Η Γάζα θα είχε πάψει να υπάρχει σε 48 ώρες. Αλλά η ανατροπή του Μπάιντεν υπέρ της Γάζας άλλαξε το αποτέλεσμα

Στα πρόσφατα γεγονότα, ήρθε στο φως μια αντίθεση μεταξύ της δημόσιας διπλωματίας του Τζο Μπάιντεν και της υποκείμενης στάσης του. Ενώ η κυβέρνηση εξωτερικά καταδικάζει συγκρούσεις όπως η εισβολή της Γάζας στο Ισραήλ, στα παρασκήνια, μια διαφορετική πραγματικότητα ξετυλίγεται. Παρά τη δημόσια στάση υπέρ του Ισραήλ, η κυβέρνηση φαίνεται να είναι συμπονετική προς τη Χαμάς, εκφράζοντας ανησυχίες για τη διαφάνεια και τη συνοχή της διπλωματικής προσέγγισης του Μπάιντεν.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Ισραήλ προσπάθησε να εξαφανίσει τη Γάζα

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει κλιμακωθεί δραματικά. Οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν εκφράσει την ακλόνητη αποφασιστικότητα να εξαλείψουν τη Χαμάς. Τα έντονα λόγια του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, «Κάθε μέλος της Χαμάς είναι ένας νεκρός», αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η επιχείρηση Swords of Iron, η στρατιωτική πρωτοβουλία του Ισραήλ, αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια, που σηματοδοτεί μια σημαντική απόκλιση από τις προηγούμενες εμπλοκές στη Γάζα. Ο στόχος της Επιχείρησης Swords of Iron φαίνεται πολύ πιο φιλόδοξος από οτιδήποτε είχε σχεδιάσει ο στρατός στη Γάζα στο παρελθόν και θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες.

Μια χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας περιλαμβάνει αστικές μάχες από σπίτι σε σπίτι και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον άμαχο πληθυσμό. Οι αεροπορικές επιδρομές έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 3.000, σύμφωνα με αξιωματούχους της Γάζας, και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Οι ΗΠΑ προτρέπουν το Ισραήλ να σταματήσει την εισβολή στη Γάζα

Ενώ το Ισραήλ παρέμεινε σταθερό στην αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει τη Χαμάς, εμφανίστηκε μια σημαντική διπλωματική ώθηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, φαινομενικά σε αντίθεση με τη δημόσια στάση του. Μια κομβική στιγμή αποκαλύφθηκε μέσα από μια ανάγνωση της τηλεφωνικής συνομιλίας του Προέδρου Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προέτρεψε το Ισραήλ να αναβάλει την χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν πίεσε το Ισραήλ να καθυστερήσει την στρατιωτική του δράση «για να επιτρέψει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων που κρατούσε η Χαμάς και να φτάσει η βοήθεια στη Γάζα». Ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του με τις ισραηλινές αρχές, υποδεικνύοντας μια διπλωματική ώθηση για να επηρεάσει την κατάσταση.

Η πολυπλοκότητα βάθυνε καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθε στη Γάζα μέσω του σημείου ελέγχου της Ράφα στα αιγυπτιακά σύνορα. Αυτή η βοήθεια, σε αντιπαράθεση με την έκκληση του Μπάιντεν για καθυστέρηση της εισβολής του Ισραήλ, έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον διττό ρόλο των ΗΠΑ στη σύγκρουση. Από τη μια πλευρά, οι ΗΠΑ εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή τους στην εισβολή και, από την άλλη, διευκόλυναν την παροχή βοήθειας και διαπραγματεύτηκαν με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Οι προφανείς αντιφάσεις στην πολιτική των ΗΠΑ έχουν αφήσει τους παρατηρητές σε αμηχανία, υπογραμμίζοντας την περίπλοκη δυναμική που παίζει στη διεθνή διπλωματία.
 
Οι ΗΠΑ απείλησαν το Ισραήλ

Επιπλέον, σε πρόσφατες συζητήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε την επιτακτική ανάγκη για το Ισραήλ να τηρεί τους νόμους του πολέμου στη σύγκρουσή του με τη Χαμάς. Ο Μπάιντεν μετέφερε ένα σαφές μήνυμα, δηλώνοντας ότι «το Ισραήλ πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου», τονίζοντας την ανάγκη προστασίας των αμάχων κατά τη διάρκεια της μάχης. Υποστήριξε επίσης μια λύση δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ενώ αναγνωρίζει τη θεμελιώδη ανθρωπιά των αθώων Παλαιστινίων που φιλοδοξούν για ειρήνη.

Κατά την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ, ο Μπάιντεν επανέλαβε την ακλόνητη υποστήριξη του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, προέτρεψε με επιτυχία τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο να επιτρέψουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. 

Το Ισραήλ υποσχέθηκε να τερματίσει τη Χαμάς

Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση έχει κλιμακωθεί σημαντικά, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να υποστηρίζει μια αποφασιστική στάση κατά της Χαμάς. Η δήλωσή του, «Η Χαμάς νόμιζε ότι θα σπάσουμε. θα σπάσουμε τη Χαμάς», τονίζει την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να καταλύσει την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα. Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξαλείψει τη Χαμάς, σηματοδοτώντας μια αποφασιστική αλλαγή στην προσέγγισή του. Αυτή η αποφασιστικότητα μετατράπηκε σε δράση καθώς το Ισραήλ στόχευσε επιτυχώς και σκότωσε δύο κορυφαίους διοικητές της Χαμάς, τον Ayman Nofal και τον Billal Al Kedra.

Σαφώς, η μοίρα της Γάζας κρέμονταν στην ισορροπία, βυθίζοντας στα όρια της λήθης της ιστορίας. Αλλά δείτε τον Μπάιντεν, οπλισμένο όχι με ειρήνη αλλά με μια εκπληκτική στροφή υπέρ της Γάζας. Αντί να αφήσει την ιστορία να γράψει το τελευταίο κεφάλαιο της Γάζας, η παρέμβαση του Μπάιντεν, που τροφοδοτήθηκε από μυστηριώδη κίνητρα, κράτησε τη σύγκρουση ζωντανή. Οι απροσδόκητες χρηματοδοτικές του κινήσεις, υποστηρίζοντας και τις δύο πλευρές του πολέμου, άφησαν πολλούς να ξύνουν τα κεφάλια τους. Ήταν διπλωματία, στρατηγική ή λίγο από τα δύο; Όποια και αν είναι η περίπτωση, η ιστορία της Γάζας συνεχίζεται, αφήνοντάς μας να αναρωτιόμαστε: Ποιο είναι το πραγματικό τελικό παιχνίδι εδώ;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail