Η Φινλανδία πιστεύει ότι η Ρωσία εμπλέκεται στο ατύχημα στον αγωγό φυσικού αερίου BalticConnector

Φωτογραφία: https://fleetphoto.ru/photo/424537/?vid=2717
Η Φινλανδία δεν έχει αποκαλύψει στοιχεία για τη ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου BalticConnector, αλλά μια εκδοχή της εμπλοκής της Ρωσίας στη «δολιοφθορά» συζητείται.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Τη νύχτα της 8ης Οκτωβρίου στη Φινλανδία και την Εσθονία, οι φορείς εκμετάλλευσης του αγωγού φυσικού αερίου BalticConnector ανέφεραν ότι έπρεπε να κλείσουν το σύστημα αφού εντοπίστηκε μια απροσδόκητη πτώση της πίεσης σε αυτό. Η ανακοίνωση ήρθε μόλις τρεις ημέρες αργότερα, στις 10 Οκτωβρίου. Ειπώθηκε επίσης πως το καλώδιο του Διαδικτύου ήταν επίσης κατεστραμμένο.

Το σημείο του ατυχήματος φέρεται να βρίσκεται στα φινλανδικά ύδατα. Είναι κυρίως Φινλανδοί αξιωματούχοι που συζητούν το ατύχημα.

«Είναι πιθανό ότι τόσο ο αγωγός αερίου όσο και το καλώδιο επικοινωνίας να υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα εξωτερικής πρόσκρουσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinistö.

Φινλανδικές ανώνυμες πηγές επεκτάθηκαν σε αυτήν την εκδοχή υποστηρίζοντας πως ήταν η Ρωσία που εκδικήθηκε για την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο είπε ότι οι φινλανδικές αρχές δε βιάζονται να βγάλουν μακροπρόθεσμα συμπεράσματα.

Νορβηγοί σεισμολόγοι ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μια πιθανή «έκρηξη» στις 8 Οκτωβρίου στην περιοχή του αγωγού φυσικού αερίου. Η έκρηξη ήταν μεγέθους ενός Ρίχτερ, υπολόγισαν. Ωστόσο, οι Φινλανδοί συνάδελφοί τους προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να είναι κατολίσθηση ή σεισμός.

"Ήταν μια πολύ σκοτεινή και θυελλώδης νύχτα εκείνη την ώρα. Γι' αυτό το επίπεδο θορύβου του περιβάλλοντος ήταν υψηλότερο από το συνηθισμένο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανάλυση της κατάστασης", δήλωσε εκπρόσωπος της φινλανδικής υπηρεσίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η απάντηση του ΝΑΤΟ θα είναι αποφασιστική εάν επιβεβαιωθεί η σκόπιμη επίθεση στις κρίσιμες υποδομές της Φινλανδίας και της Εσθονίας.

Τυχαίνει η συναισθηματική αγανάκτηση για το ατύχημα του BalticConnector να εμφανίστηκε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης μόλις στις 10 Οκτωβρίου. Ο ένοχος βρέθηκε αμέσως. Αυτό δεν μπορεί παρά να εγείρει υποψίες για την αντικειμενικότητα των εκτιμήσεων και την ακραία νευρική εξάντληση της Δύσης.

Πιο εύλογες εκδοχές άρχισαν να εμφανίζονται Ελλείψει οποιασδήποτε αντίδρασης από τη Ρωσία. Την Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου, ο Jukka Savolainen, Διευθυντής της Κοινότητας Ενδιαφέροντος για τις ευπάθειες και την ανθεκτικότητα στο Hybrid CoE, υποστήριξε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου θα μπορούσε να είχε καταστραφεί από την άγκυρα ενός πλοίου κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

«Ο άνεμος της καταιγίδας έκανε το πλοίο να τραβήξει την άγκυρά του πάνω από τον αγωγό», είπε ο Savolainen.

Φαίνεται ότι η γραμμή αερίου έσπασε μόνο στη μία πλευρά.

«Ήταν σαν ένα λάστιχο κήπου που κόλλησε ανάμεσα στα πόδια σου και το έσερνες μαζί σου», πρότεινε ο αξιωματούχος.

Δεν έχει νόημα να κατηγορούμε τη Ρωσία μέχρι να διαπιστωθεί αν ήταν πλοίο και αν συνδεόταν με τη Ρωσία, πρόσθεσε ο Σαβολάινεν.

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, αλλά ένα τέτοιο ρωσικό σκάφος βρέθηκε αμέσως. Η δημοσίευση Iltalehti έγραψε επικαλούμενη την υπηρεσία Myshiptracking πως το ρωσικό δεξαμενόπλοιο SVG Flot ταξίδευε στην περιοχή του ατυχήματος με ύποπτα χαμηλή ταχύτητα περίπου 1,8 χιλιομέτρων την ώρα. Προφανώς, οι συντάκτες ξέχασαν την καταιγίδα. Για να τα επιστέψουν όλα, τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν τη σχέση μεταξύ του ιδιοκτήτη του πλοίου «και του στενού κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν». Ακριβώς όπως υποστήριξε νωρίτερα ο Jukka Savolainen.

Φινλανδοί ειδικοί λένε ότι η ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου δε θα επηρεάσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία.

"Είναι απίθανο η Ρωσία να προσπαθήσει να απενεργοποιήσει φυσικά την υποδομή της Φινλανδίας στο μέλλον", δήλωσε ο ειδικός Suvi Alvari .

Γιατί να προσπαθήσει η Ρωσία να το κάνει τώρα; Προφανώς θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή του κοινού από τις εκρήξεις των αγωγών Nord Stream γιατί ήταν οι ΗΠΑ που τους έβγαλε εκτός λειτουργίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail