Η Χεζμπολάχ παίρνει το πάνω χέρι

Το Παλαιστινιακό ζήτημα, το οποίο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πίστευε ότι είχε σχεδόν επιλύσει με τη σταδιακή αφομοίωση "όλου του Ισραήλ" ως σιωνιστική οντότητα, επανήλθε στο επίκεντρο της πολιτικής και της διεθνούς κοινωνίας της Δυτικής Ασίας, χάρη στη Χαμάς, το άρμα της παλαιστινιακής αντίστασης.

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αν πιστέψουμε τον γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ ήταν "εξ ολοκλήρου προϊόν παλαιστινιακής αποφασιστικότητας και εκτέλεσης, επιμελώς κρυμμένη από όλους, συμπεριλαμβανομένων των αντιστασιακών φατριών που εδρεύουν στη Γάζα ... και χωρίς εμπλοκές με περιφερειακούς ή διεθνείς παράγοντες".

Ο Νασράλα υπογράμμισε στην ομιλία-ορόσημο που εκφώνησε από τη Βηρυτό την Παρασκευή, ότι η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ "απέδειξε απερίφραστα πως το Ιράν δεν ασκεί κανέναν έλεγχο στις φατρίες της αντίστασης, καθώς οι πραγματικοί ιθύνοντες είναι οι ηγέτες της αντίστασης και οι αφοσιωμένοι μαχητές τους".

Η ομιλία του Νασράλα αναμενόταν με ενδιαφέρον στις πρωτεύουσες του κόσμου κυρίως για τυχόν ενδείξεις σχετικά με τις προθέσεις της Χεζμπολάχ για το μέλλον. Όμως ο αρχιτακτικιστής επικεντρώθηκε στη μεγάλη εικόνα, καθώς, όπως είπε, η 7η Οκτωβρίου "προαναγγέλλει ένα αλλαγμένο τοπίο, που απαιτεί κοινή ευθύνη από όλα τα μέρη".

Έτσι, η ανακοπή της ισραηλινής επίθεσης κατά της Γάζας και η εξασφάλιση μιας νίκης της Χαμάς στην περιοχή θα πρέπει να είναι οι στόχοι σήμερα, κάτι που είναι προς το εθνικό συμφέρον της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Συρίας και "υψίστης σημασίας" για τον Λίβανο. Βέβαια, η Λωρίδα της Γάζας ήταν ανέκαθεν κεντρικό θέμα στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και συνδέεται εδώ και καιρό με τον παλαιστινιακό εθνικισμό.   

Η Χεζμπολάχ μπήκε στη μάχη για τη Γάζα ήδη από τις 8 Οκτωβρίου, καθώς "αυτό που εκτυλίσσεται στο μέτωπο του Λιβάνου μας δε θα περιοριστεί σε αυτό, θα επεκταθεί και πέρα από αυτό", τόνισε ο Νασράλα. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις της αντίστασης στο νότιο Λίβανο λειτουργούν αποτρεπτικά και οποιαδήποτε επίθεση στο Λίβανο ή προληπτική επιχείρηση "θα ήταν η μεγαλύτερη ανοησία στην ιστορία της ύπαρξης του Ισραήλ". Είπε ότι η κλιμάκωση εξαρτάται από δύο "θεμελιώδεις παράγοντες" - τα εξελισσόμενα γεγονότα στη Γάζα και, δεύτερον, τη συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού απέναντι στο Λίβανο.

"Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά στο μέτωπο του Λιβάνου, με κάθε επιλογή να εξετάζεται και να είναι διαθέσιμη για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή, είναι επιτακτική ανάγκη να παραμείνουμε προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά μελλοντικά σενάρια".
δήλωσε ο Νασράλα.

"Έχουμε επίσης κάνει προετοιμασίες για να αντιμετωπίσουμε τον αμερικανικό στόλο", πρόσθεσε. Υπενθυμίζοντας την ταπείνωση που υπέστησαν οι ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στο Λίβανο, ο Νασράλα είπε: "Όσοι στοχεύουν να αποτρέψουν έναν αμερικανικό πόλεμο θα πρέπει να δράσουν άμεσα για να σταματήσουν την επιθετικότητα κατά της Γάζας... Σε περίπτωση περιφερειακής σύγκρουσης, οι ναυτικοί στόλοι και ο εναέριος πόλεμος θα αποδειχθούν μάταιοι και χωρίς πραγματικό όφελος... τα συμφέροντα και οι στρατιώτες σας θα είναι αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο και θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες".

"Ποια είναι λοιπόν η μεγάλη εικόνα;", συνοψίζει ο Νασράλα: "Ενώ μπορεί να χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, πετυχαίνουμε νίκες σε διάφορες πτυχές, όπως κάναμε σε διάφορες πτυχές στη Γάζα και ως αντίσταση στη Δυτική Όχθη... Αυτή η μάχη χαρακτηρίζεται από ανθεκτικότητα, υπομονή, αντοχή και συσσώρευση επιτευγμάτων, όλα με στόχο να εμποδίσουμε τον εχθρό να επιτύχει τους στόχους του". Φαίνεται πως το περιεχόμενο της ομιλίας του Νασράλα δεν αιφνιδίασε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρισκόταν σε ταξίδι στο Τελ Αβίβ. Κατά πάσα πιθανότητα, οι δίαυλοι επικοινωνίας θα ήταν ενεργοί. Για να συνδέσουμε τις τελείες, ο επικεφαλής της δύναμης Quds των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης στρατηγός Esmail Qaani είχε ταξιδέψει στη Βηρυτό την περασμένη Τρίτη και συναντήθηκε με τον Nasrallah.

Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir-Abdollahian συναντήθηκε με τον εμίρη του Κατάρ Tamim bin Hamad Al Thani στην Ντόχα, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh.

(Αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψη του Amir-Abdollahian στο Κατάρ μέσα σε δύο εβδομάδες).  

Στο χρονικό του Άξονα της Αντίστασης, μορφές όπως ο Νασράλα (ή ο Μουκτάντα αλ Σαντρ, ο ιρακινός σιίτης μουσουλμάνος κληρικός) κάθε άλλο παρά μονοδιάστατες φιγούρες είναι. Η επιτυχία του Ιράν έγκειται στο τακτ, την άπειρη υπομονή και την ανθεκτικότητα που διαθέτει για να προσαρμόζεται στις εξωτερικές και εσωτερικές απαιτήσεις της πολιτικής της αντίστασης. Μεγάλο μέρος αυτού είναι η κληρονομιά του στρατηγού Qasem Soleimani, ο οποίος στοχοποιήθηκε και σκοτώθηκε από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης τον Ιανουάριο του 2000.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Ισραήλ ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Νετανιάχου, προέτρεψε το Ισραήλ να επιδιώξει μια παύση στις μάχες στη Γάζα και έδωσε συμβουλές για το πώς να ελαχιστοποιηθούν οι θάνατοι Παλαιστινίων αμάχων. Ο Νετανιάχου ανταπέδωσε αμέσως μετά, δίνοντας τη δική του συνέντευξη Τύπου, λέγοντας, ότι το Ισραήλ "αρνείται μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που δεν περιλαμβάνει την επιστροφή των ομήρων μας".

Την παραμονή της άφιξης του Μπλίνκεν, ο Νετανιάχου δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης επικαλούμενος τον Εκκλησιαστή πως "Η Βίβλος λέει ότι "υπάρχει καιρός για την ειρήνη και καιρός για τον πόλεμο". Αυτή είναι η ώρα του πολέμου". Ο Νετανιάχου είναι ένας σκληρός μαχητής. Ήδη προσεγγίζει τη σημαίνουσα ευαγγελική εκλογική ομάδα στις ΗΠΑ. 

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν αύξησε την ένταση εντός της οποίας λειτουργεί τώρα ο Νετανιάχου. Η Haaretz αποκαλεί τον Νετανιάχου "έναν στοιχειωμένο πολιτικό που βρίσκεται αντιμέτωπος με το τέλος της καριέρας του, με τα σημερινά προβλήματα να επιτείνουν τη σοβαρή εγκληματική εμπλοκή στην οποία ελίχθηκε με τα ίδια του τα χέρια. Ο Νετανιάχου δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κοινού και οι περισσότερες προσπάθειές του επενδύουν στην προσωπική του επιβίωση".

Πράγματι, το κατά πόσο οι υποσχέσεις του Νετανιάχου να εξαλείψει τη Χαμάς είναι απλώς ρητορικές διακηρύξεις δεν έχει ακόμη φανεί. Ποντάρει στη συναίνεση της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας και της ηγεσίας ασφαλείας -και ενδεχομένως και στην στάση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης- ότι είναι απαραίτητο να νικηθεί η Χαμάς και ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από αέρος, αλλά απαιτεί τη μαζική εφαρμογή των ελιγμών μιας χερσαίας δύναμης.

Όμως είναι νωρίς ακόμα. Μόλις οι ισραηλινές ομάδες μάχης ταξιαρχιών εισέλθουν στην καρδιά της υποδομής της Χαμάς και υποβαθμιστούν τα βασικά επιχειρησιακά της μέσα, το κλίμα μπορεί να αλλάξει. Το στοίχημα του Νετανιάχου είναι πολύ μεγάλο. Άλλωστε, χρειάζεται πολύ την υποστήριξη των Αμερικανών, ενώ οι τελευταίοι ζητούν ήδη ανταλλάγματα στη Γάζα και θα περίμεναν να ανανεώσει την υποστήριξή του στη λύση των δύο κρατών, εκτός από το να χαλιναγωγήσει τους εταίρους του στον συνασπισμό, τους Χαρνταλίμ (υπερορθόδοξους, εθνικιστές) και τους συμμάχους τους που διαπράττουν φρικαλεότητες εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού και κόβουν τα ελαιόδεντρα τους σε όλους τους λόφους της Δυτικής Όχθης.

Αυτό που πραγματικά θέλουν η Χαμάς και η Χεζμπολάχ είναι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Από τη σκοπιά της Χαμάς, το διεθνές ενδιαφέρον για την απελευθέρωση των ξένων υπηκόων θα δημιουργήσει πίεση για την επίτευξη συμφωνίας. Όσο για τη Χεζμπολάχ, δεν θέλει να διακινδυνεύσει τεράστιες ζημιές στο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ είναι επίσης ένα πολιτικό κόμμα με λαϊκή υποστήριξη και είναι ευαίσθητη στην κρίση της λιβανέζικης οικονομίας και στις οξείες δυσκολίες που πρέπει να υποστεί ο λαός. Αυτές οι εκτιμήσεις συνηγορούν υπέρ της σύνεσης.

Ωστόσο, η ομιλία του Nasrullah έδειξε ότι η ομίχλη του πολέμου βαθαίνει.Τα πράγματα δεν είναι αυτό που φαίνονται επιφανειακά - ειδικά, δεδομένων των διαπιστευτηρίων του Μπάιντεν ως του νούμερο ένα σιωνιστή στον κόσμο, όπως κάποιος κάποτε περιέγραψε. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν στα 80 τους χρόνια.

Ένα προσχέδιο πολιτικής που διέρρευσε από το ισραηλινό υπουργείο πληροφοριών την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώνει τις χειρότερες υποψίες ένθερμων παρατηρητών πως το Ισραήλ τρέφει μυστικά σχέδια για την εκδίωξη μεγάλου μέρους ή του συνόλου του παλαιστινιακού πληθυσμού του θύλακα της Γάζας στην έρημο Σινά της Αιγύπτου. 

Ο Τζόναθαν Κουκ, Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, έγραψε ένα εκπληκτικό άρθρο ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου "εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μιας μαζικής επιχείρησης εθνοκάθαρσης, που θα διεξαχθεί με αστραπιαία ταχύτητα και με τη βοήθεια των ΗΠΑ". Ο Cook επικαλείται δημοσίευμα των FT σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ έχει καταλάβει το αμερικανοϊσραηλινό σχέδιο και ορισμένες χώρες μέλη είναι δεκτικές στην ιδέα να ασκηθεί συντονισμένη πίεση στην Αίγυπτο για να δεχθεί την έξοδο από τη Γάζα.

Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν διαψεύδει και δημιουργεί ψευδείς αφηγήσεις στα μέσα ενημέρωσης - προσποιούμενη διαφορές με τον Νετανιάχου κ.λπ. - ενώ στην πραγματικότητα το ισραηλινό σχέδιο είναι σε μεγάλο βαθμό στα σημεία συζήτησης του Μπλίνκεν στις διπλωματικές δεσμεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες, ειδικά με τις πλούσιες χώρες του Κόλπου, οι οποίες θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν την εγκατάσταση του εκτοπισμένου πληθυσμού της Γάζας στο Σινά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail