Ο ανομολόγητος ελέφαντας στο δωμάτιο των προθέσεων του Νετανιάχου στη Γάζα

Photo: Public domain
Το θέμα σχετικά με την κρίση στη Γάζα είναι ότι αν όλοι συμφωνήσουν να βάλουν το κεφάλι τους στην άμμο και να αγνοήσουν τον "ελέφαντα στο δωμάτιο", είναι αρκετά εύκολο να το κάνουν. Το νόημα μιας σοβαρής κρίσης γίνεται σωστά κατανοητό μόνο όταν κάποιος παρατηρήσει τον "ελέφαντα" και πει προσέξτε, υπάρχει ένας ελέφαντας που πατάει εδώ. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε σήμερα. Σιγά σιγά, η Δύση αρχίζει να το αντιλαμβάνεται. Ο υπόλοιπος κόσμος, ωστόσο, είναι καθηλωμένος από αυτό και μεταμορφώνεται από αυτό.

Alastair Crooke - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Ποιος είναι ο "ελέφαντας" (ή οι ελέφαντες) στο δωμάτιο; Η πρόσφατη περιφερειακή διπλωματία του Μπλίνκεν ήταν "μια αποτυχία". Κανένας από τους περιφερειακούς ηγέτες που συνάντησε ο Μπλίνκεν δεν ήθελε να μιλήσει περαιτέρω για τη Γάζα πέρα από το να απαιτήσει έντονα, "καμία μετατόπιση του παλαιστινιακού πληθυσμού στην Αίγυπτο", "να σταματήσει αυτή η τρέλα" - ο σαρωτικός βομβαρδισμός [carpet bombing] των κατοίκων της Γάζας - και την απαίτηση για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Και οι εκκλήσεις του Μπάιντεν για μια "παύση" - ήπια, στην αρχή, και πιο έντονα τώρα - αγνοούνται ωμά από την ισραηλινή κυβέρνηση. Το φάντασμα της ανικανότητας του προέδρου Κάρτερ κατά τη διάρκεια της κρίσης των ομήρων στο Ιράν κρέμεται όλο και πιο νηφάλια στο παρασκήνιο.

Η αλήθεια είναι ότι ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να αναγκάσει το Ισραήλ να κάνει τη θέλημά του - το ισραηλινό λόμπι έχει μεγαλύτερη επιρροή στο Κογκρέσο από οποιαδήποτε ομάδα του Λευκού Οίκου. Έτσι, η "μη έξοδος" από την ισραηλινή κρίση είναι εύκολα ορατή. Ο Μπάιντεν 'έστρωσε το κρεβάτι του' με το υπουργικό συμβούλιο Νετανιάχου και πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες.

Ανικανότητα λοιπόν, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα διασπάται πέρα από τον απλοϊκό διαχωρισμό μεταξύ κεντρώων και προοδευτικών. Η πόλωση που εκπορεύεται από την "στάση της μη κατάπαυσης του πυρός" έχει έντονα αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα στην πολιτική, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Ανικανότητα λοιπόν, καθώς η μορφή της Μέσης Ανατολής αποκρυσταλλώνεται σε οξύ ανταγωνισμό απέναντι στην αντιληπτή διευκόλυνση της Δύσης στη μαζική σφαγή των Παλαιστινίων γυναικών, παιδιών και αμάχων. Ο κύβος μπορεί να έχει "ριφθεί" πολύ μακριά για να ανακόψει την τρέχουσα τεκτονική επαναφορά που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Τα δυτικά διπλά μέτρα και σταθμά είναι πλέον αναπόφευκτα προφανή για την Παγκόσμια Πλειοψηφία.

Ο μεγάλος "ελέφαντας" είναι ο εξής: Το Ισραήλ έχει ρίξει περισσότερους από 25.000 τόνους εκρηκτικών υλών από τις 7 Οκτωβρίου (η πυρηνική βόμβα της Χιροσίμα το 1945 ήταν ισοδύναμη με 15.000 τόνους). Ποιος ακριβώς είναι ο στόχος του Νετανιάχου και του πολεμικού του υπουργικού συμβουλίου εδώ; Φαινομενικά, η προηγούμενη στρατιωτική επιχείρηση στον καταυλισμό Jabalia αφορούσε την στόχευση ενός ηγέτη της Χαμάς που υποπτεύονταν ότι κρυβόταν κάτω από τον καταυλισμό - αλλά έξι βόμβες των 2.000 λιβρών για έναν "στόχο" της Χαμάς σε έναν πολυσύχναστο προσφυγικό καταυλισμό; Και γιατί επίσης οι επιθέσεις σε δεξαμενές νερού, ηλιακούς συλλέκτες νοσοκομείων και εισόδους νοσοκομείων, δρόμους, σχολεία και φούρνους;

Το ψωμί έχει σχεδόν εξαφανιστεί στη Γάζα. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι όλα τα αρτοποιεία στη βόρεια Γάζα έχουν κλείσει μετά τον βομβαρδισμό των τελευταίων αρτοποιείων. Το καθαρό νερό λείπει απελπιστικά και χιλιάδες πτώματα αποσυντίθενται αργά κάτω από τα χαλάσματα. Εμφανίζονται ασθένειες και επιδημίες, ενώ οι ανθρωπιστικές προμήθειες περιορίζονται αυστηρά ως διαπραγματευτικό εργαλείο για περαιτέρω απελευθέρωση ομήρων...

Ο εκδότης της Haaretz, Aluf Benn, θέτει την ισραηλινή στρατηγική πολύ απλά:

"Η εκδίωξη των Παλαιστινίων κατοίκων, η μετατροπή των σπιτιών τους σε σωρούς οικοδομικών ερειπίων και ο περιορισμός της εισόδου προμηθειών και καυσίμων στη Γάζα είναι η "κίνηση ισοπαλίας" που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στην τρέχουσα σύγκρουση, σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους γύρους μαχών στη Λωρίδα".

Για ποιο πράγμα μιλάμε εδώ; Πρόκειται σαφώς όχι για την αποφυγή παράπλευρων θανάτων αμάχων που συμβαίνουν καθώς οι IDF μάχονται με τη Χαμάς. Δεν υπήρξαν οδομαχίες στην Τζαμπάλια ή μέσα και γύρω από τα νοσοκομεία - όπως σχολίασε ένας στρατιώτης: "Το μόνο που έχουμε κάνει είναι να κυκλοφορούμε με τα τεθωρακισμένα μας οχήματα. Οι μπότες στο έδαφος θα έρθουν αργότερα". Επομένως, το πρόσχημα της "ανθρωπιστικής εκκένωσης" είναι ψεύτικο.

Οι κύριες δυνάμεις της Χαμάς κάθονται βαθιά κάτω από το έδαφος, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να εμπλακούν με τις IDF (δηλαδή όταν θα είναι πεζοί μέσα στα χαλάσματα). Προς το παρόν, οι IDF παραμένουν στα άρματα μάχης τους. Αλλά αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να εμπλακούν με τη Χαμάς. Έτσι, η μάχη με τη Χαμάς έχει ίσα μόλις αρχίσει.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες παραπονιούνται πως "μόλις και μετά βίας βλέπουν" μαχητές της Χαμάς. Λοιπόν, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι παρόντες στο επίπεδο του δρόμου, εκτός από τις ομάδες επιδρομών ενός ή δύο ατόμων που βγαίνουν από τις υπόγειες σήραγγες για να τοποθετήσουν έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε ένα τανκ, ή για να εκτοξεύσουν έναν πύραυλο εναντίον του. Οι πράκτορες της Χαμάς στη συνέχεια επιστρέφουν γρήγορα στη σήραγγα από την οποία βγήκαν. Ορισμένες σήραγγες κατασκευάζονται μόνο γι' αυτόν τον σκοπό - ως δομές "μια φορά και μια φορά". Μόλις επιστρέψει ο στρατιώτης επιδρομέας, η σήραγγα καταρρέει ώστε οι ισραηλινές δυνάμεις να μην μπορούν να εισέλθουν ή να ακολουθήσουν. Κατασκευάζονται συνεχώς νέες σήραγγες "για πέταμα".

Δεν θα βρείτε μαχητές της Χαμάς ούτε στα πολιτικά νοσοκομεία της Γάζας- το δικό τους νοσοκομείο βρίσκεται στις κύριες εγκαταστάσεις βαθιά κάτω από τη γη (μαζί με κοιτώνες, αποθήκες που διαρκούν αρκετούς μήνες, οπλοστάσια και εξοπλισμό εκσκαφής για να σκάβουν νέες σήραγγες). Και τα στελέχη της Χαμάς δεν βρίσκονται στα υπόγεια των κύριων νοσοκομείων της Γάζας. 

Ο αμυντικός ανταποκριτής της Haaretz, Amos Harel, γράφει ότι το Ισραήλ μόλις τώρα αντιλαμβάνεται το εύρος και την πολυπλοκότητα των υπόγειων εγκαταστάσεων της Χαμάς. Αναγνωρίζει πως τα "στρατιωτικά επιτελεία" - σε αντίθεση με τους κύκλους του υπουργικού συμβουλίου - "δεν μιλούν για την εξάλειψη του σπόρου του Αμαλήκ" (βιβλική αναφορά στην εξόντωση του λαού του Αμαλήκ) - δηλαδή για γενοκτονία. Αλλά ακόμη και οι στρατιωτικοί ηγέτες των IDF δεν είναι σίγουροι για τον "τελικό σκοπό" τους, σημειώνει.

Έτσι, ο ελέφαντας στο δωμάτιο για τους κατοίκους της Μέσης Ανατολής - που παρακολουθούν την καταστροφή της υπέργειας, αστικής δομής - είναι ποιος ακριβώς είναι ο στόχος αυτής της δολοφονίας; Η Χαμάς βρίσκεται βαθιά κάτω από το έδαφος. Και παρόλο που οι IDF ισχυρίζονται πολλές επιτυχίες, πού είναι τα πτώματα; Δεν τα βλέπουμε. Οι βομβαρδισμοί επομένως πρέπει να είναι για να εξαναγκάσουν την εκκένωση των αμάχων - μια δεύτερη Νάκμπα.

Και η πρόθεση που κρύβεται πίσω από την εκδίωξη; Ο Benn λέει ότι είναι να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι δε θα επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια τους:

"Ακόμα και αν σύντομα κηρυχθεί κάποια κατάπαυση του πυρός υπό αμερικανική πίεση, το Ισραήλ δε θα βιαστεί να αποσυρθεί και να επιτρέψει στον πληθυσμό να επιστρέψει στη βόρεια Λωρίδα. Και αν επιστρέψουν - σε τι θα επιστρέψουν; Εξάλλου, δε θα έχουν σπίτια, δρόμους, εκπαιδευτικά ιδρύματα, καταστήματα ή οποιαδήποτε από τις υποδομές μιας σύγχρονης πόλης".

Είναι αυτή η τιμωρία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, υποκινούμενη από την επιθυμία για εκδίκηση; Ή είναι μια έκρηξη εσχατολογικής οργής και αποφασιστικότητας; Κανείς δεν μπορεί να πει.

Αυτός είναι ο "Ελέφαντας". Και από την αποσαφήνισή του κρέμεται το ζήτημα αν και οι ΗΠΑ θα στιγματιστούν από ένα έγκλημα. Από την αποσαφήνιση αυτή, κρέμεται το αν μπορεί να βρεθεί κάποια βιώσιμη διπλωματική διευκόλυνση ή όχι (αν το Ισραήλ επιστρέφει πράγματι στη βιβλική, εσχατολογική ρίζας-δικαίωση).

Είναι αυτό το ζήτημα που θα στοιχειώσει τον Μπάιντεν προσωπικά και τη Δύση συλλογικά στο μέλλον. Όποιο χρονοδιάγραμμα κι αν είχε στο μυαλό του ο Μπάιντεν, ο χρόνος του ξεφεύγει γρήγορα, εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς οργής, καθώς το επίκεντρο της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας επικεντρώνεται πλέον κυρίως στην ανθρωπιστική κρίση της Γάζας και όχι πια στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Μπορεί να φαίνεται απίθανο, ωστόσο η Γάζα, με έκταση μόλις 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καθορίζει την παγκόσμια γεωπολιτική μας. Αυτό το κομμάτι γης - η Γάζα - ελέγχει επίσης, σε ένα βαθμό, το τι θα επακολουθήσει.

"Δε θα σταματήσουμε", είπε ο Νετανιάχου, "δε θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός". Ενώ, στον Λευκό Οίκο, ένας εσωτερικός συνεργάτης της κυβέρνησης παραδέχεται:

"Παρακολουθούν ένα ναυάγιο και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι' αυτό. Το ναυάγιο είναι στη Γάζα, αλλά η έκρηξη είναι στην περιοχή. Ξέρουν ότι [δεν μπορούν] να σταματήσουν πραγματικά τους Ισραηλινούς από αυτό που κάνουν".

Ο χρόνος τελειώνει. Και αυτή ακριβώς είναι η αντίστροφη πλευρά του "παράδοξου του ελέφαντα". Αλλά πόσος χρόνος υπάρχει μέχρι να τελειώσει ο χρόνος; Αυτό είναι ένα αμφισβητούμενο ερώτημα.

Αυτή η αντίστροφη πλευρά του αινίγματος φαίνεται να έχει προκαλέσει σύγχυση στη Δύση, αλλά και στο Ισραήλ. Μήπως η ομιλία του Seyed Nasrallah την περασμένη Κυριακή μείωσε τον κίνδυνο διεύρυνσης του πολέμου πέρα από το Ισραήλ, και έτσι υπονόησε ότι ο "χρόνος" θα μπορούσε να είναι πιο ευέλικτος και να δώσει περισσότερο χώρο στον Λευκό Οίκο για την αποσυμφόρηση; Ή μήπως έστειλε ένα διαφορετικό μήνυμα;

Απλά για να είμαστε σαφείς: Απάντησε στο ερώτημα αν ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος επρόκειτο να ξεσπάσει. Ο Νασράλα ήταν ξεκάθαρος πως ο πλήρης περιφερειακός πόλεμος δεν επιδιώκεται από κανένα μέλος του ενιαίου μετώπου αντίστασης. Ωστόσο, "όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι", ανάλογα με τις μελλοντικές κινήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, υπογράμμισε ο Νασράλα.

Το ακόλουθο πλαίσιο της ομιλίας του Νασράλα είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρη κατανόησή της. Αυτή τη φορά, μοναδικά, η ομιλία του αντανακλούσε ευρεία διαβούλευση μεταξύ όλων των "μετώπων" του άξονα. Υπήρξαν, εν ολίγοις, πολλαπλές διαβουλεύσεις και συνεισφορές στην τελική του μορφή. Συνεπώς, η ομιλία δεν αντανακλούσε μόνο τη μοναδικότητα της θέσης της Χεζμπολάχ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι δυνατόν να πούμε ότι υπάρχει συναίνεση κατά της βιασύνης σε έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο.

Η ομιλία, ως σύνθετο έργο, ήταν ιδιαίτερα διαφοροποιημένη - γεγονός που μπορεί να εξηγεί ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις. Ως συνήθως, τα ΜΜΕ ήθελαν απλώς "το βασικό συμπέρασμα". Έτσι, το "η Χεζμπολάχ δεν κήρυξε πόλεμο" έγινε το εύκολο, εύχρηστο "συμπέρασμα".

Το πρώτο ουσιαστικό σημείο από την ομιλία του Seyed Nasrallah, ωστόσο, ήταν ότι ουσιαστικά έκανε τη Hizbullah τον "εγγυητή" της επιβίωσης της Χαμάς (συγκεκριμένα, προσδιορίζοντας τη Χαμάς ονομαστικά, αντί να αναφέρεται στην "αντίσταση" ως γενική οντότητα).

Συνεπώς, η Χεζμπολάχ περιορίζεται, προς το παρόν, σε (απροσδιόριστες) και περιορισμένες επιχειρήσεις στα περίχωρα των λιβανέζικων συνόρων - όσο δεν κινδυνεύει η επιβίωση της Χαμάς. Αλλά υπόσχεται ωστόσο να παρέμβει άμεσα με κάποιο τρόπο, εάν τεθεί σε κίνδυνο η επιβίωση της Χαμάς.

Αυτή είναι μια "κόκκινη γραμμή" που θα ανησυχήσει τον Λευκό Οίκο. Είναι σαφές ότι ο στόχος του Νετανιάχου για την εξάλειψη της Χαμάς έρχεται σε άμεση αντίθεση με την "κόκκινη γραμμή" της Χεζμπολάχ και διακινδυνεύει την άμεση εμπλοκή της.

Ωστόσο, η "στρατηγική στροφή" σε αυτή τη βασική δήλωση πολιτικής εκ μέρους του πλήρους Άξονα είναι η στροφή στην αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ως κλειδί για τα δεινά της περιοχής.

Αντί να αντιλαμβάνεται το Ισραήλ ως δημιουργό της σημερινής κρίσης, το τελευταίο υποβαθμίστηκε από τον Nasrallah, από ανεξάρτητο παράγοντα, σε εκείνο που δεν είναι παρά ένα στρατιωτικό προτεκτοράτο των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων.

Με απλά λόγια, ο Seyed Nasrallah αμφισβήτησε ευθέως όχι μόνο την κατοχή της Παλαιστίνης, αλλά και τις ΗΠΑ εν γένει, ως τελικά υπεύθυνες για ό,τι έπληξε την περιοχή - από τον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ μέχρι την Παλαιστίνη. Από ορισμένες απόψεις, από αυτή την άποψη, ο Νασράλα απηχούσε την προειδοποίηση του Προέδρου Πούτιν το 2007 στο Μόναχο προς τη Δύση που βρισκόταν στη διαδικασία συγκέντρωσης δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας. Η ανταπάντηση του Πούτιν εκείνη την εποχή ήταν η εξής: "Η πρόκληση έγινε δεκτή".

Το ίδιο και οι ΗΠΑ, οι οποίες συγκέντρωσαν σημαντικές ναυτικές θαλάσσιες δυνάμεις γύρω από την περιοχή -για να "αποτρέψουν τη Χεζμπολάχ και το Ιράν"- αλλά οι τελευταίες αρνήθηκαν να αποθαρρυνθούν. Ο Nasrallah δήλωσε για τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ: "Έχουμε προετοιμάσει κάτι γι' αυτούς" (και αργότερα μέσα στην εβδομάδα παρουσίασε τις δυνατότητες πυραύλων από ξηρά προς πλοία).

Η ουσία είναι ότι ένα ενιαίο μέτωπο κρατών και ένοπλων φορέων προειδοποιεί για μια ευρύτερη πρόκληση στην ηγεμονία των ΗΠΑ. Ουσιαστικά λένε: "Η πρόκληση γίνεται δεκτή" και αυτοί.

Η απαίτησή τους είναι σαφής: Σταματήστε τις δολοφονίες αμάχων, σταματήστε τις επιθέσεις και εξασφαλίστε κατάπαυση του πυρός. Όχι εκτοπίσεις, όχι νέα Νάκμπα. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ προειδοποιήθηκαν να "περιμένουν πόνο" αν η επίθεση στη Γάζα δεν σταματήσει γρήγορα. Πόσος χρόνος έχει απομείνει για να επιτευχθεί αυτή η παύση (αν είναι καν δυνατή); Δεν υπάρχουν χρονικές λεπτομέρειες.

Τι σημαίνει "πόνος"; Αυτό δεν είναι σαφές. Αλλά κοιτάξτε γύρω σας: οι Χούτι στέλνουν κύματα πυραύλων κρουζ με στόχο το Ισραήλ (κάποιοι δεν τα καταφέρνουν και καταρρίπτονται- πόσοι είναι άγνωστο). Οι αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ δέχονται τακτικά (επί του παρόντος καθημερινά) επιθέσεις- πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί. Και η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ βρίσκονται, προς το παρόν, σε περιορισμένο πόλεμο στα σύνορα του Λιβάνου.

Όχι ολοκληρωτικός πόλεμος - αλλά αν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα (ή τις επόμενες εβδομάδες), θα πρέπει να περιμένουμε ένα ελεγχόμενο κλιμακούμενο σφίξιμο της βίδας σε διάφορα μέτωπα - το οποίο φυσικά κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail