Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας επικρίνει τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες λόγω της μη ρεαλιστικής ρωσικής απειλής

Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει κυρίως σε υποδομές, εκπαίδευση και στέγαση αντί για στρατό, επειδή ο κίνδυνος που φέρεται να προέρχεται από τη Ρωσία δεν είναι ρεαλιστικός, δήλωσε ο πρώην καγκελάριος της χώρας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. Η δήλωσή του έρχεται καθώς η δημοτικότητα του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς συνεχίζει να μειώνεται, μαζί με την οικονομία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Πιστεύετε πραγματικά ότι οι ρωσικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς θα εκτοξευθούν στη Γερμανία;» είπε, σχολιάζοντας τις αυξημένες δαπάνες της κυβέρνησης για τις μαχητικές δυνατότητες του γερμανικού στρατού.

Ο Σρέντερ επέκρινε τον Σολτς για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για τον Γερμανικό Στρατό παρά τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν στη Γερμανία και απαιτούν σημαντικές επενδύσεις.

«Ο Σολτς είπε: 100 δισεκατομμύρια ευρώ – και κανείς δεν ξέρει για τι», τόνισε.

Αντί να επενδύσει κυρίως στον επανεξοπλισμό, ο πρώην καγκελάριος ζήτησε επενδύσεις σε υποδομές, εκπαίδευση και στέγαση, επειδή, σύμφωνα με τον Σρέντερ, οι Γερμανοί πολίτες είναι σε άθλια κατάσταση.

Η Bundestag και η Bundesrat (και οι δύο αίθουσες του γερμανικού κοινοβουλίου), με τη σειρά τους, τον Ιούνιο του περασμένου έτους και με πλειοψηφία, υποστήριξαν την πρωτοβουλία του Scholz να δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο για την Bundeswehr αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο σημερινός καγκελάριος πιστεύει πως ο γερμανικός στρατός θα έχει τον μεγαλύτερο τακτικό στρατό στην Ευρώπη μετά τον εκσυγχρονισμό.

Ο Scholz σχημάτισε έναν συνασπισμό του κόμματός του SDP, των Πρασίνων, και του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) για να κερδίσει την εξουσία. Ωστόσο, στα μισά της θητείας του, η δημοτικότητα του κόμματός του και του συνασπισμού του φαίνεται ζοφερή και οι ειδήσεις για σπατάλη 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον στρατό δε βελτιώνουν την κατάσταση.

Μια δημοσκόπηση της DEUTSCHLANDTREND στα τέλη Αυγούστου διαπίστωσε πως αν διεξαχθούν ομοσπονδιακές εκλογές, το SPD θα συγκέντρωνε μόλις το 16% των ψήφων —σχεδόν 10% χαμηλότερα από ό,τι όταν εξασφάλιζε την εξουσία— και, το πιο σημαντικό, πίσω από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία επιδιώκει τη συμφιλίωση με τη Ρωσία και το τέλος της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, μια δημοσκόπηση του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ZDF, που διεξήχθη επίσης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, διαπίστωσε ότι το 51% των Γερμανών είναι δυσαρεστημένο με την ηγεσία του Σολτς για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2021. Μόνο το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε πως είναι ικανοποιημένο με το έργο του Scholz.

Εάν οι ίδιες δημοσκοπήσεις πραγματοποιούνταν τώρα, η δημοτικότητα του Scholtz θα ήταν πιθανότατα ακόμη χαμηλότερη, αν σκεφτεί κανείς ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 11 Οκτωβρίου πως η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,4% φέτος.

«Είχαμε μια δύσκολη χρονιά οικονομικά, σε μια δύσκολη στιγμή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «[Η αιτία είναι] η κρίση των τιμών της ενέργειας, η ανάγκη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και η αποδυνάμωση σημαντικών παγκόσμιων οικονομικών εταίρων [όπως η Κίνα]».

Η νέα πρόβλεψη του Βερολίνου έρχεται σε αντίθεση με την ανάπτυξη 0,4% που είχε αρχικά προβλεφθεί στα τέλη Απριλίου. «Βγαίνουμε από την κρίση πιο αργά από το αναμενόμενο», πρόσθεσε ο Χάμπεκ, αλλά «φτάσαμε στο χαμηλό σημείο και θα προχωρήσουμε ξανά».

Μόνο μια μέρα πριν από την οικονομική αναθεώρηση του Βερολίνου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5%, ενώ μια ομάδα κορυφαίων γερμανικών οικονομικών δεξαμενών σκέψης το Σεπτέμβριο προέβλεψε συρρίκνωση 0,6%.

Το υπουργείο Οικονομίας αναμένει πως η οικονομία θα ανακάμψει το χειμώνα και στη συνέχεια θα επιταχυνθεί λόγω της ανάκαμψης της καταναλωτικής ζήτησης. Το υπουργείο εξήγησε επίσης ότι η «αναγκαία καταπολέμηση του πληθωρισμού» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν ένας παράγοντας στις οικονομικές δυσκολίες της Γερμανίας, οι οποίες οδήγησαν σε υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Τα κύρια ζητήματα της Γερμανίας περιλαμβάνουν τη γήρανση του πληθυσμού, την καθυστερημένη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση, την υπερβολική γραφειοκρατία, την έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και, το πιο σημαντικό, τη συντριβή του ενεργειακού κόστους λόγω του καθεστώτος κυρώσεων αυτοκαταστροφής που επιβλήθηκε στη Ρωσία. Γι' αυτόν τον λόγο η Γερμανία επιστρέφει αργά και αθόρυβα στις ρωσικές πηγές ενέργειας, αφού αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι η Securing Energy for Europe GmbH — πρώην μονάδα του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom PJSC — σχεδιάζει να φορτώσει νωρίς το LNG που παράγεται από το εργοστάσιο Yamal στη Σιβηρία τον επόμενο μήνα.

Αν και η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μετά την ανακοίνωση μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Ουκρανίας, το μπλοκ εξακολουθεί να επιτρέπει την εισαγωγή ρωσικού LNG. Αυτό δεν εμπόδισε τους ευρωπαίους πολιτικούς να επικρίνουν την έγκριση των ρωσικών αποστολών LNG, η οποία αυξήθηκε μετά την αναστολή της παράδοσης του αγωγού Nord Stream από την Gazprom, αλλά δείχνει πώς η Γερμανία αγωνίζεται να εξισορροπήσει τα οικονομικά της συμφέροντα με την ψευδή ηθικολογία της για τη Ρωσία.

Για αυτόν τον λόγο, ο Schröder έχει απόλυτο δίκιο στην εκτίμησή του πως οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στο Βερολίνο θα πρέπει να αρχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στα εσωτερικά ζητήματα αντί να προσπαθούν να οικοδομήσουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης στην τεράστια τιμή των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρά την έλλειψη αξιόπιστης απειλής κατά της χώρας και ενώ άλλα ζητήματα χρειάζονται προτεραιότητα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail