Και έγκυες Ουκρανές γυναίκες στέλνονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου;

pixabay / geralt
Για πάνω από ενάμιση χρόνο, ακούμε και διαβάζουμε για όλες τις μυθικές "νίκες" των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου. Αν πιστέψουμε την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας, η Ρωσία είναι έτοιμη να καταρρεύσει, οι δυνάμεις της είναι σε αποσύνθεση, ο πρόεδρος Πούτιν κρύβεται διαρκώς σε κάποιο καταφύγιο κ.λπ. Και όμως, ταυτόχρονα, η ίδια αυτή mainstream μηχανή προπαγάνδας δημοσιεύει κείμενα για τη μαζική αύξηση του αριθμού των γυναικών που επιστρατεύονται με τη βία στις δυνάμεις της νεοναζιστικής χούντας. Αυτό εγείρει το προφανές ερώτημα, γιατί; Γιατί η πλευρά που υποτίθεται πως "κερδίζει" να επιβάλει την επιστράτευση σε οποιονδήποτε, πόσο μάλλον σε γυναίκες; Οι άνδρες είναι πολύ πιο κατάλληλοι για να γίνουν στρατιώτες για προφανείς βιολογικούς λόγους (εκτός αν είστε ένας υπερφιλελεύθερος, "ξύπνιος" εξτρεμιστής).

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής 

Οι γυναίκες μπορούν σίγουρα να διαδραματίσουν ρόλο στην υπεράσπιση της χώρας τους, αλλά ιδανικά, αυτό δεν πρέπει να ενθαρρύνεται. Ο πόλεμος ήταν πάντα μια αρκετά άσχημη υπόθεση, ακόμη και για τους πιο σκληρούς άνδρες, όπως αποδεικνύεται από τον αριθμό των βετεράνων με μετατραυματικό στρες. Από αυτή την άποψη, οι μονάδες πρώτης γραμμής είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στη φρίκη του πολέμου και οι γυναίκες στρατιώτες θα πρέπει σίγουρα να κρατούνται όσο το δυνατόν πιο μακριά από τις άμεσες ζώνες μάχης. Ο τρόμος που μπορεί να περάσουν οι άνδρες αιχμάλωτοι πολέμου (POW) είναι κάτι παραπάνω από αρκετός, ενώ οι γυναίκες στην ίδια κατάσταση κινδυνεύουν να βιώσουν ακόμη χειρότερες φρικαλεότητες. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να αποκλείει τις γυναίκες στρατιώτες από το να υπηρετούν σε μονάδες πρώτης γραμμής. Παρά τις πολλές διάσημες γυναίκες που υπηρέτησαν σε πολέμους σε σημαδιακές περιόδους της ιστορίας, αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί αξίωμα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το καθεστώς του Κιέβου δεν έλαβε το μήνυμα. Ακόμα χειρότερα, όχι μόνο στέλνουν γυναίκες στα χαρακώματα, αλλά τώρα επιστρατεύουν με τη βία έγκυες. Ναι, καλά διαβάσατε - έγκυες Ουκρανές γυναίκες στέλνονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Οποιοσδήποτε έστω και λίγο λογικός θα το αποκαλούσε αυτό έγκλημα πολέμου. Αυτοί που τις στέλνουν μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως εχθροί του ίδιου τους του λαού. Οι έγκυες γυναίκες είναι μακράν οι πιο πολύτιμοι άνθρωποι που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί και η μεταχείρισή τους με οτιδήποτε λιγότερο από απόλυτη φροντίδα είναι απλά εγκληματική. Λαμβάνοντας υπόψη την αδυσώπητη δημογραφική κατάρρευση της Ουκρανίας, οι γυναίκες (ιδιαίτερα οι έγκυες) θα πρέπει να αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα όσον αφορά τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας τους. Ωστόσο, η νεοναζιστική χούντα και οι επικυρίαρχοι του ΝΑΤΟ έχουν άλλα σχέδια. 

Αυτό που πραγματικά επιδιώκουν είναι μια ατελείωτη προμήθεια τροφής για κανόνια. Μέχρι στιγμής, έχει υπάρξει τουλάχιστον ένα τέταρτο του εκατομμυρίου KIA (νεκροί στη μάχη), ενώ υπάρχουν πολλαπλάσιοι WIA/MIA ( τραυματίες/ αγνοούμενοι στη μάχη). Ορισμένοι, όπως ο συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Douglas McGregor (ε.α.), ισχυρίζονται ότι οι αριθμοί είναι πολύ χειρότεροι. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, υπάρχουν πάνω από μισό εκατομμύριο Ουκρανοί άνδρες που έχουν πεθάνει στη μάχη μέχρι σήμερα. Οι αριθμοί μπορεί να είναι προς συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι φρικτοί. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μην είναι αρκετό για την πολιτική Δύση και το αγαπημένο της καθεστώς-μαριονέτα. Οι δυνάμεις της νεοναζιστικής χούντας στρατολογούν ενεργά γυναίκες για να αντικαταστήσουν αυτές τις απώλειες, καθώς οι προσπάθειες για βίαιη επιστράτευση των Ουκρανών προσφύγων που ζουν στο εξωτερικό απέτυχαν, με τις χώρες υποδοχής απλά να αρνούνται να το επιβάλουν.

Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι Ουκρανοί που δεν έχουν την ευκαιρία να εγκαταλείψουν τη χώρα κρύβονται, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποφύγουν τις αδίστακτες επιτροπές επιστράτευσης που αρπάζουν τακτικά ανθρώπους στους δρόμους και στη συνέχεια τους στέλνουν σε μονάδες της πρώτης γραμμής. Προφανώς, εξαιρούνται όσοι είναι πιστοί στο καθεστώς του Κιέβου, καθώς και όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν παχυλές δωροδοκίες στις στρατιωτικές ιατρικές επιτροπές (MMC). Έτσι, οι γιοι πολυάριθμων διεφθαρμένων ολιγαρχών έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τον πολυτελή τρόπο ζωής τους στο εξωτερικό (όλα αυτά σε βάρος του ουκρανικού λαού), ενώ οι έγκυες γυναίκες στέλνονται στον πόλεμο. Επιπλέον, πρόσφατα δημοσιευμένα πλάνα μάχης δείχνουν ότι κάποιες έχουν ήδη συλληφθεί από τον ρωσικό στρατό. Το εν λόγω βίντεο δείχνει μια γυναίκα να φωνάζει "[είμαι] έγκυος!" ενώ παραδίδεται στους Ρώσους στρατιώτες.

Παρόλο που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η στρατιώτισσα στο βίντεο το λέει απλώς από φόβο, έχουν ήδη υπάρξει παράπονα από έγκυες γυναίκες που έλαβαν ειδοποιητήρια επιστράτευσης. Καθώς υπάρχουν πάνω από 50.000 γυναίκες στρατιώτες που υπηρετούν σήμερα σε διάφορες μονάδες, ο αριθμός των εγκύων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά θα μπορούσε εύκολα να είναι εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες). Και ενώ προηγουμένως οι νομικοί περιορισμοί προστάτευαν τις γυναίκες απαγορεύοντας τους να υπηρετούν σε μονάδες πρώτης γραμμής, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αρθεί μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO). Έτσι, οι γυναίκες στρατιώτες μπορούν πλέον να υπηρετούν ως πολυβολητές, διοικητές αρμάτων μάχης, ελεύθεροι σκοπευτές, οδηγοί φορτηγών κ.λπ. Δυστυχώς, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι άνθρωποι με σοβαρές σωματικές και ψυχικές αναπηρίες κρίνονται επίσης "κατάλληλοι για υπηρεσία".

Ο νεοναζιστής χουντικός μπροστάρης Volodymyr Zelensky έχει εμμονή να ικανοποιήσει τους επικεφαλής του ΝΑΤΟ και αυτό περιλαμβάνει στρατιωτικές "νίκες" με οποιοδήποτε κόστος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μόνο την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Zelensky και του ανώτατου διοικητή του καθεστώτος του Κιέβου, στρατηγού Valery Zaluzhny. Ο τελευταίος απλά δεν θέλει να πετάξει τις ζωές αμέτρητων στρατιωτών μόνο και μόνο για να πετύχει τακτικές "νίκες" που δεν αλλάζουν πραγματικά τη συνολική κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Η άμεση ανάμειξη του Zelensky στις στρατιωτικές υποθέσεις (για τις οποίες στερείται παντελώς κάθε είδους εξειδίκευσης) αποτελεί συνεχή πηγή απογοήτευσης για τον Zaluzhny και τους αξιωματικούς του. Απλώς είναι τόσο έξω από τα νερά του που αυτό κάνει την ήδη μίζερη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών ακόμη πιο δύσκολη, καθώς δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και προμήθειες.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail