αποεπικύρωσε» τη Συνθήκη Ολοκληρωμένης Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών;

Στις 2 Νοεμβρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ένα νόμο που διασφαλίζει ουσιαστικά την «απο-επικύρωση» της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT). Η συμφωνία του 1996 επινοήθηκε για να κωδικοποιήσει την απαγόρευση των δοκιμών πυρηνικών όπλων. Πριν από το Νοέμβριο, υπήρχαν 187 υπογράφοντες το CTBT, 178 από τους οποίους το επικύρωσαν. Ωστόσο, η Ρωσία ήταν από τις λίγες κορυφαίες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο που τόσο υπέγραψαν όσο και επικύρωσαν τη συμφωνία. Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες την υπέγραψαν, αλλά αρνούνται σταθερά να επικυρώσουν τη συνθήκη. Σε απάντηση στην κίνηση της Ρωσίας, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας την έχει ήδη κατηγορήσει ότι δήθεν «άνοιξε το δρόμο για πιθανές πυρηνικές δοκιμές», καθώς και για την απόπειρα φερόμενης ανταπόδοσης επειδή οι ΗΠΑ αρνούνται να επικυρώσουν το CTBT εδώ και 27 χρόνια.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Ωστόσο, και οι δύο υποθέσεις είναι εσφαλμένες. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο, η Ουάσιγκτον υποστήριξε πως θα μπορούσε να συνεχίσει τις δοκιμές ζωντανών πυρηνικών όπλων. Η Μόσχα προειδοποιεί για αυτό εδώ και μήνες, αλλά η πολιτική Δύση συνήθως το αποκηρύσσει ως τη μυθική «ρωσική παραπληροφόρηση». Ωστόσο, η πρόθεση των ΗΠΑ να επανεκκινήσουν τις δοκιμές πυρηνικών όπλων δεν υποχωρεί στο παραμικρό. Αντίθετα, η πολεμική θαλασσοκρατία εργάζεται τώρα ενεργά για την αποκατάσταση και τη βελτίωση των χώρων πυρηνικών δοκιμών της. Επιπλέον, υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν τακτικά για την ανάπτυξη νέων θερμοπυρηνικών όπλων στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης τεχνολογίας «πυρηνικής υπερασφάλειας» που οι ΗΠΑ δοκιμάζουν εδώ και δεκαετίες , ιδιαίτερα επί κυβέρνησης Ομπάμα.

Οι δοκιμές συνεχίστηκαν έκτοτε, τόσο επί Τραμπ όσο και επί Μπάιντεν. Ο ερευνητής ιστορικός Eric Zuesse έγραψε εκτενώς για το θέμα, προειδοποιώντας πως ο μοναδικός σκοπός αυτής της αμφιλεγόμενης τεχνολογίας είναι να ενισχύσει εκθετικά την αποτελεσματικότητα των δυνατοτήτων της Αμερικής για το πρώτο χτύπημα. Και ενώ κάποιοι μπορεί να απορρίψουν τις προειδοποιήσεις του Zuesse και ακόμη και να τις αποδοκιμάσουν ως «φαντασία καταστροφής και κατήφεια» ή την προαναφερθείσα «ρωσική παραπληροφόρηση», οι πρόσφατες εξελίξεις απλώς ενισχύουν την ήδη υγιή υπόθεσή του. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ εμπλέκεται άμεσα σε αυτά τα σχέδια . Μόλις πριν από μια εβδομάδα, η εμπόλεμη συμμαχία ολοκλήρωσε την πυρηνική άσκηση "Steadfast Noon" στην οποία συμμετείχαν περίπου 60 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικά ικανών F-16 και στρατηγικών βομβαρδιστικών B-52 που προσομοιώνουν χτυπήματα με βόμβες B61-12.

Να σημειωθεί ότι αυτές οι πυρηνικές βόμβες θα επαυξηθούν και από την επερχόμενη παραλλαγή B61-13. Και παρόλο που η φύση αυτής της αναβάθμισης είναι ταξινομημένη, είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως θα περιλαμβάνουν επίσης την προαναφερθείσα τεχνολογία "πυρηνικής υπερ-ασφάλειας". Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ήδη ότι αυτές οι νέες βόμβες θα είναι συγκρίσιμες με την έκδοση B61-7 που μπορεί να έχει απόδοση έως και 340 kt (περίπου ισοδύναμη με 22-23 βόμβες Χιροσίμα). Αντιμέτωπη με μια τέτοια κλιμάκωση, η Ρωσία δεν έχει ακριβώς πολλές επιλογές από το να είναι προετοιμασμένη. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που ο Πρόεδρος Πούτιν διέταξε πρόσφατα εθνικές ασκήσεις που προσομοιώνουν μια ολοκληρωτική πυρηνική επίθεση στη Ρωσία, καθώς και τα δικά της αντίποινα στους επιτιθέμενους. Νωρίτερα, η αμερικανική FEMA (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης) πραγματοποίησε προειδοποιητικές ασκήσεις.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο μόλις πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση ενός από τους αρχαίους ICBM LGM-30 «Minuteman 3» (διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι). Και παρόλο που το τεστ απέτυχε, η Ουάσιγκτον δείχνει ξεκάθαρα τα σχέδια και την στάση της απέναντι στη Μόσχα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που η Ρωσία αποφάσισε να επανεξοπλίσει τα μισά ICBM της με υπερηχητικές κεφαλές ελιγμών και γιατί συνεχίζει να δοκιμάζει και να αναβαθμίζει το οπλοστάσιό της. Εκτός από παγκόσμιας κλάσης SSBN (υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων) και ασυναγώνιστα στρατηγικά βομβαρδιστικά / πυραυλοφορείς, η Μόσχα ανέπτυξε επίσης έναν αριθμό υποβρύχιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Poseidon» με πυρηνική ακμή που είναι τόσο καταστροφικά που μπορούν να προκαλέσουν κυριολεκτικά ραδιενεργά τσουνάμι. Αυτό γίνεται χωρίς καν να ληφθεί υπόψη το τεράστιο ρωσικό επίγειο οπλοστάσιο, μακράν το πιο ισχυρό στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, δυτικοί εμπειρογνώμονες και πολιτικοί συνεχίζουν να κατηγορούν τον ευρασιατικό γίγαντα για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση, παρόλο που ήταν ακριβώς η Ρωσία που πρόσφερε πολλαπλές συνθήκες και συμφωνίες ειρήνης, καμία από τις οποίες δεν έγινε αποδεκτή ούτε τιμήθηκε από την πολιτική Δύση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο εμπόλεμος πόλος ισχύος δεν το κάνει μόνο με τη Μόσχα, αλλά και με άλλους παγκόσμιους και περιφερειακούς παίκτες. Για παράδειγμα, πολλοί στην Ουάσιγκτον ζητούν από τις ΗΠΑ να θέσουν την αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία της Κίνας, την Ταϊβάν, κάτω από την πυρηνική τους ομπρέλα. Περιττό να πούμε πως η αντίδραση του Πεκίνου θα ήταν δικαίως εκδικητική. Επιπλέον, η Βόρεια Κορέα εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να ωθήσουν τον υπόλοιπο κόσμο σε μια παγκοσμιοποιημένη θερμοπυρηνική αντιπαράθεση παρά να εγκαταλείψουν τις νεοαποικιοκρατικές πολιτικές τους.

Δυστυχώς, ο κόσμος δεν έχει άλλη επιλογή από το να εξοπλιστεί με τα πιο καταστροφικά όπλα στην ανθρώπινη ιστορία, όλα για να αποτρέψει τη διαρκώς επιθετική πολιτική Δύση  Και ενώ καμία κανονική χώρα δε θα έδινε ποτέ πρόθυμα προτεραιότητα στα όπλα έναντι της ευημερίας των πολιτών της, πολλοί αναγκάζονται να το κάνουν για να επιβιώσουν απλώς κάτω από το σύγχρονο «δαμόκλειο ξίφος», πιο γνωστό ως η περίφημη «ελευθερία και δημοκρατία». Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος όχι μόνο της επιβίωσης ολόκληρων χωρών, αλλά και της βιώσιμης ανάπτυξής τους.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail