Μετά την ομιλία του Νασράλα, ΗΠΑ και Ισραήλ κλιμακώνουν τον πόλεμο στη Γάζα

Δεν υπάρχει πλέον hemming και hawing στην Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ, καθώς περισσότερα όπλα, σχέδια μάχης, στρατεύματα και σύμμαχοι συγκεντρώνονται για να εμβαθύνουν τον πόλεμο στη Γάζα και να καταστρέψουν την παλαιστινιακή αντίσταση.

Τριάντα ημέρες μετά την επιχείρηση "Al-Aqsa Flood" που κατέστρεψε την ψυχολογική αποτροπή του Ισραήλ, η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ συνεχίζουν να κάνουν επικίνδυνα βήματα προς την κατεύθυνση της επέκτασης του πολέμου τους στη Γάζα σε περιφερειακή πυρκαγιά.

Hasan Illaik - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Πριν από δύο εβδομάδες, τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ είχαν αρχίσει να υποχωρούν ελαφρώς από τον αρχικό τους στόχο της "πλήρους εξάλειψης της Χαμάς" - έναν στόχο που πολλοί θεωρούσαν μη ρεαλιστικό και ανέφικτο.

Αλλά τώρα, το Τελ Αβίβ επανέλαβε τον στόχο του να εξαλείψει την παλαιστινιακή αντίσταση στον πόλεμό του στη Λωρίδα της Γάζας, και οι ΗΠΑ παρέχουν πλήρη κάλυψη στην κτηνώδη ισραηλινή εκστρατεία.

Η κλίμακα των βομβαρδισμών του Ισραήλ είναι παρόμοια με τις αεροπορικές εκστρατείες της Ουάσινγκτον στο Βιετνάμ, την Κορέα και την Καμπότζη, καθώς και τις πρώτες ημέρες της εισβολής της στο Ιράκ με το "Σοκ και Δέος". Αυτό το επίπεδο καταστροφικών βομβαρδισμών είναι ιστορικά πρωτοφανές για μια γεωγραφική περιοχή μόλις 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Για να περιγράψουμε την κατάσταση με μεγαλύτερη ακρίβεια, οι βόμβες που έριξε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνούν την πυρηνική βόμβα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες χτύπησαν την ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Γάζα έχει υποστεί τον πόνο 25.000 τόνων εκρηκτικών - σε σύγκριση με τους 15.000 τόνους της βόμβας της Χιροσίμα, σύμφωνα με την Ευρωμεσογειακή Επιτροπή Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πάνω από 10.000 άμαχοι -μεταξύ των οποίων 4.000 παιδιά- έχουν σκοτωθεί από την αδιάκριτη ισραηλινή δύναμη πυρός. Επιπλέον 2.200 Παλαιστίνιοι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά. 

Παρόλα αυτά, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δηλώνουν δημοσίως ότι οι σύμμαχοί τους στο Τελ Αβίβ ήταν προσεκτικοί στο να μην προκαλέσουν απώλειες αμάχων και πως συνεχίζουν να προειδοποιούν το Ισραήλ να μην προκαλέσει περισσότερους θανάτους αμάχων στη Γάζα.

Αλλά οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια, και οι συμπεριφορές της Ουάσιγκτον υποστηρίζουν βροντερά την κλιμάκωση της βίας. Μέχρι σήμερα, παρά την εκθαμβωτική επίδειξη περιφερειακής διπλωματίας με λεωφορεία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ αρνούνται να συνάψουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Η Ουάσινγκτον έχει επίσης πείσει τους Άραβες συμμάχους της να συμφωνήσουν στη συνέχιση του πολέμου - προς το παρόν.

Τα αραβικά καθεστώτα που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ - Αίγυπτος, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Μαρόκο - δεν έχουν υποστεί ακόμη τη δημόσια οργή των πολιτών τους που αντιτίθενται σθεναρά στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Η Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ έχουν ρίξει σε αυτούς τους Άραβες συμμάχους κάποια ψίχουλα για να τους βοηθήσουν να αποτρέψουν τη μαζική εσωτερική διαφωνία. Για παράδειγμα, ο Μπλίνκεν έδωσε στον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β' ένα "πάσο" για να ρίξει από αέρος προμήθειες βοήθειας στο ιορδανικό νοσοκομείο στη Γάζα την Κυριακή. Αυτή η ανούσια χειρονομία ακολούθησε την ανάκληση του πρεσβευτή της Ιορδανίας από το Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα: δύο ενέργειες σε διάστημα μιας εβδομάδας υποδηλώνουν πολλή ζέστη από τον δρόμο σε ορισμένες αραβικές πρωτεύουσες.

Αλλά, στην πραγματικότητα, η ιορδανική αεράμυνα εμπλέκεται βαθιά στα ισραηλινά και αμερικανικά συστήματα για την αντιμετώπιση των πυραύλων της Υεμένης και του Ιράκ που κατευθύνονται προς τα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης.

Κατά τη διάρκεια της περιπετειώδους επίσκεψής του σε βασικές πρωτεύουσες της Δυτικής Ασίας, ο Μπλίνκεν μετέφερε επίσης περισσότερες απειλές προς τον φιλοπαλαιστινιακό περιφερειακό Άξονα Αντίστασης, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση πως ο στρατός των ΗΠΑ, που είναι αναπτυγμένος στη Δυτική Ασία, την Ερυθρά Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο και την ανατολική Μεσόγειο, θα αντιμετωπίσει κάθε απόπειρα πολέμου.

Αυτό, ενώ η Ουάσιγκτον συγκεντρώνει ακόμη περισσότερες χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή για να αποτρέψει τους εχθρούς του Ισραήλ. Η ανάπτυξη δύο αεροπλανοφόρων με μια ομάδα πολεμικών πλοίων το καθένα, τέσσερις άλλες ναυτικές ομάδες, μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη, τα συστήματα αεράμυνας Patriot και THAAD και η ενίσχυση όλων των περιφερειακών στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ με περισσότερα στρατεύματα - και εσχάτως, μια ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού ότι ένα πυρηνικό υποβρύχιο έχει αποσταλεί στη "Μέση Ανατολή".

Όλες οι ενισχύσεις του Πενταγώνου για την προστασία του αχαλίνωτου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα -που δεν έχει σταματήσει από την επιχείρηση αντίστασης υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου- δεν ήταν προφανώς αρκετές για να αποτρέψουν τον Άξονα της Αντίστασης. Και υπάρχουν πρακτικές αποδείξεις γι' αυτό:

Πρώτον, ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε την ιρακινή πρωτεύουσα φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, όπου πήγε για να μεταφέρει τις απειλές του στις μυριάδες παρατάξεις της αντίστασης της χώρας. Μόλις αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ πραγματοποίησε περισσότερες από μία βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία.

Δεύτερον, συνεχίζονται οι εκτοξεύσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Υεμένη προς τις ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τα αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας από τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και την Αίγυπτο πριν από την ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα. Παρά τις απειλές των ΗΠΑ προς την ηγεσία της αντίστασης Ansarallah της Υεμένης, οι πυραυλικές επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει και θα συνεχιστούν "μέχρι να χτυπηθούν οι στόχοι τους", όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στην πολυαναμενόμενη ομιλία του την περασμένη Παρασκευή.

"Η Χαμάς πρέπει να κερδίσει", λέει ο Νασράλα

Ο Νασράλα μιλούσε εκ μέρους της συμμαχίας του Άξονα Αντίστασης της περιοχής στην οποία ανήκει. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έθεσε ευθέως τους δύο κύριους στόχους της συμμαχίας του στον τρέχοντα πόλεμο: πρώτον, κατάπαυση του πυρός- δεύτερον, "η αντίσταση στη Γάζα πρέπει να κερδίσει και η Χαμάς πρέπει να κερδίσει". Πολλοί στον αραβικό κόσμο και όχι μόνο ερμήνευσαν την ομιλία του Νασράλα ως προσεκτική και αποκλιμακούμενη.

Αλλά ο δεύτερος στόχος του διέψευσε τον ήρεμο τόνο του, αντιπροσωπεύοντας έναν πολύ υψηλό πήχη σε αυτόν τον πόλεμο. Ενώ το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει ως κοινό στόχο την ολοκληρωτική ήττα της Χαμάς και την κυριαρχία της στη Γάζα, η Χεζμπολάχ και η συμμαχία της έχουν θέσει ως στόχο την τελική νίκη της παλαιστινιακής αντίστασης.

Στη συνέχεια ο Νασράλα απείλησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας πως η αντίσταση έχει προετοιμάσει "ό,τι είναι απαραίτητο" για να αντιμετωπίσει τους ναυτικούς στόλους τους. Και αυτό ήταν ένα όσο το δυνατόν σαφέστερο μήνυμα πως η στρατιωτική κινητοποίηση των ΗΠΑ δεν αποτρέπει τον Άξονα. 

Η ισραηλινή ηγεσία έχει δηλώσει ότι ο πόλεμός της στη Γάζα θα είναι μακρύς και πως δεν έχει καμία πρόθεση να συνάψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Παρέχοντας πλήρη κάλυψη στις ισραηλινές θηριωδίες, οι ΗΠΑ προκάλεσαν κλιμάκωση των επιθέσεων του Άξονα Αντίστασης σε διάφορα μέτωπα, σύμφωνα με επιβεβαίωση από πηγές του Άξονα.

Η πιθανότητα επέκτασης του πολέμου σε άλλα γεωγραφικά μέτωπα κατά των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και συμφερόντων αυξάνεται τώρα εκθετικά. Η στρατιωτική ανάπτυξη της Ουάσινγκτον στη Δυτική Ασία αποτελεί κίνητρο για την τροφοδότηση του πολέμου και όχι παράγοντα "αποτροπής" που πιστεύουν οι Αμερικανοί ότι θα αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης.

Αυτές οι αμερικανικές αποστολές χρησιμεύουν μόνο για να ενθαρρύνουν την ισραηλινή ηγεσία, παρέχοντάς της πλήρη άδεια να επεκτείνει και να εντείνει το πεδίο των δολοφονιών της στη Γάζα - όχι μόνο σφαγιάζοντας αμάχους ατιμώρητα, αλλά και καταστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος της υποδομής που θα εξασφαλίσει πως μεγάλο μέρος της περιοχής θα παραμείνει ακατοίκητο.

Εν τω μεταξύ, η παλαιστινιακή αντίσταση δεν έχει κανένα σχέδιο να παραδοθεί, καθώς αυτό θα καταστήσει την απαράμιλλη ισραηλινή καταστροφή που προκάλεσε στη Γάζα χωρίς νόημα. Ο Άξονας της Αντίστασης θα κάνει ό,τι περνάει από τη σημαντική του δύναμη για να αποτρέψει μια ισραηλινή νίκη σε αυτόν τον πόλεμο, πράγμα που σημαίνει πως η περιοχή οδεύει προς μια κατάσταση μεγάλου πολέμου, πέρα από κάθε σενάριο "χαμηλού ρυθμού κλιμάκωσης" που το Τελ Αβίβ ή η Ουάσιγκτον προβλέπουν ή νομίζουν ότι μπορούν να ελέγξουν.

Η "χερσαία επιχείρηση" μόλις άρχισε

Εν ολίγοις, το μόνο πράγμα που αποτρέπει έναν περιφερειακό πόλεμο σήμερα είναι μια αμερικανοϊσραηλινή απόφαση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί της Γάζας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιταχυνθεί αυτή η απόφαση - ένας από αυτούς είναι να εξασφαλιστεί ότι ο ισραηλινός στρατός θα πληρώσει βαρύ και δυσβάσταχτο τίμημα κατά τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι στιγμής, δέκα ημέρες μετά την έναρξη του χερσαίου πολέμου τους, οι κατοχικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη εισέλθει στις πιο κατοικημένες περιοχές της Γάζας, όπου θα αντιμετωπίσουν βαριές απώλειες στρατευμάτων. Η δικαιολογία από το Τελ Αβίβ είναι πως η βόρεια Γάζα - όπου ο στρατός της έχει εισέλθει με σχέδιο να την αποκόψει από το νότο - περιέχει ακόμη 400.000 Παλαιστίνιους κατοίκους. Έτσι, ο ισραηλινός στρατός έχει αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση των βομβαρδισμών στο βορρά για να εξαναγκάσει τον εκτοπισμό των εναπομεινάντων κατοίκων της περιοχής.

Παρά τις ισραηλινές αυτές προφυλάξεις, οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ της Χάμα αντιμετωπίζουν τις δυνάμεις εισβολής, προκαλώντας βαριές απώλειες τόσο στα στρατεύματα όσο και στα τεθωρακισμένα οχήματα. Όσο πιο κοντά πλησιάζει ο στρατός κατοχής σε κατοικημένες περιοχές, τόσο πιο εύκολος στόχος γίνονται για την αντίσταση. 

Για να παρουσιάσει μια πιο σαφή εικόνα αυτής της πραγματικότητας στο πεδίο της μάχης, ένας ανταποκριτής του Fox News που συνόδευσε Ισραηλινούς στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του μετώπου αποκάλυψε ότι, παρά την εκστρατεία βομβαρδισμών χαλιού του Ισραήλ πάνω από τη Γάζα, ο στρατός του έχει διεισδύσει μόνο ένα μίλι στο παλαιστινιακό έδαφος. Με άλλα λόγια, η χερσαία επιχείρηση βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και μόλις που έχει ξύσει την επιφάνεια των απωλειών που μπορεί να αναμένει να υποστεί.

Προσπάθειες διαπραγμάτευσης

Εν μέσω αυτής της κλιμάκωσης, οι ΗΠΑ προσπαθούν τώρα να κερδίσουν χρόνο προτείνοντας μια "ανθρωπιστική εκεχειρία" για να επιτρέψουν στους Ισραηλινούς να οργανώσουν τις τάξεις τους, οι οποίες είναι συνεχώς εκτεθειμένες σε επιθέσεις από την αντίσταση.

Για το λόγο αυτό, η Ουάσιγκτον έχει εντείνει εκ νέου τη διαμεσολάβηση του Κατάρ με στόχο την επίτευξη ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι διαπραγματεύσεις περιορίζονται επί του παρόντος στην έγκριση εκεχειρίας για περίοδο 48 ωρών. Κατά τη διάρκεια της προτεινόμενης διήμερης περιόδου, το συνοριακό πέρασμα Αιγύπτου-Γάζας Ράφα θα ανοίξει για την είσοδο όλης της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει κολλήσει στην Αίγυπτο και όλες οι Παλαιστίνιες γυναίκες και τα παιδιά που κρατούνται στα ισραηλινά κέντρα κράτησης θα ανταλλαγούν με τις γυναίκες και τα παιδιά που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Αυτή η διαμεσολάβηση, αν επιτύχει, είναι απίθανο να ανοίξει το δρόμο για μια παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός - θα λειτουργήσει ως διάλειμμα για τους εμπόλεμους και θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να οργανώσει μια "επιτυχία" δημοσίων σχέσεων για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Καμία από τις δύο πλευρές δε θα μπορέσει να πάρει αέρα για πολύ καιρό. Οι ναυτικοί στόλοι των ΗΠΑ και οι μεταφορές στρατιωτικής βοήθειας στην περιοχή αποτελούν εγγύηση πως ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα συνεχιστεί και θα προλάβει μια μεγάλη κλιμάκωση στη Δυτική Ασία, από την οποία οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα προσπαθήσουν να επιβάλουν ένα νέο τετελεσμένο που θα "ενσωματώνει το Ισραήλ στο περιβάλλον του" μέσω της εξομάλυνσης και άλλων πρωτοβουλιών.

Όμως η Δυτική Ασία δεν είναι πλέον αποκλειστικά το γήπεδο των ΗΠΑ ή του Ισραήλ και τις τελευταίες δεκαετίες η Ουάσιγκτον έχει εκπλαγεί μόνο από απρόβλεπτες καταστάσεις στις μυριάδες περιφερειακές παρεμβάσεις της. Σήμερα, αυτοί οι αντίπαλοι δεν ήταν ποτέ ισχυρότεροι ή πιο ευθυγραμμισμένοι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail