Έρχονται καταστάσεις "Mad Max": Η απόγνωση αυξάνεται καθώς η οικονομία επιδεινώνεται γρήγορα και το κόστος των τροφίμων εκτοξεύεται

pixabay / N-region
Πόσο μακριά θα έφτανες για να ταΐσεις την οικογένειά σου; Ας ελπίσουμε ότι αυτή είναι μια ερώτηση που δε θα χρειαστεί να απαντήσετε σύντομα, αλλά αυτήν την στιγμή βλέπουμε εκατομμύρια και εκατομμύρια ανθρώπους να γίνονται πιο απελπισμένοι καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται γρήγορα και το κόστος των τροφίμων εκτινάσσεται στα ύψη. Σε αυτό το σημείο, οι περισσότεροι Αμερικανοί μόλις και μετά βίας περνούν από μήνα σε μήνα, και στις φτωχότερες χώρες στην άλλη άκρη του κόσμου υπάρχουν άνθρωποι που κυριολεκτικά πεθαίνουν από την πείνα. 

MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως εξέθεσα προηγουμένως, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν αρκετό φαγητό για να φάνε πέρυσι, και 900 εκατομμύρια από αυτούς αντιμετώπιζαν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. Δυστυχώς, αυτοί οι αριθμοί θα είναι αναπόφευκτα ακόμη υψηλότεροι για το 2023. Μια παγκόσμια κρίση ρυζιού έχει ξεσπάσει και η κατάρρευση της συμφωνίας για τα δημητριακά της Μαύρης Θάλασσας έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη ροή των γεωργικών αγαθών από αυτό το μέρος του πλανήτη. Το κόστος των τροφίμων εκτοξεύεται σε όλο τον πλανήτη και αυτό είναι πραγματικά άσχημα νέα για όλους μας.

Για όσους από εμάς ζούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα καλά νέα είναι ότι κανείς δεν πεινάει σε αυτό το στάδιο.

Αλλά οι τιμές των τροφίμων έχουν γίνει εξαιρετικά καταπιεστικές και οι οικονομικές συνθήκες κινούνται γρήγορα προς τη λάθος κατεύθυνση.

670.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης χάθηκαν μόνο τους τελευταίους δύο μήνες και την Παρασκευή γίναμε μάρτυρες της χειρότερης μη προσαρμοσμένης έκθεσης μισθοδοσίας για τον μήνα Αύγουστο από τη Μεγάλη Ύφεση.

Ναι, τα πράγματα είναι πραγματικά τόσο άσχημα.

Μια πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε πως το 61 τοις εκατό των Αμερικανών ζουν επί του παρόντος από μισθό σε μισθό, αλλά αναμένω ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες:

Ο πληθωρισμός, τα επιτόκια στεγαστικών δανείων πάνω από 7% και το 20% του APR της πιστωτικής κάρτας έχουν ωθήσει όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια σε μισθό διαβίωσης σε μισθό, σύμφωνα με νέα έρευνα της Lending Club Bank.

"Τον Ιούλιο του 2023, το 61% των καταναλωτών στις ΗΠΑ ζουν από μισθό σε μισθό, αμετάβλητο από τον Ιούνιο του 2023, αλλά 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον Ιούλιο του 2022. Γενικά, περισσότεροι καταναλωτές όλων των εισοδηματικών κλιμακίων ανέφεραν πως ζουν από μισθό σε μισθό τον Ιούλιο του 2023 από πέρυσι" είπε η Alia Dudum, ειδική στα οικονομικά στο LendingClub στο FOX Business.

Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα άσχημα για τους εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα. Η ίδια έρευνα ανακάλυψε ότι ένα τεράστιο 78 τοις εκατό εκείνων που κερδίζουν λιγότερα από 50.000 $ ετησίως ζουν από μισθό σε μισθό σε αυτό το σημείο:

Οι εργαζόμενοι με χαμηλότερο εισόδημα έχουν πληγεί περισσότερο από τις υψηλότερες τιμές, ιδιαίτερα για τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς αυτά τα έξοδα αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο μερίδιο του προϋπολογισμού, δείχνουν μελέτες.

Τώρα, το 78% των καταναλωτών που κερδίζουν λιγότερα από 50.000 $ ετησίως και το 65% όσων κερδίζουν μεταξύ 50.000 και 100.000 $ ζουν από μισθό σε μισθό τον Ιούλιο, και οι δύο υψηλότεροι από έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με το LendingClub. Από αυτούς που κερδίζουν 100.000 $ ή περισσότερα, μόνο το 44% ανέφερε από μισθό σε μισθό.

Όπως συζήτησα την περασμένη εβδομάδα , τα νοικοκυριά των ΗΠΑ που αισθάνονται οικονομική πίεση στρέφονται όλο και περισσότερο στο χρέος για να τα βγάλουν πέρα, και αυτό έχει ωθήσει τα επίπεδα του χρέους σε πρωτοφανή ύψη:

Το συνολικό χρέος των νοικοκυριών σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό το δεύτερο τρίμηνο του 2023, φθάνοντας τα 17,06 τρισεκατομμύρια δολάρια, με το χρέος πιστωτικών καρτών να ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με την Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης. Καθώς τα επιτόκια παραμένουν υψηλά, το κόστος συνεχίζει να αυξάνεται για έξοδα όπως στέγαση και αυτοκίνητα και οι πληρωμές φοιτητικών δανείων συνεχίζονται, το ποσό του χρέους μπορεί να αυξηθεί, σύμφωνα με οικονομολόγους που μίλησαν στο Daily Caller News Foundation.

«Το ποσό του ανεξόφλητου χρέους, και συγκεκριμένα η υπέρβαση του οργάνου του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, είναι σημαντικό και ανησυχητικό», δήλωσε στο DCNF ο Πίτερ Ερλ, οικονομολόγος στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών. «Οφείλεται σε ένα συνδυασμό πολλών παραγόντων. Η αρχική απάντηση στην πανδημία, η οποία περιελάμβανε εμφανώς τα επιτόκια της πολιτικής (επιτόκια) της Fed καθορισμού ουσιαστικά μηδενικού επιπέδου για αρκετά χρόνια, που κατέστησε το ποσό της πίστωσης και το τίμημα της ανάληψης χρέους εξαιρετικά φθηνό».

Καθώς οι οικονομικές συνθήκες χειροτερεύουν, οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο απελπισμένοι.

Αυτό βοηθά να τροφοδοτηθεί ένα κύμα εγκληματικότητας σε όλη τη χώρα και οι λιανοπωλητές αναγκάζονται να εφαρμόσουν ακραία μέτρα.

Σύμφωνα με την Wahington Post, ένα κατάστημα Giant Food στην Ουάσιγκτον θα αφαιρέσει όλα τα προϊόντα Tide, Colgate και Advil από τα ράφια εντελώς επειδή η κλοπή έχει γίνει μεγάλο πρόβλημα:

Τις επόμενες εβδομάδες, ένα κατάστημα Giant Food Market στο DC θα καθαρίσει τους διαδρόμους ομορφιάς και υγείας της από όλες τις εθνικές ετικέτες. Όχι πια Tide, Colgate ή Advil, μόνο επωνυμίες καταστημάτων. Οι αγοραστές θα πρέπει επίσης να παρουσιάσουν τις αποδείξεις τους σε έναν υπάλληλο πριν βγουν από το κατάστημα.

Είναι το πιο φανερό παιχνίδι της περιφερειακής αλυσίδας σούπερ μάρκετ ενάντια στην αχαλίνωτη κλοπή που μαστίζει τους λιανοπωλητές όλων των μεγεθών. Είναι επίσης μια πιθανή ύστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί το κλείσιμο του ασύμφορου καταστήματος στη λεωφόρο Αλαμπάμα - το μόνο μεγάλο παντοπωλείο ανατολικά του ποταμού Anacostia στην πτέρυγα 8.

Στέλεχος της αλυσίδας είπε στην Washington Post πως η εταιρεία «δεν έχει άλλη επιλογή» και σημείωσε ότι άλλα καταστήματα στην περιοχή έχουν κάνει παρόμοιες κινήσεις:

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή», ​​δήλωσε την Πέμπτη η Diane Hicks, ανώτερη αντιπρόεδρος επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια συζήτησης με αξιωματούχους από το γραφείο του δημάρχου του DC, τη Μητροπολιτική αστυνομία και την πυροσβεστική και το Εμπορικό Επιμελητήριο. Πρόσθεσε πως άλλα κοντινά καταστήματα έχουν κλειδώσει όλα τα προϊόντα τους σε αυτούς τους διαδρόμους ή τα έχουν αφαιρέσει εντελώς. «Τα άφησα έξω για τους πελάτες μας και δυστυχώς απλώς έφερε όλο το έγκλημα σε εμάς».

Εκεί οδεύει ολόκληρη η κοινωνία μας.

Είναι απλώς θέμα χρόνου να δούμε ένοπλους φρουρούς να σταθμεύουν σε παντοπωλεία και σε φορτηγά τροφίμων σε όλη την Αμερική.

Οι απελπισμένοι άνθρωποι κάνουν απελπισμένα πράγματα, και αυτήν την στιγμή βλέπουμε να συμβαίνουν πράγματα που είναι απολύτως τρελά.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, ένα εξαιρετικά σοκαριστικό περιστατικό που συνέβη στο φως της ημέρας σε ένα κατάστημα Home Depot στην Καλιφόρνια έγινε πρωτοσέλιδο σε όλη τη χώρα:

Θρασύτατοι κλέφτες πιάστηκαν από την κάμερα να βγαίνουν ανέμελα με αγαθά αξίας 9.000 δολαρίων από ξεχωριστά καταστήματα στην Καλιφόρνια, καθώς η ανομία στην πολιτεία που διοικείται από τον Gavin Newsom συνεχίζεται.

Μια ομάδα μασκοφόρων κλεφτών εισέβαλε σε ένα κατάστημα Home Depot στο Signal Hill στις 27 Αυγούστου και έκλεψε ηλεκτρικά εργαλεία αξίας 5.000 δολαρίων μπροστά στο σοκαρισμένο προσωπικό και πελάτες.

Οι επτά άνδρες φόρτωσαν δύο καροτσάκια με ακριβά εμπορεύματα και κουβάλησαν όσο το δυνατόν περισσότερα στην αγκαλιά τους πριν βγουν έξω.

Αυτού του είδους οι ληστείες έχουν γίνει τόσο συνηθισμένες που δεν μπορούσα να τις καλύψω όλες.

Αρχίζουμε πραγματικά να γινόμαστε μια κοινωνία «Mad Max».

Φυσικά η αλήθεια είναι πως ολόκληρος ο κόσμος κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Οι παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων γίνονται όλο και πιο στενές και η πρόσφατη άνοδος των τιμών του ρυζιού έχει δημιουργήσει τεράστια ανησυχία:

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εξασφαλίσουν ρύζι μετά τη μερική απαγόρευση των εξαγωγών από την Ινδία που μείωσε τις παγκόσμιες προμήθειες κατά περίπου το ένα πέμπτο. Η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια απειλείται ήδη από την στιγμή που η Ρωσία διέκοψε μια συμφωνία που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτάρι και το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο το οποίο εμποδίζει την παραγωγή ρυζιού.

Τώρα, οι τιμές του ρυζιού εκτινάσσονται στα ύψη και θέτουν σε κίνδυνο τα πιο ευάλωτα άτομα σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες. Οι τιμές εξαγωγής ρυζιού του Βιετνάμ, για παράδειγμα, έχουν φτάσει σε υψηλό 15 ετών. Ακόμη και πριν από τους περιορισμούς της Ινδίας, οι χώρες ήδη αγόραζαν μανιωδώς ρύζι εν αναμονή της σπανιότητας αργότερα, όταν χτύπησε το Ελ Νίνιο, δημιουργώντας κρίση προσφοράς και εκτινάσσοντας τις τιμές.

Η εμφύλια αναταραχή έχει ήδη αρχίσει να ξεσπά σε διάφορα μέρη της Αφρικής, αλλά αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα σε όλο τον κόσμο το 2024.

Είστε προετοιμασμένοι για αυτό που ακολουθεί;

Αυτήν την στιγμή, πολλοί άνθρωποι προφανώς κάνουν αυτή την ερώτηση. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Zero Hedge, ο αριθμός των Αμερικανών που αναζητούν τον όρο «live off grid» στο Διαδίκτυο έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και χρόνια:

Αυτό που μας κέντρισε το ενδιαφέρον είναι ο ξαφνικός πανικός ορισμένων Αμερικανών που αναζητούν «live off grid» στο διαδίκτυο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Η κινητήρια δύναμη πίσω από την εύρεση μιας αγροτικής γης για χώμα, την αγορά ή την κατασκευή ενός μικροσκοπικού σπιτιού, την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και την προμήθεια τροφής και νερού μπορεί να έχει να κάνει με τη χειρότερη καταιγίδα πληθωρισμού σε μια γενιά, ενώ οι πόλεις των Δημοκρατικών καταρρέουν υπό το βάρος του αυξανόμενου βίαιου εγκλήματος.

Προειδοποιώ ανηλεώς τους αναγνώστες μου ότι οι συνθήκες του «Mad Max» έρχονται εδώ και χρόνια.

Όποιος έριξε μια ειλικρινή ματιά στις μακροπρόθεσμες τάσεις θα έπρεπε να το είχε δει.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες παίρνουν απολύτως καταστροφικές αποφάσεις εδώ και πολύ καιρό, και τώρα όλοι θα καρπωθούν τις συνέπειες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail