Πώς τα αραβικά καθεστώτα χρηματοδοτούν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Τα αραβικά κράτη που έχουν ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Τελ Αβίβ συγκαταλέγονται στους κορυφαίους συνεισφέροντες σε μετρητά στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα του Ισραήλ. Αυτά τα αραβικά δισεκατομμύρια ρέουν τώρα στον παράλογο πόλεμο του κράτους κατοχής εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα, την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης ιστορίας του, το Ισραήλ έχει υποκινήσει φρικαλεότητες εναντίον του παλαιστινιακού λαού και των γειτονικών αραβικών κρατών, χρησιμοποιώντας συχνά διεθνώς απαγορευμένα χημικά όπως ο Λευκός Φώσφορος που έχει χρησιμοποιηθεί κατά της Γάζας και του Λιβάνου τις τελευταίες ημέρες. 

Mohamad Hasan Sweidan - thecradle / Παρουσίαση Freepen.gr

Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου κατά της Λωρίδας της Γάζας, το κράτος κατοχής απολάμβανε μεγάλο περιθώριο, χάρη εν μέρει στη δυτική υποστήριξη, ιδίως από την Ουάσιγκτον, η οποία με υπερηφάνεια διαφημίζεται ως υπέρμαχος των παγκόσμιων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα κραυγαλέα διπλά μέτρα και σταθμά αυτής της δυτικής πολιτικής αποδεικνύονται από δεκαετίες τεκμηριωμένων καταχρήσεων και εγκλημάτων πολέμου σε χώρες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Βιετνάμ, η Συρία, ο Λίβανος και όχι μόνο.

Αλλά δεν είναι μόνο τα δυτικά κράτη που στηρίζουν τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ισραήλ σήμερα. Μια εις βάθος ανάλυση αποκαλύπτει πως ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης για την στρατιωτική βιομηχανία του Ισραήλ προέρχεται πλέον από αραβικές χώρες που έχουν ομαλοποιήσει πρόσφατα τις σχέσεις με το κράτος κατοχής. Ποιοι είναι, λοιπόν, οι χρηματοδότες των πολέμων του Ισραήλ;

Η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας του Ισραήλ

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), μεταξύ 2018 και 2022, η συντριπτική πλειοψηφία - το 99 τοις εκατό - των εισαγωγών όπλων του Ισραήλ προέρχονταν από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Ισραήλ εισήγαγε όπλα αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τη μερίδα του λέοντος - ένα σημαντικό 79 τοις εκατό - να προέρχεται από τις ΗΠΑ (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια) και το 20 τοις εκατό από τη Γερμανία (546 εκατομμύρια δολάρια).

Είναι αυτονόητο ότι οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος ευεργέτης του Ισραήλ, έχοντας παράσχει 246 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το 2016, η δέσμευση της Ουάσιγκτον στο Τελ Αβίβ εδραιώθηκε περαιτέρω υπό τη διοίκηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με ένα 10ετές μνημόνιο (2019-2028), το οποίο υπόσχεται εκπληκτική στρατιωτική βοήθεια 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, που ισοδυναμεί με πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα φαίνεται να είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό των Αμερικανών. Καθώς οι ισραηλινές συμπεριφορές επιδεινώνονται, οι ΗΠΑ διπλασιάζουν την ακλόνητη υποστήριξή τους στην ισραηλινή πολεμική μηχανή και το σχέδιο εποίκων-αποικιών, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων τις τελευταίες επτά δεκαετίες.

Το 2022, δύο χρόνια μετά τη Συμφωνία του Αβραάμ με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, η οποία εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ, του Μπαχρέιν, του Μαρόκου και του Σουδάν, η ισραηλινή αμυντική βιομηχανία σημείωσε μια άνευ προηγουμένου άνοδο στις εξαγωγές συνολικού ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα υψηλό ρεκόρ από την ίδρυση του Ισραήλ πριν από 75 χρόνια.

Κορυφαίες ήταν οι εξαγωγές drone, που αποτελούσαν το 25% αυτού του εκπληκτικού συνόλου, και ένα σημαντικό άλμα από το 9% το 2021. Πύραυλοι και συστήματα αεράμυνας ακολούθησαν πολύ πίσω, αποτελώντας το 19% των ισραηλινών πωλήσεων όπλων, ενώ τα συστήματα ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου συνεισέφεραν 13 τοις εκατό.

Αραβικά κράτη χρηματοδοτούν την πολεμική οικονομία του Ισραήλ

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αποκαλύπτει τα απροσδόκητα οικονομικά μειονεκτήματα που δημιούργησε η ομαλοποίηση για τη βιομηχανία όπλων του κράτους κατοχής: μόνο το 2022, το 24 τοις εκατό (που ισοδυναμεί με 3 δισεκατομμύρια δολάρια) των ισραηλινών στρατιωτικών εξαγωγών βρήκε το δρόμο προς τις αραβικές χώρες που είχαν επισημοποιήσει σχέσεις με Τελ Αβίβ. Αυτό σηματοδότησε μια αξιοσημείωτη αύξηση από 16,5 τοις εκατό το προηγούμενο έτος. Το 2021, μόνο το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ αντιπροσώπευαν το 7,5% (853 εκατομμύρια δολάρια) των εξαγωγών όπλων του Ισραήλ.

Γεωγραφικά, τα αραβικά κράτη που υπέγραψαν τις Συμφωνίες του Αβραάμ αναδεικνύονται ως η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα χωρών που εισάγουν ισραηλινά όπλα, μετά από αυτές στην Ασία-Ειρηνικό (30 τοις εκατό) και την Ευρώπη (29 τοις εκατό).

Αυτό δείχνει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν αυτά τα αραβικά κράτη ως σημαντικοί συνεισφέροντες τόσο στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα του Ισραήλ όσο και στην οικονομία του. Το φόντο της οικονομικής ανάμειξης των αραβικών κρατών, ωστόσο, είναι η απογοητευτική πραγματικότητα πως περισσότεροι από 4.137 Παλαιστίνιοι πολίτες, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν, με περισσότερους από 13.000 τραυματίες, σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα καθώς ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα σφαγιάζουν Παλαιστίνιοι στη Γάζα.

Σε αντίθεση με την αραβική - και την τουρκική - συνενοχή που ενισχύει τον στρατιωτικό τομέα του Ισραήλ, το Ιράν στέκεται ως «η μόνη [δυτική ασιατική] χώρα που υποστηρίζει την αντίσταση στην Παλαιστίνη σε όλα τα επίπεδα», όπως δήλωσε ο Muhammad al-Hindi, αναπληρωτής γραμματέας Στρατηγός της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ). Αυτή η αποφασιστική υποστήριξη έχει αναμφισβήτητα συνεισφέρει στην αξιοσημείωτη πρόσφατη στρατηγική νίκη της παλαιστινιακής αντίστασης - σε αντίθεση με τη Γάζα, την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη που πρέπει να υπομείνουν μια δεύτερη Νάκμπα.

Ένα ορόσημο για την Παλαιστινιακή Αντίσταση

Πενήντα χρόνια μετά την τολμηρή αιφνιδιαστική επίθεση του 1973 που εξαπέλυσαν οι αραβικοί στρατοί της Αιγύπτου και της Συρίας εναντίον του Ισραήλ, η 7η Οκτωβρίου θα γίνει μια ημερομηνία χαραγμένη στη μνήμη. Αυτά τα δεδομένα θα είναι σημαντικά όχι μόνο για τα τολμηρά παλαιστινιακά στρατιωτικά κέρδη στην επιχείρηση Al Aqsa Flood αλλά και ως την στιγμή που οι δυνάμεις της αντίστασης έδωσαν ένα ηχηρό πλήγμα στη δυτική ηγεμονία, διαλύοντας την κάποτε φαινομενικά αδιαπέραστη εικόνα του «ισχυρού Ισραήλ». Στην περιοχή, αυτό δεν έχει παρατηρηθεί από τον Ιούλιο του 2006, όταν η λιβανική αντίσταση, η Χεζμπολάχ, απέτρεψε κάθε στρατιωτικό στόχο του Ισραήλ στον 33-ήμερο πόλεμο του στο Λίβανο.

Αυτή η πρόσοψη ενός τρομερού ισραηλινού κράτους, χρηματοδοτούμενου και οπλισμένου μέχρι τα δόντια για να προστατεύσει τα περιφερειακά συμφέροντα της Ουάσιγκτον, αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια. Σήμερα, ένα πολύ πιο αδύναμο Ισραήλ, αναγκασμένο να ζητήσει στρατιωτική βοήθεια μπροστά σε αποφασιστικές φατρίες αντίστασης, έχει μετατραπεί σε διεθνή ευθύνη για τους δυτικούς χορηγούς του.

Αναμενόμενα, μετά την Επιχείρηση Al-Aqsa Flood, το Ισραήλ επέλεξε μια βάναυση, δυσανάλογη αντίδραση ενάντια στον ήδη πολιορκημένο άμαχο πληθυσμό της Γάζας αντί να πραγματοποιήσει στοχευμένα αντίποινα κατά της ένοπλης αντίστασης.

Πολλές σφαγές χονδρικής έχουν πραγματοποιηθεί τώρα, ισοπεδώνοντας ολόκληρες παλαιστινιακές γειτονιές, νοσοκομεία και θρησκευτικούς χώρους εντός της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας. Καθώς αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κλιμακώνονται, δεν είναι πλέον μόνο ο δυτικός κόσμος που παρέχει κάλυψη για τις ανενόχλητες και παράνομες συμπεριφορές του Ισραήλ, αλλά και η συνεργασία αραβικών καθεστώτων που χρηματοδότησαν κρυφά το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Κατοχής.

Η γενοκτονία στη Γάζα μπορεί να έχει περιορίσει το σχέδιο εξομάλυνσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ προς το παρόν. Και ίσως οι πωλήσεις όπλων του Ισραήλ σε αραβικές κυβερνήσεις να παρεμποδίστηκαν προσωρινά επειδή το Τελ Αβίβ χρειάζεται αυτά τα όπλα.

Για όσους παρακολουθούν με ένταση την είσοδο του Άξονα Αντίστασης της περιοχής σε αυτή τη μάχη, στόχος δεν θα είναι απλώς η ήττα του Ισραήλ αλλά και η αποκάλυψη κάθε αραβικής ομαλοποίησης με το κράτος κατοχής. Σε τελική ανάλυση, τα αραβικά κράτη θα λογοδοτήσουν για τη χρηματοδότηση του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail