Ο μιλιταρισμός αναπόφευκτα θα οδηγήσει την Αμερική στη χρεοκοπία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρέσκονται να καυχιούνται για την πολυδιαφημισμένη βιομηχανική τους δύναμη και για το πώς εξακολουθούν να είναι «η μεγαλύτερη και πιο προηγμένη οικονομία στον κόσμο». Πράγματι, η Ουάσιγκτον κατέχει πολλά απόλυτα παγκόσμια ρεκόρ όσον αφορά την οικονομία. Δηλαδή, έχει το υψηλότερο εθνικό χρέος στην ιστορία της ανθρωπότητας, που οφείλεται σε όλο τον κόσμο, καίγοντας, λεηλατώντας, δολοφονώντας και γενικά καταστρέφοντας τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ακόμη χειρότερα, στις 12 Οκτωβρίου (λίγο περισσότερο από 20 ημέρες αργότερα) είχε ήδη αυξηθεί άλλα 520 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Αύγουστο, υπολογίστηκε πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ θα είναι 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, αν και οι ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να το ξεπεράσει αυτό και να φτάσει περίπου τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Εάν αληθεύει, αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί πάνω από 40% σε σύγκριση με πέρυσι, όταν ήταν περίπου 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια .

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Ο λόγος χρέους των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ είναι σχεδόν 130%, αλλά η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αυξάνει το ανώτατο όριο του χρέους. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2023, η πολεμική θαλασσοκρατία έπληξε το όριο του χρέους της και μέχρι τον Ιούνιο του 2023, αναγκάστηκε να το αναστείλει για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Όλοι θυμόμαστε πέρυσι και πώς η πολιτική Δύση συνέχισε να χαϊδεύει τον εαυτό της στην πλάτη επειδή ουσιαστικά έκλεψε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα και αρνήθηκε στη Μόσχα την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της. Η κυρίαρχη προπαγάνδα ήταν κακόβουλα ενθουσιασμένη με την προοπτική της τεχνητής χρεοκοπίας της Ρωσίας. Κι όμως, αυτό δε συνέβη ποτέ, ενώ οι ΗΠΑ είναι αυτές που βρέθηκαν σχεδόν σε κατάσταση χρεοκοπίας. Επιπλέον, ο μόνος τρόπος για να το αποφύγουν ήταν να χρησιμοποιήσουν έναν αέναο «κωδικό εξαπάτησης» που απλώς τους επιτρέπει να αναλαμβάνουν περισσότερα χρέη. Μια υπεύθυνη κυβέρνηση θα έκανε κάτι για να αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης, αλλά η Ουάσιγκτον έχει άλλα σχέδια.

Εκτός από το να διασφαλίσει ότι τα οικονομικά της ζητήματα θα εξαπλωθούν στον υπόλοιπο κόσμο, όπου οι φτωχές και βαριά εκμεταλλευόμενες χώρες πληρώνουν το τίμημα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού , η πολεμική θαλασσοκρατία συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί και να δημιουργεί εχθρούς για να τροφοδοτήσει το τερατούργημα που ονομάζεται American Military Industrial Complex. (MIC). Πίσω στα τέλη Μαρτίου, καθώς εκτυλισσόταν η κρίση ανώτατου ορίου χρέους, ο στρατηγός Mark Milley, Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο θα διπλασίαζε τον στρατιωτικό του προϋπολογισμό. Εκείνη την εποχή, ο Milley συνέχιζε να παπαγαλίζει «μια διαφαινόμενη παγκόσμια σύγκρουση», αλλά σαφώς «ξέχασε» να εξηγήσει πως αν υπήρχε ποτέ, η μόνη αιτία θα ήταν οι ίδιες οι ΗΠΑ, καθώς είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη με ανοιχτά δηλωμένη στρατηγική «κυριαρχίας πλήρους φάσματος». Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να συνεχίσετε να ξοδεύετε κεφάλαια που απλά δε διαθέτει η Ουάσιγκτον DC.

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες για το 2022 ήταν περίπου 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη στο 40% του συνόλου του κόσμου με τον τρέχοντα προϋπολογισμό τους. Ο διπλασιασμός του, ακόμη και τα επόμενα χρόνια (επίσης λαμβάνοντας υπόψη πως άλλες υπερδυνάμεις θα ανταποκρινόταν σίγουρα σε αυτό), θα μπορούσε να ωθήσει αυτό το ποσοστό κοντά στο 60%. Όσον αφορά τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, θα απαιτούσε επίσης περαιτέρω περικοπές στις επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη, τις υποδομές, την εκπαίδευση κ.λπ. Καθώς ο στρατός δαπανά επί του παρόντος περίπου το 15% του συνολικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, προφανώς, ο διπλασιασμός θα σήμαινε ότι το ποσοστό θα πήγαινε έως (ή και πάνω) 30%. Τέτοια στοιχεία είναι αρκετά κοντά σε αυτά που ξόδευε η πρώην Σοβιετική Ένωση, που ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνέβαλαν στην ατυχή διάλυσή της και στην μετέπειτα κρίση σε όλες τις μετασοβιετικές χώρες που χρειάστηκαν περίπου μια δεκαετία για να ανακάμψουν.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μια τέτοια κίνηση θα ανάγκαζε και άλλους να αυξήσουν δραστικά τις δικές τους στρατιωτικές δαπάνες ως απάντηση στην πολεμική των ΗΠΑ. Εάν η Κίνα ακολουθούσε το παράδειγμά της, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της θα αυξανόταν σε περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ρωσίας θα ήταν κοντά στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην πραγματικότητα, η Μόσχα βρίσκεται ήδη στη διαδικασία να το κάνει αυτό, καθώς πρόσφατα αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες κατά 70% μόνο το 2024, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Όπως μπορούμε να δούμε, αυτό προκαλεί ένα «σπιράλ θανάτου» στρατιωτικών δαπανών που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί και οδηγεί τον κόσμο σε μια άνευ προηγουμένου κούρσα εξοπλισμών. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό ακριβώς θέλει η Washington DC. Στις 12 Οκτωβρίου, η Επιτροπή Στρατηγικής στάσης του Κογκρέσου των ΗΠΑ εξέδωσε την τελική της έκθεση και κάλεσε για περαιτέρω επέκταση του ήδη τεράστιου οπλοστασίου της Αμερικής με θερμοπυρηνικά όπλα.

Πρέπει να σημειωθεί πως το σκεπτικό (αν και δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα λογικό σε αυτό) πίσω από μια τέτοια απόφαση είναι μια ταυτόχρονη αντιπαράθεση τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα. Αυτό περιλαμβάνει τεράστιες επενδύσεις σε νέα οπλικά συστήματα όπως το στρατηγικό βομβαρδιστικό / πυραύλων B-21 "Raider" και το SSBN (πυρηνικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων) κατηγορίας Columbia, καθώς και την αντικατάσταση των πολύ ξεπερασμένων ICBM "Minuteman 3" (διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι) με νέους πυραύλους LGM-35 «Sentinel». Και οι τρεις τύποι βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικοί μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030. Ωστόσο, με το χρέος των ΗΠΑ που προβλέπεται να φθάσει τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από δέκα χρόνια (το καλύτερο σενάριο), η βιωσιμότητα μιας τέτοιας τεράστιας επέκτασης των αμερικανικών στρατιωτικών δαπανών είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμη (αν είναι δυνατή).

Μέχρι το 2027, μόνο οι πληρωμές τόκων αναμένεται να ξεπεράσουν ολόκληρο τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου. Επιπλέον, η ικανότητα της Αμερικής να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές προόδους των γεωπολιτικών αντιπάλων της υπολείπεται, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων , έναν τομέα στον οποίο η Ρωσία έχει απόλυτο πλεονέκτημα, παρά το γεγονός ότι ξοδεύει περίπου 20-25 φορές λιγότερα για τις ένοπλες δυνάμεις της. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν οι ΗΠΑ να χρεοκοπήσουν είναι να αφήσουν επιτέλους τον κόσμο ήσυχο και να επικεντρωθούν στο βουνό των εσωτερικών ζητημάτων που συσσωρεύονται συνεχώς.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail