Τι σημαίνει η επέκταση του μπλοκ των BRICS

Τα έθνη των BRICS ενηλικιώνονται.

Στην ετήσια σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ αυτή την εβδομάδα, το μπλοκ των πέντε αναδυόμενων χωρών — Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική — ανακοίνωσε σχέδια επέκτασης για πρώτη φορά από το 2010. Την 1η Ιανουαρίου 2024, οι BRICS θα υποδεχθούν έξι νέες μέλη: Σαουδική Αραβία, Αργεντινή, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Του Φρανκ Χολμς - equities.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η επέκταση θα καθιερώσει περαιτέρω τον όμιλο ως αντίβαρο στην παγκόσμια επιρροή της G7, εκτοξεύοντας το μερίδιο των BRICS στο παγκόσμιο ΑΕΠ στο 36% καθώς και καλύπτοντας σχεδόν το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Με δεκάδες ακόμη έθνη να εκφράζουν ενδιαφέρον να ενταχθούν στο μπλοκ, οι BRICS τοποθετούνται ξεκάθαρα για έναν πολυπολικό κόσμο, έναν κόσμο που δεν κυριαρχείται από τις ΗΠΑ και άλλα μέλη της Δύσης.

Αναμένω ότι η άνοδος των BRICS θα δημιουργήσει ευκαιρίες και προκλήσεις για τους επενδυτές. Η κατανόηση του γεωπολιτικού, οικονομικού και ρυθμιστικού τοπίου θα είναι κρίσιμη για την επιτυχή πλοήγηση σε αυτό το περιβάλλον.

Η κυριαρχία του δολαρίου αμφισβητείται

Ίσως πιο αξιοσημείωτο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν — μιλώντας εξ αποστάσεως λόγω εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) για φερόμενα εγκλήματα πολέμου — συζήτησε την ώθηση των BRICS να διεξάγουν εμπόριο σε τοπικά νομίσματα αντί για το δολάριο ΗΠΑ, μια κίνηση που θα αναδιαμόρφωσε σημαντικά δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου.

Από τη Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς το 1944, η θέση του δολαρίου ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο έχει προσφέρει στις ΗΠΑ τεράστια οφέλη, όπως φθηνότερη χρηματοδότηση και απαράμιλλη μόχλευση με τη μορφή οικονομικών κυρώσεων. Αλλά τώρα, με τα έθνη των BRICS να αναζητούν μια εναλλακτική λύση στο δολάριο (και να αυξάνουν τις τάξεις τους από πέντε μέλη σε 11), το νομισματικό τοπίο μπορεί να δει μια νέα μεγάλη τεκτονική αλλαγή, συμβάλλοντας σε μεγαλύτερη αστάθεια στην αγορά του Δημοσίου, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τον πληθωρισμό και πολλά άλλα .

Στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής βρίσκεται η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB).

Η NDB ιδρύθηκε το 2015 ως εναλλακτική λύση έναντι των δυτικών δανειστών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η NDB έχει προκαλέσει κύματα. Η πρόσφατη απόφασή της να αποδεσμεύσει ένα ομόλογο σε ρουπία Ινδίας και να εξετάσει τα ομόλογα σε τοπικό νόμισμα σε άλλες χώρες αντανακλά την πρόθεσή της να διαφοροποιηθεί μακριά από το δολάριο.

Η πρώην ηγέτης της Βραζιλίας και νυν πρόεδρος της NDB, Ντίλμα Ρούσεφ, μοιράστηκε τα φιλόδοξα σχέδια της τράπεζας να δανείσει μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, με περίπου το 30% του δανεισμού σε τοπικά νομίσματα. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα που εδρεύει στις ΗΠΑ «θα αντικατασταθεί από ένα πιο πολυπολικό σύστημα», δήλωσε η Ρούσεφ στους Financial Times.

Η άποψή μου είναι πως το δολάριο ΗΠΑ δε θα εκθρονιστεί εντελώς ως αποθεματικό νόμισμα, αν και μπορεί να καταλήξουμε να το δούμε να μοιράζεται πιο εμφανή την σκηνή με το ευρώ, το κινεζικό γουάν, το Bitcoin ή κάποιο άλλο νόμισμα. Στην τρέχουσα λίστα τους, οι BRICS αντιπροσωπεύουν πάνω από το 32% του παγκόσμιου ΑΕΠ, που είναι ελαφρώς περισσότερο από το 30% της G7. Ωστόσο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δείκτης οικονομικής ευημερίας, παραμένει ένα χάσμα που πρέπει να γεφυρώσουν οι BRICS.

Καθώς τα έθνη των BRICS εξελίσσονται και επεκτείνουν την επιρροή τους, μια πιο διαφοροποιημένη παγκόσμια διακυβέρνηση είναι αναπόφευκτη. Η τρέχουσα τροχιά υπόσχεται έναν κόσμο όπου οι παραδοσιακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες πραγματικότητες.

Ως επενδυτής και παρατηρητής, η παραμονή ευκίνητη θα είναι πρωταρχικής σημασίας.

* Ο Frank Holmes είναι Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της US Global Investors.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail