Η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση δεν είναι μια χολιγουντιανή ταινία με "καλούς" και "κακούς"

pixabay / Mohamed_hassan
Να με συγχωρούν κάποιοι φίλοι που δε βλέπω την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση σαν χολιγουντιανή ταινία με "καλούς" και "κακούς" και που δεν πιάνω κερκίδα για να υποστηρίξω τη μία ή την άλλη πλευρά. 

Τηλέμαχος Χορμοβίτης

Παρότι ο τελευταίος γύρος φρικαλεοτήτων ανήκει στη Χαμάς, κοιτάζοντας πίσω είναι εύκολο να καταλάβεις πως και οι δυο πλευρές έχουν διαπράξει εγκλήματα, πως και οι δυο πλευρές έχουν δείξει ελάχιστο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. (και αυτό το γράφω παρά τον  θαυμασμό που τρέφω για τον εβραϊκό λαό και τη τεράστια συνεισφορά του σε αυτό που αποκαλούμε "δυτικό πολιτισμό"). 

μένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα αυτός ο πόλεμος, να μην επεκταθεί στη γειτονιά μας, να μην εμπλακεί η Ελλάδα σε αυτόν και να μην οδηγήσει σε έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο με ανυπολόγιστες συνέπειες (και δυστυχώς η τυχοδιωκτική neocon πολιτική του Τζο Μπάιντεν φέρνει πιο κοντά αυτό το ενδεχόμενο). 

Και κάτι ακόμη: το να λες πως οι "δημοκρατίες" έχουν αυτόματα το ρόλο του καλού σε οποιαδήποτε πολεμική σύγκρουση είναι ανιστόρητο και παιδαριώδες. Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο τρόπος που πολλές ευρωπαϊκές δυνάμεις μεταχειρίστηκαν τις αποικίες τους (βλέπε κυπριακός αγώνας) , οι πολεμικές διαμάχες στις οποίες έχει εμπλακεί το Ισραήλ αποδεικνύουν περίτρανα πως μια χώρα μπορεί να έχει ζηλευτούς δημοκρατικούς και φιλελεύθερους θεσμούς στο εσωτερικό της και στο εξωτερικό να διαπράττει εγκλήματα (το να θεωρείς βέβαια τη μαφιόζικη κλεπτοκρατία της Ουκρανίας "δημοκρατία", όπως έκανε χθες ο Μπάιντεν, είναι για γέλια). 

Τέλος, το ότι δεν θέλουμε στις χώρες μας μαζική μετανάστευση μουσουλμανικών πληθυσμών, δε σημαίνει πως σε έναν πόλεμο οι μουσουλμάνοι έχουν πάντα άδικο και οι αντίπαλοί τους πάντα δίκιο. Στοιχειώδη και αυτονόητα όλα αυτά αλλά στην εποχή μας καλό είναι να τα ξαναλέμε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail