Γάζα: μια παύση πριν από την καταιγίδα

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα μετά από μια σύντομη εκεχειρία. Αλλά καθώς η υπόθεση της "γενοκτονίας" γίνεται όλο και πιο ισχυρή, οι νέες πολυπολικές δυνάμεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους παλιούς ηγεμόνες και το Χάος τους που βασίζεται σε κανόνες.

Ενώ ο κόσμος φωνάζει "ισραηλινή γενοκτονία", ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν υπερηφανεύεται για την επερχόμενη εκεχειρία στη Γάζα που βοήθησε να μεσολαβήσει, σαν να βρίσκεται πραγματικά "στα πρόθυρα" της "μεγαλύτερης διπλωματικής νίκης" του. 

Pepe Escobar - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Πίσω από τις αυτοϊκανοποιητικές αφηγήσεις, η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι ούτε κατά διάνοια "επιφυλακτική για το τελικό παιχνίδι του Νετανιάχου", το υποστηρίζει πλήρως - συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας - όπως συμφωνήθηκε στον Λευκό Οίκο λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από την πλημμύρα της Αλ-Άκσα, σε μια συνάντηση στις 20 Σεπτεμβρίου μεταξύ του Ισραηλινού προέδρου Μπενιαμίν Νετανιάχου και των χειριστών του Τζο "Μούμια" Μπάιντεν.

Η "εκεχειρία" που μεσολάβησαν οι ΗΠΑ/Κατάρ, η οποία υποτίθεται ότι θα τεθεί σε ισχύ αυτή την εβδομάδα, δεν είναι κατάπαυση του πυρός. Είναι μια κίνηση δημοσίων σχέσεων για να αμβλύνει τη γενοκτονία του Ισραήλ και να τονώσει το ηθικό του, εξασφαλίζοντας την απελευθέρωση μερικών δεκάδων αιχμαλώτων. Επιπλέον, το ιστορικό δείχνει πως το Ισραήλ δε σέβεται ποτέ τις εκεχειρίες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό που πραγματικά ανησυχεί την αμερικανική κυβέρνηση είναι η "ακούσια συνέπεια" της εκεχειρίας, η οποία "θα επιτρέψει στους δημοσιογράφους ευρύτερη πρόσβαση στη Γάζα και την ευκαιρία να φωτίσουν περαιτέρω την καταστροφή εκεί και να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον του Ισραήλ".

Πραγματικοί δημοσιογράφοι εργάζονται στη Γάζα 24 ώρες το 24ωρο από τις 7 Οκτωβρίου - δεκάδες από τους οποίους έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή στρατιωτική μηχανή σε αυτό που οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα αποκαλούν "έναν από τους πιο θανατηφόρους απολογισμούς του αιώνα".

Αυτοί οι δημοσιογράφοι δεν φείδονται προσπαθειών για να φτάσουν μέχρι τέλους για να "φωτίσουν την καταστροφή", ένας ευφημισμός για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία, που παρουσιάζεται με όλες τις φρικιαστικές της λεπτομέρειες για να τη δει όλος ο κόσμος.

Ακόμα και η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη (UNRWA), η οποία και η ίδια δέχεται ανελέητες επιθέσεις από το Ισραήλ, αποκάλυψε - κάπως ταπεινά - ότι πρόκειται για "τον μεγαλύτερο εκτοπισμό από το 1948", μια "έξοδο" του παλαιστινιακού πληθυσμού, με τη νεότερη γενιά "να αναγκάζεται να ζήσει τα τραύματα των προγόνων ή των γονέων της".

Όσο για την κοινή γνώμη σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο/Παγκόσμια Πλειοψηφία, αυτή "στράφηκε" προ πολλού κατά του σιωνιστικού εξτρεμισμού. Αλλά τώρα η Παγκόσμια Μειονότητα - οι πληθυσμοί της συλλογικής Δύσης - παρακολουθούν εκστασιασμένοι, τρομοκρατημένοι και πικραμένοι που μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους εξέθεσαν αυτό που τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έκρυβαν για δεκαετίες. Δε θα υπάρξει επιστροφή τώρα που έπεσε αυτή η πένα.

Ένα πρώην κράτος Απαρτχάιντ δείχνει το δρόμο

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής άνοιξε το δρόμο, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την κατάλληλη αντίδραση σε μια εξελισσόμενη γενοκτονία: το κοινοβούλιο ψήφισε να κλείσει την ισραηλινή πρεσβεία, να απελάσει τον ισραηλινό πρέσβη και να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ. Οι Νοτιοαφρικανοί ξέρουν ένα ή δύο πράγματα για το απαρτχάιντ.

Αυτοί, όπως και άλλοι επικριτές του Ισραήλ, καλύτερα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο μέλλον. Τα πάντα μπορούν να αναμένονται: ένα ξέσπασμα ψευδών σημαιών "terra terra terra terra" από ξένες μυστικές υπηρεσίες, τεχνητά προκαλούμενες καιρικές καταστροφές, ψεύτικες κατηγορίες για "καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", η κατάρρευση του εθνικού νομίσματος, του ραντ, περιστατικά πολέμου κατά του νόμου, διάφορες ατλαντικές αποπληξίες, σαμποτάζ των ενεργειακών υποδομών. Και πολλά άλλα.  

Αρκετά έθνη θα έπρεπε μέχρι τώρα να έχουν επικαλεστεί τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία - δεδομένου ότι Ισραηλινοί πολιτικοί και αξιωματούχοι καυχιούνται, επίσημα, για την ισοπέδωση της Γάζας και την πολιορκία, την πείνα, τη δολοφονία και τη μαζική μεταφορά του παλαιστινιακού πληθυσμού της. Κανένας γεωπολιτικός παράγοντας δεν έχει τολμήσει μέχρι στιγμής.

Η Νότια Αφρική, από την πλευρά της, είχε το θάρρος να πάει εκεί που λίγα μουσουλμανικά και αραβικά κράτη έχουν τολμήσει. Όπως έχουν τα πράγματα, όσον αφορά μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου -ιδιαίτερα τα πελατειακά κράτη των ΗΠΑ- βρίσκονται ακόμη σε έδαφος ρητορικού βάλτου.

Η "εκεχειρία" με τη μεσολάβηση του Κατάρ ήρθε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για την Ουάσινγκτον. Έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας από την αντιπροσωπεία των ισλαμιστών/αραβικών υπουργών Εξωτερικών που περιόδευαν σε επιλεγμένες πρωτεύουσες για να προωθήσουν το σχέδιό τους για πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα - συν τις διαπραγματεύσεις για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Αυτή η Ομάδα Επαφής για τη Γάζα, που ενώνει τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τουρκία, την Ινδονησία, τη Νιγηρία και την Παλαιστίνη, έκανε τον πρώτο της σταθμό στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi, και στη συνέχεια στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Αυτή ήταν σίγουρα μια περίπτωση των BRICS 11 που βρίσκονται ήδη σε δράση - ακόμη και πριν ξεκινήσουν τις εργασίες τους την 1η Ιανουαρίου 2024, υπό τη ρωσική προεδρία.  

Η συνάντηση με τον Λαβρόφ στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με μια έκτακτη διαδικτυακή σύνοδο των BRICS για την Παλαιστίνη, την οποία συγκάλεσε η σημερινή νοτιοαφρικανική προεδρία. Ο πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi, η χώρα του οποίου ηγείται του Άξονα Αντίστασης της περιοχής και αρνείται κάθε σχέση με το Ισραήλ, υποστήριξε τις πρωτοβουλίες της Νότιας Αφρικής και κάλεσε τα κράτη μέλη των BRICS να χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο πολιτικό και οικονομικό εργαλείο για να ασκήσουν πίεση στο Τελ Αβίβ.

Ήταν επίσης σημαντικό να ακούσουμε από τον ίδιο τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ πως "δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια στη Μέση Ανατολή χωρίς μια δίκαιη λύση στο ζήτημα της Παλαιστίνης".

Ο Xi τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη για "μια λύση δύο κρατών", την "αποκατάσταση των νόμιμων εθνικών δικαιωμάτων της Παλαιστίνης" και την "ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης". Όλα αυτά θα πρέπει να ξεκινήσουν μέσω μιας διεθνούς διάσκεψης.

Τίποτα από αυτά δεν είναι αρκετό σε αυτό το στάδιο - ούτε αυτή η προσωρινή ανακωχή, ούτε η υπόσχεση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Η αμερικανική κυβέρνηση, που η ίδια παλεύει με μια απροσδόκητη παγκόσμια αντίδραση, στην καλύτερη περίπτωση, πάλεψε με το Τελ Αβίβ για να θεσπίσει μια σύντομη "παύση" στη γενοκτονία. Αυτό σημαίνει πως το μακελειό θα συνεχιστεί μετά από λίγες ημέρες.

Αν αυτή η εκεχειρία ήταν μια πραγματική "κατάπαυση του πυρός", κατά την οποία όλες οι εχθροπραξίες σταμάτησαν και η πολεμική μηχανή του Ισραήλ αποσύρθηκε εντελώς από τη Λωρίδα της Γάζας, οι επιλογές της επόμενης ημέρας θα εξακολουθούσαν να είναι αρκετά θλιβερές. Ο επαγγελματίας της ρεαλιστικής πολιτικής John Mearsheimer έχει ήδη μπει στο ψητό: μια λύση με διαπραγμάτευση για το Ισραήλ-Παλαιστίνη είναι αδύνατη.

Αρκεί μια πρόχειρη ματιά στον σημερινό χάρτη για να καταδείξει γραφικά πώς η λύση των δύο κρατών -που υποστηρίζεται από όλους, από την Κίνα-Ρωσία μέχρι το μεγαλύτερο μέρος του αραβικού κόσμου- είναι νεκρή. Μια συλλογή από απομονωμένα Μπαντουστάν δεν μπορεί ποτέ να συνενωθεί ως κράτος.  

Ας αρπάξουμε όλο τους το αέριο

Έχει ακουστεί βροντερός θόρυβος σε όλο το φάσμα ότι με την έλευση του πετρογιουάν να πλησιάζει όλο και πιο κοντά, οι Αμερικανοί χρειάζονται επειγόντως την ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου που αγοράζεται και πωλείται σε δολάρια ΗΠΑ - συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Γάζας.

Εισάγετε τον σύμβουλο ενεργειακής ασφάλειας της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος έχει μεταβεί στο Ισραήλ για να "συζητήσει πιθανά σχέδια οικονομικής αναζωογόνησης της Γάζας με επίκεντρο τα μη ανεπτυγμένα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου": τι ωραίος ευφημισμός.

Αλλά ενώ το φυσικό αέριο της Γάζας είναι πράγματι ένας κρίσιμος φορέας, η Γάζα, το έδαφος, είναι μια ενόχληση. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία για το Τελ Αβίβ είναι να κατασχέσει όλα τα παλαιστινιακά αποθέματα φυσικού αερίου και να τα διαθέσει σε μελλοντικούς προνομιακούς πελάτες: την ΕΕ.

Εισάγεται ο διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής(IMEC) - στην πραγματικότητα ο διάδρομος ΕΕ-Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας-Εμιράτων-Ινδίας - που σχεδιάστηκε από την Ουάσιγκτον ως το τέλειο όχημα για να γίνει το Ισραήλ μια ενεργειακή δύναμη σταυροδρόμι. Φαντάζεται με φαντασία μια ενεργειακή σύμπραξη ΗΠΑ-Ισραήλ που θα συναλλάσσεται σε δολάρια ΗΠΑ - αντικαθιστώντας ταυτόχρονα τη ρωσική ενέργεια προς την ΕΕ και ανακόπτοντας μια πιθανή αύξηση των εξαγωγών ενέργειας του Ιράν προς την Ευρώπη.  

Εδώ επιστρέφουμε στην κύρια σκακιέρα του 21ου αιώνα: Ηγεμόνας εναντίον BRICS.

Το Πεκίνο είχε μέχρι τώρα σταθερές σχέσεις με το Τελ Αβίβ, με πλουσιοπάροχες επενδύσεις σε ισραηλινές βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και υποδομές. Αλλά το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να αλλάξει αυτή την εικόνα: κανένας πραγματικός κυρίαρχος δεν μπορεί να αντισταθμίσει όταν πρόκειται για πραγματική γενοκτονία.

Παράλληλα, ό,τι κι αν σκαρφιστεί ο Ηγεμόνας στα διάφορα σενάρια υβριδικού και θερμού πολέμου εναντίον των BRICS, της Κίνας και της πρωτοβουλίας της Belt and Road Initiative (BRI) των πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτό δε θα αλλάξει την ορθολογική και στρατηγικά διαμορφωμένη πορεία του Πεκίνου.   

Αυτή η ανάλυση του Eric Li είναι ό,τι χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για το τι μέλλει γενέσθαι. Το Πεκίνο έχει χαρτογραφήσει όλους τους σχετικούς τεχνολογικούς δρόμους που θα ακολουθήσει σε διαδοχικά πενταετή σχέδια, μέχρι το 2035. Σε αυτό το πλαίσιο, η BRI θα πρέπει να θεωρηθεί ένα είδος γεωοικονομίας του ΟΗΕ χωρίς την G7. Αν είσαι εκτός BRI - και αυτό αφορά, σε μεγάλο βαθμό, τα παλιά συστήματα και τις ελίτ των κομπραδόρων - αυτοαπομονώνεσαι από τον Παγκόσμιο Νότο/την Παγκόσμια Πλειοψηφία.

Τι απομένει λοιπόν από αυτή την "παύση" στη Γάζα; Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, οι δειλοί που υποστηρίζονται από τη Δύση θα ξαναρχίσουν τη γενοκτονία τους κατά των γυναικών και των παιδιών, και δεν θα σταματήσουν για πολύ καιρό. Η Παλαιστινιακή αντίσταση και οι 800.000 Παλαιστίνιοι πολίτες που εξακολουθούν να ζουν στη βόρεια Γάζα - τώρα περικυκλωμένοι από όλες τις πλευρές από ισραηλινά στρατεύματα και τεθωρακισμένα οχήματα - αποδεικνύουν πως είναι πρόθυμοι και ικανοί να σηκώσουν το βάρος της καταπολέμησης του ισραηλινού καταπιεστή, όχι μόνο για την Παλαιστίνη αλλά για όλους, παντού, με συνείδηση.

Τι απομένει λοιπόν από αυτή την "παύση" στη Γάζα; Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, οι δειλοί που υποστηρίζονται από τη Δύση θα ξαναρχίσουν τη γενοκτονία τους κατά των γυναικών και των παιδιών, και δε θα σταματήσουν για πολύ καιρό. Η Παλαιστινιακή αντίσταση και οι 800.000 Παλαιστίνιοι πολίτες που ζουν ακόμα στη βόρεια Γάζα - που τώρα είναι περικυκλωμένη από όλες τις πλευρές από ισραηλινά στρατεύματα και τεθωρακισμένα οχήματα - αποδεικνύουν ότι είναι πρόθυμοι και ικανοί να σηκώσουν το βάρος της μάχης κατά του ισραηλινού δυνάστη, όχι μόνο για την Παλαιστίνη αλλά για όλους, παντού, με συνείδηση.

Παρά το τόσο τρομερό τίμημα που πρέπει να καταβληθεί με αίμα, θα υπάρξει τελικά μια ανταμοιβή: η αργή αλλά σίγουρη εκταμίευση του αυτοκρατορικού οικοδομήματος στη Δυτική Ασία.

Καμία αφήγηση των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης, καμία κίνηση δημοσίων σχέσεων για την άμβλυνση της γενοκτονίας, κανένας περιορισμός της "στροφής της κοινής γνώμης κατά του Ισραήλ" δεν μπορεί ποτέ να καλύψει τα κατά συρροή εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του στη Γάζα. Ίσως αυτό είναι ακριβώς αυτό που διέταξε ο γιατρός - μεταφυσικός και μη - για την ανθρωπότητα: μια επιτακτική παγκόσμια τραγωδία, που πρέπει να την παρακολουθήσουν όλοι, η οποία θα μας μεταμορφώσει επίσης όλους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail