Η Πολωνία άφησε να εννοηθεί ότι η Γερμανία φταίει για τη διαμάχη της με την Ουκρανία

Η συνέντευξη του Πολωνού Υφυπουργού Εξωτερικών Arkadiusz Mularczyk την Παρασκευή στον ραδιοφωνικό σταθμό RMF24 τον είδε να υπονοεί ότι η Γερμανία φταίει για τη διαμάχη της χώρας του με την Ουκρανία. Οι διμερείς εντάσεις τους, οι οποίες είδαν τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι να αποκαλύπτει ότι η Βαρσοβία δεν θα προμηθεύει πλέον το Κίεβο με σύγχρονα όπλα, συζητήθηκαν εδώ και πρέπει να διαβαστούν. Αυτό που ακολουθεί είναι τα κυριότερα σημεία από τη μεταφρασμένη έκδοση Google της συνέντευξης του Mularczyk που στη συνέχεια θα αναλυθεί στο ευρύτερο πλαίσιο:

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

----------

* Η Πολωνία αναμένει από τις ΗΠΑ να πάρουν το μέρος της πείθοντας την Ουκρανία να διορθώσει την στάση της

- "Νομίζω ότι με κάποιο τρόπο η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών θα ηρεμήσει τους θερμοκέφαλους Ουκρανούς”

* Η απόφαση του Κιέβου να δημοσιοποιήσει τα προβλήματά του με την Πολωνία κινδυνεύει να αποδυναμώσει τον αντιρωσικό συνασπισμό

- "Αυτή η διαμάχη, η οποία διαδίδεται δημόσια σε όλο τον κόσμο, δεν εξυπηρετεί ούτε την Πολωνία ούτε την Ουκρανία. Ούτε εξυπηρετεί τον κοινό μας σκοπό- τη νίκη επί της Ρωσίας σε αυτόν τον πόλεμο. Θα πρέπει να είναι όλα ήρεμα, να επιλυθούν κάθε είδους παρεξηγήσεις. Αυτός είναι ο στόχος μας.”

* Η Γερμανία είναι ύποπτη ότι προσπαθεί να κλείσει συμφωνίες με την Ουκρανία πίσω από την πλάτη της Πολωνίας

"Βλέπουμε προσπάθειες να "παρακάμψουμε" την Πολωνία, δηλαδή συνομιλίες για διαμετακόμιση μέσω της Πολωνίας και εμπόριο ουκρανικών σιτηρών πάνω από τα κεφάλια μας. Ορισμένα στοιχεία οδηγούν στο Βερολίνο. Είναι μάλλον προφανές ότι οι συχνές πρόσφατες επισκέψεις πολλών υπουργών στο Κίεβο, καθώς και οι συναντήσεις του Προέδρου Ζελένσκι με σημαντικούς Γερμανούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι ίσως ρυθμίσεις που μας αφήνουν απέξω”

* Οι ελεγχόμενες από τη Γερμανία Βρυξέλλες έχουν απώτερα κίνητρα στην προσφορά για την επίλυση της διαφοράς για τα σιτηρά

- "Σας ευχαριστώ για μια τέτοια βοήθεια, όπου η Πολωνία διατάσσεται να ανοίξει τα πολωνικά σύνορά της στα ουκρανικά σιτηρά, στόχος των οποίων είναι να τελειώσει η πολωνική γεωργία και οι Πολωνοί αγρότες. Η κ. φον ντερ Λάιεν δεν είναι Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός της Πολωνίας και αυτά τα θέματα αποφασίζονται στην Πολωνία, όχι στις Βρυξέλλες.”

* Η Ουκρανία πρέπει να συνεργαστεί άμεσα με την Πολωνία, όχι με τη Γερμανία, εάν θέλει να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις

- "Οι Ουκρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι αν θέλουν να έχουν καλές σχέσεις με την Πολωνία, πρέπει να τις καθιερώσουν με την Πολωνία, όχι με το Βερολίνο.”

* Ουκρανοί ολιγάρχες επωφελούνται από τη γερμανική συνωμοσία για τη δολοφονία της εγχώριας γεωργικής βιομηχανίας της Πολωνίας

- "Για αυτά τα μεγάλα, παγκόσμια αγροκτήματα και ολιγάρχες στην Ουκρανία, είναι καλύτερο να πωλούν σιτηρά στην Πολωνία, επειδή είναι η φθηνότερη μεταφορά, το πλησιέστερο σε μια μεγάλη αγορά και είναι το πιο βολικό για αυτούς. Είμαστε ανοιχτοί στη διαμετακόμιση. Αφήστε αυτό το σιτάρι να πάει στη Γαλλία, το Βερολίνο, το Αμβούργο και στη συνέχεια στην Ισπανία. Ωστόσο, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτό το σιτάρι να φτάσει στην Πολωνία και να εξαλείψει την πολωνική γεωργία.”

----------

Το επιχείρημα του Mularczyk είναι ενδιαφέρον για διάφορους λόγους. Πρώτον, απαλλάσσει τον Ζελένσκι από την πλήρη ευθύνη απεικονίζοντάς τον ως γερμανική μαριονέτα, η οποία δεύτερον αναζωογονεί την παραδοσιακή παράνοια της Πολωνίας για τις γεωπολιτικές προθέσεις της χώρας αυτής. Τρίτον, αντικαθιστά τους προηγούμενους φόβους για μια μυστική γερμανο-ρωσική συμφωνία για την Πολωνία με μια νέα γερμανο-ουκρανική. Τέταρτον, υπονοεί πως οι ολιγάρχες ενέπλεξαν τον Ζελένσκι σε αυτό, το οποίο τελικά υποδηλώνει ότι μπορεί να καταστείλει αυτούς και άλλες φιλογερμανικές δυνάμεις για να επιλύσουν αυτή τη διαμάχη.

Το υποτιθέμενο παιχνίδι εξουσίας της Γερμανίας για να σκοτώσει την εγχώρια γεωργική βιομηχανία της Πολωνίας πλημμυρίζοντάς την με Ουκρανικά σιτηρά ευθυγραμμίζεται με τα γεωστρατηγικά κίνητρα σχετικά με το πώς "η στρατιωτική προστασία της Γερμανίας στην Ουκρανία αυξάνει τον περιφερειακό ανταγωνισμό της με την Πολωνία". Εν συντομία, εκτιμήθηκε ότι το Βερολίνο προσπαθεί να αντικαταστήσει τη Βαρσοβία ως ο κορυφαίος Ευρωπαίος εταίρος του Κιέβου, όλα με στόχο να πιέσει περαιτέρω την Πολωνία να επιστρέψει στο παραδοσιακό μετακομμουνιστικό της καθεστώς ως γερμανικός υποτελής.

Οι επερχόμενες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο από αυτή την άποψη, δεδομένου ότι η επιστροφή στην εξουσία της αντιπολιτευόμενης "Κοινωνικής Πλατφόρμας" (PO) θα τερματίσει τα σχέδια του κυβερνώντος κόμματος "Νόμος και δικαιοσύνη" (PiS) να αναπαράγει την πολιτική του αείμνηστου Jozef Pilsudski να παραμείνει σε ίση απόσταση από τη Γερμανία και τη Ρωσία μέσω μιας περιφερειακής σφαίρας επιρροής. Αν όμως οι κατεστημένοι κερδίσουν την επανεκλογή, ακόμα κι αν πρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα της αντισυστημικής Συνομοσπονδίας, τότε αναμένεται να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό αυτή την πορεία.

Εκεί βρίσκεται ένας από τους λόγους για τους οποίους η Γερμανία υποτίθεται ότι προσπαθεί να καταστρέψει την εγχώρια γεωργική βιομηχανία της Πολωνίας το συντομότερο δυνατό με τα μέσα που ο Mularczyk περιέγραψε λεπτομερώς μέσω των ουκρανικών σιτηρών, καθώς το PiS θα απαιτήσει τη συνεχή πίστη της αγροτικής βάσης του για να παραμείνει στην εξουσία. Η οικονομική καταστροφή αυτού του εκλογικά στρατηγικού τμήματος της χώρας πριν από τις επόμενες εκλογές θα μπορούσε κάλλιστα να καταστρέψει τα σχέδια του PiS, επομένως να γιατί το Βερολίνο φέρεται να μαγείρεψε αυτό το τελευταίο σχέδιο σιτηρών με τους σχετικούς ολιγάρχες του Κιέβου.

Ο Πολωνός Υπουργός Γεωργίας Ρόμπερτ Τέλους ισχυρίστηκε στα τέλη Αυγούστου πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρει την προηγούμενη συμβιβαστική συμφωνία της σχετικά με τη μονομερή απαγόρευση των ανατολικών μελών της στις σχετικές ουκρανικές εισαγωγές ότι αυτή ήταν μια προσπάθεια ανάμιξης στις δημοσκοπήσεις:

"[Είναι] μια καθαρά πολιτική απόφαση...δεν υπάρχουν ουσιαστικά επιχειρήματα, ούτε κάποιος μας τα παρουσίασε. Πολιτικά, υπάρχουν εκλογές στις 15 Οκτωβρίου και πρόκειται για αποσταθεροποίηση...Η ΕΕ προσπαθεί να μας χρησιμοποιήσει ως μέρος ενός κομματικού αγώνα. Αυτές είναι πολύ σημαντικές εκλογές για την Πολωνία, αλλά και για την Ευρώπη, γιατί το αφήγημα στην Ευρώπη αλλάζει εντελώς: τα δεξιά αφηγήματα αρχίζουν να κερδίζουν και αυτή η αριστερή πολιτική της ΕΕ αρχίζει να χάνει”.

Τα επιχειρήματα του Mularczyk είναι ουσιαστικά μια πιο λεπτομερής επεξεργασία της αξιολόγησης του Telus που δεν αποφεύγει να κατηγορήσει άμεσα τη Γερμανία για τη διαμάχη που στη συνέχεια ξεδιπλώθηκε με την Ουκρανία για αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα.

Είναι επίσης ενδιαφέρον να επιστήσουμε την προσοχή στην έμφαση που δίνει στην ύποπτη καλλιέργεια επιρροής της Γερμανίας μεταξύ των αγροτικών ολιγαρχών της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει ότι η Πολωνία γνωρίζει πολύ καλά ποιος πραγματικά λαμβάνει τις αποφάσεις πίσω από τα παρασκήνια σε αυτή τη χώρα, δηλαδή σκιώδεις αλλά πολύ ισχυρές δυνάμεις πολύ περισσότερο από τους δημόσιους εκπροσώπους της. Εκτός από τους ολιγάρχες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, αυτό περιλαμβάνει επίσης διάφορες φατρίες μεταξύ των στρατιωτικών και των υπηρεσιών πληροφοριών. 

Η υποτιθέμενη μυστική συμμαχία της Γερμανίας με τους αγροτικούς ολιγάρχες της Ουκρανίας δείχνει ότι προσπαθεί να τραβήξει τα νήματα του Ζελένσκι μέσω αυτών των δυνάμεων, αν και αυτό δεν τον απαλλάσσει από την ευθύνη για αυτή τη διαμάχη, αφού ήταν ο ίδιος που υπαινίχθηκε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ πως η Πολωνία εκτελούσε τις εντολές της Ρωσίας. Η καταδίκη του Mularczyk για αυτά τα σχόλια και η ανησυχία του ότι κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν τον αντιρωσικό συνασπισμό ανατρέπουν το σενάριο υπονοώντας ειρωνικά πως ο Ζελένσκι είναι αυτός που τελικά πράττει το θέλημα της Μόσχας.

Παρόλα αυτά, η υπόλοιπη συνέντευξή του χτίζει την αφήγηση ότι ισχυροί αγροτικοί ολιγάρχες τον ώθησαν να το κάνει αυτό με την παρότρυνση της Γερμανίας, αλλά δίνει στον Ζελένσκι την ευκαιρία να επιλύσει την πολωνική-ουκρανική διαμάχη με την καταστολή αυτών των δυνάμεων. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, η Πολωνία πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να τον πείσουν να κάνει αυτή την κίνηση και να τον υποστηρίξουν πλήρως ενόψει των πιθανών συνεπειών. Στην πραγματικότητα, ο Mularczyk θέλει ο Zelensky να εκκαθαρίσει τους Γερμανούς πράκτορες από την επιρροή σε μια επιχείρηση με πρόσχημα κατά της διαφθοράς που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Είναι απίθανο να το κάνει αυτό μόνος του μετά από το αραιά συγκαλυμμένο αίτημα αυτού του Πολωνού αξιωματούχου, γι ' αυτό τελικά θα καταλήξει σε ό, τι αποφασίσουν να κάνουν οι ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί είτε να κάνει τα στραβά μάτια στο διπλό παιχνίδι εξουσίας των Γερμανών φιλελεύθερων-παγκοσμιοποιητών συμμάχων της στην Ουκρανία και την Πολωνία είτε να υποστηρίξει ρεαλιστικά τις τελευταίες προκειμένου να διατηρήσει τη γεωπολιτική ισορροπία στην Ευρώπη αποτρέποντας τη γερμανική ηγεμονία. Όποια από αυτές τις δύο επιλογές επιλέξει θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για τη μεγάλη στρατηγική των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail