"Η Ουκρανία παραβίασε τη Συνθήκη της Οτάβα": Ο ΟΗΕ έχει νέα στοιχεία ότι το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί απαγορευμένες νάρκες

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά την παρουσίαση της έκθεσης Landmine Monitor 2023 στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Αφοπλισμό του ΟΗΕ (UNIDIR), κατηγόρησε το Κίεβο ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Οτάβα του 1997 για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού, κάτι που δεν πρέπει να σοκάρει κανέναν παρατηρητή του πολέμου στην Ουκρανία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για να πιστεύουμε πως η Ουκρανία παραβίασε τη Συνθήκη της Οτάβα του 1997 για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού κατά τη διάρκεια των μαχών στο Ίζιουμ το 2022", δήλωσε ο Mark Hiznay, συντάκτης του Landmine Monitor 2023 και αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Όπλων στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το αυτόνομο ινστιτούτο του ΟΗΕ λέει ότι έχει αποδείξεις για τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού στο Ντονμπάς από τις ουκρανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον Hiznay, πολίτες στο Ντονέτσκ έχουν τραβήξει βίντεο με αυτές τις νάρκες και τις έχουν παρακολουθήσει να εκρήγνυνται σε χωριά.

Μία από τις νάρκες που αναφέρονται είναι το μοντέλο Lepestok. Αυτή η εκρηκτική νάρκη κατά προσωπικού έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί βλάβες στα κάτω άκρα και εκρήγνυται όταν ένα άτομο την πατήσει. Πρόκειται για ένα σχεδόν ακριβές αντίγραφο της αμερικανικής νάρκης BLU-43/B (Dragontooth).

Η Ουκρανία επικύρωσε τη Συνθήκη της Οτάβα το 2005, η οποία απαγορεύει τη χρήση, την αποθήκευση και την παραγωγή ναρκών κατά προσωπικού. Επομένως, το Κίεβο παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, και σίγουρα όχι για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το περασμένο φθινόπωρο, τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς κατά τους βομβαρδισμούς του Izium και των περιχώρων του. Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν εξαιτίας αυτών των βομβαρδισμών.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως "οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν τον Σεπτέμβριο ότι διερευνούν τις συνθήκες χρήσης από τις δυνάμεις τους ναρκών κατά προσωπικού μέσα και γύρω από την πόλη Izium, στην επαρχία Χάρκοβο, το 2022, όταν η πόλη βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο".

Η Ανεξάρτητη Διεθνής Ερευνητική Επιτροπή για την Ουκρανία ανέφερε σε έκθεσή της προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Μάρτιο του 2023 ότι "διαπίστωσε περιπτώσεις όπου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν πιθανώς πυρομαχικά διασποράς και νάρκες κατά προσωπικού που εκτοξεύονται από πυραύλους για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην πόλη Izium". Η επιτροπή ανέφερε ότι "οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονταν εκείνη την περίοδο σε απόσταση βολής από τέτοιους πυραύλους" και δήλωσε πως "διαπίστωσε ότι είναι πιθανό οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις".

Σε απάντηση των ισχυρισμών, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksandr Polishchuk δήλωσε τον Νοέμβριο του 2022 πως οι αρχές δεν μπορούν να σχολιάσουν τους τύπους των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν "πριν από το τέλος του πολέμου και την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας". Ο ίδιος δήλωσε: "Η Ουκρανία είναι ένα αξιόπιστο μέλος της διεθνούς κοινότητας και δεσμεύεται πλήρως σε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις στον τομέα της χρήσης ναρκών. Αυτό περιλαμβάνει τη μη χρήση ναρκών κατά προσωπικού στον πόλεμο".

Παράλληλα, Ουκρανοί εκπρόσωποι ισχυρίστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Σύμβασης της Οτάβα στη Γενεύη τον Ιούνιο ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν χρησιμοποιούν αυτό το είδος όπλων.

Ωστόσο, η καταδικαστική έκθεση αποδεικνύει ότι ο Πολιστσούκ και οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας στη Σύμβαση της Γενεύης δεν ήταν ειλικρινείς στους ισχυρισμούς τους. Στην πραγματικότητα, ακόμη και μόλις τον Ιούνιο του 2023, η HRW ανέφερε περαιτέρω στοιχεία για την ουκρανική χρήση ναρκών κατά προσωπικού PFM.

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Vassily Nebenzia, δήλωσε στα τέλη Οκτωβρίου πως από το Φεβρουάριο του 2022 έως το Σεπτέμβριο του 2023, μόνο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, υπήρξαν 136 περιπτώσεις αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών, που πάτησαν σε νάρκες κατά προσωπικού Lepestok. Τρία θύματα έχασαν στη συνέχεια τη ζωή τους.

Η χρήση αυτών των παράνομων όπλων από την Ουκρανία καταδεικνύει την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται όταν πρέπει να καταφεύγει στον αδιάκριτο τραυματισμό και τη δολοφονία πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Λόγω της αποτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης, της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων στις ΗΠΑ, μπορούμε να περιμένουμε ότι το Κίεβο θα συνεχίσει την στοχοποίηση πολιτών και τη χρήση παράνομων όπλων.

Αν και η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει την προθυμία της να διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες, η Ουκρανία τις έχει απαγορεύσει με νόμο. Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε στη σύνοδο κορυφής της G20 τον Νοέμβριο του 2022 πως "δεν θα υπάρξει Μινσκ 3". Παρ' όλα αυτά, η πραγματικότητα υπαγορεύει ότι κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, το Κίεβο θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και να κάνει τεράστιες παραχωρήσεις.

Το Κίεβο έχασε πολλές ευκαιρίες να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα πιστεύοντας πως οι δυτικές χώρες θα το υποστήριζαν μέχρι τέλους και ότι θα πετύχαινε μια τελική νίκη. Η συνεχιζόμενη χρήση απαγορευμένων ναρκών κατά προσωπικού, ακόμη και από πολύ πριν από την αποτυχημένη αντεπίθεση και το ξέσπασμα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δείχνει πως η Ουκρανία βρισκόταν σε απελπιστική κατάσταση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ' ό,τι το Κίεβο και η Δύση θέλουν να κάνουν τους πολίτες τους να πιστεύουν.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail