Οι ΗΠΑ τροφοδοτούν, δεν αποφεύγουν, έναν περιφερειακό πόλεμο

Όταν η Ουάσιγκτον άρχισε να ενορχηστρώνει την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, έγινε ο μαγνήτης που συγκεντρώνει έναν αστερισμό περιφερειακών και δυτικών στρατών, πολιτοφυλακών, ναυτικών και οπλικών συστημάτων που κινδυνεύουν να οδηγήσουν τη Δυτική Ασία σε πόλεμο.

Ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Financial Times αναφέρουν ότι το Ισραήλ δεν θα αποκαλύψει πολλά για αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος της Χεζμπολάχ και του Ιράν στον πόλεμο.

Χασάν Ιλάικ - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Αμερικανοί ενορχηστρώνουν τώρα την στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας. Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι αυτό θα μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες επίτευξης τόσο των στόχων των ΗΠΑ όσο και του Ισραήλ, χωρίς η σύγκρουση να οδηγήσει σε μια μεγάλη περιφερειακή πυρκαγιά - αλλά δεν μπορεί να το εγγυηθεί. Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα - που διαχειρίζεται, χρηματοδοτείται και οπλίζεται από τις ΗΠΑ - έχει μεγάλη πιθανότητα να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο.

Αδύνατοι στόχοι

Από τις 7 Οκτωβρίου, αφότου το Ισραήλ ξύπνησε με έναν εφιάλτη που ονομάζεται «Πλημμύρα Al-Aqsa», το Τελ Αβίβ έχει θέσει στόχους τόσο υψηλούς που είναι αδύνατο να υλοποιηθούν:

Ο πρώτος δηλωμένος στόχος του Ισραήλ είναι η πλήρης εξάλειψη του παλαιστινιακού αντιστασιακού κινήματος Χαμάς, όπως ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, τον Υπουργό Άμυνας του Yoav Gallant και άλλους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ.

Γνωρίζουν πως είναι σχεδόν αδύνατο να το πετύχουν. Ο πρώην πρωθυπουργός Ehud Barak - επίσης πρώην υπουργός Άμυνας και αρχηγός του στρατού - έχει πει ότι η εξάλειψη της Χαμάς είναι αδύνατη επειδή (η αντίσταση) είναι μια ιδεολογία που υπάρχει στο μυαλό και τις καρδιές των ανθρώπων.

Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρακτικά είναι να απαλλαγούμε από ολόκληρο τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας. Αυτό το θέμα τέθηκε στο τραπέζι στο Τελ Αβίβ - και ήρθε για πρώτη φορά στην αντίληψή μας όταν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah Al-Sisi ανακοίνωσε πως απορρίπτει μια ισραηλινή πρόταση να επιτραπεί στους κατοίκους της Γάζας να πλημμυρίσουν στη χερσόνησο του Σινά.

Το Βασίλειο της Ιορδανίας - δίπλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία δεν έχει φυσική σύνδεση με τη Γάζα - απέρριψε επίσης μια παρόμοια ισραηλινή πρόταση να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να πλημμυρίσουν στην Ιορδανία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών του Ayman Al-Safadi.

Αυτές οι ισραηλινές προτάσεις για τον ξεριζωμό και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων Παλαιστινίων δεν ήταν απλώς μια ιδέα που πετάχτηκε επιπόλαια. Το εβραϊκό μέσο ενημέρωσης Mekovit διέρρευσε επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Πληροφοριών του Ισραήλ που πρότεινε τον εκτοπισμό περισσότερων από 2,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από τη Γάζα στην Αίγυπτο.

Μόνο αυτοί οι δύο ισραηλινοί στόχοι - εκτός από το ότι είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν - θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν όλη τη Δυτική Ασία και όχι μόνο. Ο Άξονας Αντίστασης της περιοχής έχει στείλει αρκετά ξεκάθαρα μηνύματα εκφράζοντας την ετοιμότητά του να μπει στον πόλεμο εάν το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του είτε απειλήσουν την ύπαρξη και τις δυνατότητες της Παλαιστινιακής αντίστασης ή/και εφαρμόσουν το σχέδιο εκτοπισμού Παλαιστινίων.

Αντιστασιακές φατρίες στον Λίβανο - συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ και συμμάχων όπως οι δυνάμεις Al-Fajr, η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) - πραγματοποιούν επιχειρήσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού κατά μήκος των λιβανοπαλαιστινιακών συνόρων, σε καθημερινή βάση, από τις 8 Οκτωβρίου.

Οι κατοχικές στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία έχουν υποστεί περισσότερες από 20 επιθέσεις από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μέχρι σήμερα. Από τη Συρία εκτοξεύονται κατά καιρούς πύραυλοι προς τις θέσεις του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Από την Υεμένη, το κίνημα αντίστασης Ansarallah έχει εκτοξεύσει τρεις παρτίδες πυραύλων και drones, τα οποία φέρεται να αναχαιτίστηκαν από συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Στα σύνορα Ιράκ-Ιορδανίας, χιλιάδες υποστηρικτές της αντίστασης έχουν συγκεντρωθεί, αφήνοντας να εννοηθεί η πιθανότητα να περάσουν τα σύνορα για να κατευθυνθούν προς τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη. Γενικά, ο Άξονας έχει διακηρύξει δυνατά ότι δε φοβάται να μπει στον πόλεμο εάν οι δυνάμεις της Παλαιστινιακής αντίστασης χρειαστούν αυτή τη βοήθεια.

Η Ουάσιγκτον, ηγείται του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα

Από την άλλη πλευρά αυτής της σύγκρουσης, η Ουάσιγκτον στάθηκε για να προσφέρει πλήρη υποστήριξη στον στρατό κατοχής στην στρατιωτική του εκστρατεία κατά των Παλαιστινίων. Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει δύο αεροπλανοφόρα και δεκάδες πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η αεράμυνα τους (συστήματα Patriot και THAAD) έχει ενισχυθεί στα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου, στην Ιορδανία και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Επιπλέον, οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει 2.000 στρατιώτες ειδικών δυνάμεων στην Παλαιστίνη, ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους και αύξησαν τον αριθμό των πολεμικών αεροσκαφών σε όλες τις στρατιωτικές τους βάσεις στη Δυτική Ασία και πρόσθεσαν στρατιωτικούς συμβούλους για να «βοηθήσουν» τον ισραηλινό στρατό στον πόλεμο στη Γάζα.

Τόσο στην πράξη, όσο και δημόσια, η κυβέρνηση και ο στρατός των ΗΠΑ διευθύνουν αυτόν τον ισραηλινό πόλεμο.

Η Ουάσιγκτον έπεισε το Ισραήλ να καταργήσει τους στόχους του, πρώτον, αντιστρέφοντας τα σχέδια για μια μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας και αντικαθιστώντας αυτά με μικρότερες, στοχευμένες επιχειρήσεις με συγκεκριμένους στόχους.

Αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν κυρίως: τον έλεγχο ακατοίκητων περιοχών στα βόρεια και κεντρικά άκρα της Λωρίδας της Γάζας, διεξαγωγή επιδρομών για να σκοτώσουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό αγωνιστών της αντίστασης και να καταστρέψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της υποδομής της αντίστασης· και την έναρξη επιχειρήσεων για την εύρεση ή τη διάσωση Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται από την αντίσταση.

Επιπλέον, η Ουάσιγκτον εργάζεται σκληρά για να σβήσει τη γενοκτονική επίθεση του δεξιού Ισραηλινού συμμάχου της στη Γάζα, εισάγοντας ανθρωπιστική βοήθεια σε μικρές ποσότητες. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να απαλλαγούν, έστω και εν μέρει, από το βάρος των ισραηλινών αιχμαλώτων, μέσω διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του Κατάρ για την απελευθέρωση ορισμένων Ισραηλινών και ξένων κρατουμένων που κρατούνται από την Παλαιστινιακή Αντίσταση από τις 7 Οκτωβρίου.

Αν και το Τελ Αβίβ προτιμά να τυλίξει τον φάκελο των κρατουμένων με μια κίνηση, η αντίσταση αρνείται να το πράξει: επιδιώκει να διατηρήσει αυτή την κάρτα ισχύος, είτε με σκοπό τη διαπραγμάτευση της απελευθέρωσης περισσότερων από 7.000 Παλαιστινίων αιχμαλώτων που κρατούνται σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, να διαπραγματευτεί την ανοικοδόμηση της Γάζας μετά τον πόλεμο - ή να άρει την πολιορκία του Ισραήλ πάνω από το πολιορκημένο έδαφος.

Τι μπορεί να πετύχει ο επίγειος πόλεμος;

Τη νύχτα της 27ης προς 28η Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός άρχισε να καταλαμβάνει γεωργικές εκτάσεις στη βόρεια Γάζα, και διείσδυσε -από τα ανατολικά της σύνορα- σε μια αραιοδομημένη περιοχή στο κέντρο της Λωρίδας.

Στόχος του Τελ Αβίβ ήταν να αποκόψει το βόρειο τμήμα της Γάζας - το οποίο περιλαμβάνει την πυκνοκατοικημένη πόλη της Γάζας - από το νότο και να συνεχίσει να ασκεί σφοδρή πίεση στην πόλη και τα περίχωρά της σε μια παρατεταμένη μάχη για την εξάντληση των κατοίκων της. Αυτή η επιχείρηση πλαισιώθηκε από αεροπορικούς και χερσαίους βομβαρδισμούς, τους οποίους η Παλαιστίνη δεν έχει ξαναδεί ποτέ, ποτέ πριν.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι δυνάμεις της Παλαιστινιακής αντίστασης κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό με πυραύλους κατά της θωράκισης, πραγματοποίησαν επιχείρηση πίσω από τις εχθρικές γραμμές κοντά στο πέρασμα Erez, συνέχισαν να εκτοξεύουν πυραύλους προς ισραηλινές πόλεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αντιμετώπισαν μια διείσδυση Ισραηλινών τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουάντι Γάζα, μια περιοχή στη μέση της Λωρίδας.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ εργάζονται υπερωρίες για να διασφαλίσουν ότι οι εχθροί του Ισραήλ δεν θα παρέμβουν στον πόλεμο απειλώντας τους με διπλωματικά μηνύματα, στόλους, αεροπλάνα και στρατιώτες - κάτι που έχει μετατρέψει de facto αυτή την ένοπλη σύγκρουση από μια ευρεία και ταχεία επιχείρηση. μακροχρόνιος πόλεμος χαμηλής βρασμού.

Η Ουάσιγκτον έχει ρίξει τα πάντα εκτός από τον νεροχύτη της κουζίνας στο Ισραήλ: στρατιωτική κάλυψη, όπλα, διαχείριση επιχειρήσεων, ακόμη και μηχανική του θεάτρου επιχειρήσεων για να ενισχύσει την αποκατάσταση της αποτρεπτικής εικόνας του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ στοιχηματίζουν ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, πέρα ​​από το ανθρωπιστικό βάρος που της έχει επιβαρύνει, θα οδηγήσει τελικά σε πολιτικές παραχωρήσεις από την παλαιστινιακή αντίσταση. Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ έχει σκοτώσει σχεδόν 10.000 αμάχους στη Γάζα και έχει είτε καταστρέψει είτε μερικώς ή ολικά τα περισσότερα κτίρια αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το Ισραήλ έχασε τον πόλεμο»

Παρά την υπερμεγέθη βοήθεια των ΗΠΑ, η στρατιωτική θέση του Ισραήλ είναι πιο εύθραυστη από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες. Όπως ο πρώην Αναπληρωτής Αρχηγός του Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων στρατηγός Yair Golan έγραψε εντυπωσιακά στο Twitter στις 27 Οκτωβρίου: «Χάσαμε τον πόλεμο. Κανένα βήμα, όσο δυνατό ή επιτυχημένο κι αν είναι, δεν είναι ικανό να σβήσει την ήττα της 7ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, από αυτή την αποτυχία, «πρέπει να υπάρξει μια πολιτική νίκη που θα οδηγήσει τελικά στον αφοπλισμό της Λωρίδας της Γάζας».

Αυτός είναι και ο απώτερος πολιτικός στόχος της Ουάσιγκτον. Αλλά για να φτάσει σε αυτό το τέλος, οι ΗΠΑ πρέπει να ταχυδακτυλουργήσουν έναν άπειρο αριθμό μεταβλητών, οποιαδήποτε από τις οποίες θα μπορούσε να βάλει φωτιά στην περιοχή. Χωρίς καν να προσφέρουν φως στο τέλος του τούνελ -δηλαδή, μια πολιτική λύση στην παλαιστινιακή δεινή κατάσταση- οι ΗΠΑ και η άνευ όρων, πρώιμη πολεμική υποστήριξή τους στο Ισραήλ, έχουν προσελκύσει έναν απίθανο αριθμό περιφερειακών στρατών και πολιτοφυλακών στη σύγκρουση στη Γάζα : ο ισραηλινός στρατός, οι αμερικανικοί στόλοι, οι πεζοναύτες και οι ειδικές δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη Δυτική Ασία, 50.000 μαχητές της αντίστασης στη Γάζα, δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές της αντίστασης στον Λίβανο, δεκάδες χιλιάδες μαχητές της αντίστασης στο Ιράκ, εκατοντάδες χιλιάδες μαχητές στην Υεμένη, πλοία του ναυτικού από τη Βρετανία και άλλα δυτικά έθνη αναπτύχθηκαν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του Ισραήλ.

Αυτό, χωρίς καν να ληφθεί υπόψη το game changer των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν και των συστοιχιών πυραύλων στον πόλεμο.

Εν μέσω αυτού του τεράστιου αριθμού στρατευμάτων που ανταλλάσσουν πυρά, οποιοδήποτε λάθος θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα ενός περιφερειακού πολέμου που θα ήταν, στην πραγματικότητα, ένας παγκόσμιος πόλεμος, καθώς οι ΗΠΑ είναι ο κύριος παράγοντας της σύγκρουσης. Αυτό είναι παρόμοιο με το να φέρνεις ένα κοπάδι ελεφάντων σε ένα μαγαζί με πορσελάνες και να παραμένεις πεπεισμένος όλη την ώρα ότι υπάρχει μια δύναμη ικανή να τους κρατήσει ήρεμους.

Συμπέρασμα; Οι ΗΠΑ παρουσιάζονται ως εγγυητές ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα θα παραμείνει εδαφικά περιορισμένη, αλλά, στην πραγματικότητα, προσθέτουν κάθε πιθανό συστατικό σε αυτή τη σύγκρουση που θα μπορούσε να τη μετατρέψει σε περιφερειακό πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail