Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Ιντλίμπ της Συρίας

Freepen.gr - Η Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και οι σύμμαχοί της στη βορειοδυτική συριακή περιοχή του Ιντλίμπ κλιμακώνουν κατά του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA), αναφέρει το southfront.press.

Η κλιμάκωση ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου όταν ένας βομβαρδισμός σήραγγας είχε στόχο μια θέση του SAA κοντά στην πόλη Milaja στη νότια ύπαιθρο του Idlib. Περίπου 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση και σε μια επακόλουθη επιδρομή. Η επίθεση ενορχηστρώθηκε από την HTS και έναν από τους βασικούς συμμάχους της, την Ansar al-Tawhid που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Αμέσως μετά την επίθεση, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις ξεκίνησαν μια σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον της HTS και των συμμάχων της στο Greater Idlib. Ο SAA επανέλαβε επίσης τα πλήγματα πυροβολικού στην περιοχή. Τα περισσότερα από τα ρωσικά και συριακά πλήγματα είχαν στόχο τα περίχωρα της πόλης al-Fatterah, η οποία βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Milaja.

Παρά τις σφοδρές επιδρομές, τουλάχιστον 16 στρατιώτες σκοτώθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου, όταν μαχητές της HTS εισέβαλαν σε θέση κοντά στην πόλη al-Sarraf στη βόρεια ύπαιθρο της Λαττάκειας.

Οι VKS και ο SAA κλιμάκωσαν τα χτυπήματά τους στο Idlib μετά τη θανατηφόρα επίθεση, προκαλώντας περισσότερες απώλειες στην HTS και τους συμμάχους της.

Τα κοινά πλήγματα έληξαν στις 9 Σεπτεμβρίου. Το συριακό Υπουργείο Άμυνας είπε ότι καταστράφηκαν πολλά αρχηγεία, οχυρώσεις, αποθήκες βαρέων όπλων και πυρομαχικών της HTS και των συμμάχων της στη νότια ύπαιθρο του Ιντλίμπ και στη βορειοδυτική ύπαιθρο της Χάμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τουλάχιστον 111 μαχητές της HTS, της Ansar al-Tawhid και του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκιστάν σκοτώθηκαν σε κοινές επιδρομές.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο τουρκικός στρατός παρενέβη και έστειλε ενισχύσεις στο Ιντλίμπ, όπου διατηρεί δεκάδες θέσεις για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός. Οι ενισχύσεις αναπτύχθηκαν κοντά στην πρώτη γραμμή στη νότια ύπαιθρο του Ιντλίμπ.

Οι ενισχύσεις πιθανότατα στάλθηκαν για να αποτρέψουν τον SAA και τους συμμάχους της από την επανέναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή.

Παρά τις σοβαρές απώλειες στις πρόσφατες επιδρομές της Συρίας και της Ρωσίας, η HTS και οι σύμμαχοί της προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν δύο επιδρομές στη νότια ύπαιθρο της Ιντλίμπ και στη δυτική ύπαιθρο του Χαλεπίου στις 12 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, και οι δύο προσπάθειες ματαιώθηκαν από τον SAA και αρκετοί μαχητές σκοτώθηκαν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail