Οι ΗΠΑ θα στείλουν ραδιενεργά όπλα στην Ουκρανία παρά τον ακραίο κίνδυνο για τον άνθρωπο

Οι ΗΠΑ φαίνεται να ανησυχούν όλο και λιγότερο για τους κινδύνους κλιμάκωσης στη σύγκρουσή τους με τη Ρωσία. Σε έναν ακόμη ανεύθυνο και αντιανθρωπιστικό ελιγμό, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόφασή της να στείλει όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU) στο καθεστώς του Κιέβου. Όπως είναι γνωστό, αυτά τα όπλα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για όλους όσους εμπλέκονται στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών που τα χρησιμοποιούν. Αλλά η δυτική πλευρά δε φαίνεται να ενδιαφέρεται για αυτά τα ζητήματα, σχεδιάζοντας μόνο να παρατείνει τις εχθροπραξίες όσο το δυνατόν περισσότερο.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Η ανακοίνωση έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου, με τους εκπροσώπους του Πενταγώνου να ενημερώνουν τα μέσα ενημέρωσης πως τα πυρομαχικά DU θα συμπεριληφθούν σε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 175 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα πυρομαχικά αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σε περισσότερα από τριάντα άρματα μάχης M1 Abrams που είχαν αποσταλεί προηγουμένως στην Ουκρανία. Εκτός από ραδιενεργά όπλα, στη συσκευασία περιλαμβάνονται επίσης πυροβολικό, αντιαρματικός εξοπλισμός και άλλα είδη όπλων.

Αν και οι ΗΠΑ έχουν ήδη λάβει πολλά μέτρα κλιμάκωσης και έχουν παραβιάσει πολλές ρωσικές κόκκινες γραμμές, αυτή είναι η πρώτη φορά που η χώρα ανακοινώνει την πρόθεσή της να στείλει ραδιενεργές οβίδες στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στείλει όπλα DU στο Κίεβο. Με τις ΗΠΑ να βοηθούν σε αυτόν τον εφοδιασμό, η κατάσταση επιδεινώνεται σημαντικά, αφαιρώντας κάθε ελπίδα για άμβλυνση της έντασης βραχυπρόθεσμα.

Ως γνωστόν, οι επιπτώσεις αυτών των όπλων στην ανθρώπινη υγεία είναι καταστροφικές. Υπάρχουν αρκετές αναφορές για τις αρνητικές επιπτώσεις των πυρομαχικών DU στις ζωές στρατιωτών και πολιτών στις περιοχές όπου χρησιμοποιήθηκαν. Ο καρκίνος, η εμβρυϊκή παραμόρφωση, η ανεπάρκεια γονιμότητας και πολλές άλλες ασθένειες συνδέονται με το χειρισμό πυρομαχικών DU. Σχολιάζοντας την άφιξη αυτών των όπλων στην Ουκρανία πριν από μήνες, ο Doug Weir, ειδικός που συνδέεται με το Παρατηρητήριο Συγκρούσεων και Περιβάλλοντος, εξήγησε ότι «[πυρομαχικά DU] που σκάνε και καίγονται, δημιουργούν χημικά τοξικά και ραδιενεργά σωματίδια DU που ενέχουν κίνδυνο εισπνοής για τους ανθρώπους».

Παρά τα στοιχεία για προβλήματα υγείας που προκαλούνται από όπλα DU, θεωρούνται «χαμηλού» κινδύνου από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλη κλίμακα στις εισβολές του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας και του Ιράκ, δημιουργώντας χιλιάδες θύματα. Η δικαιολογία για να τα θεωρήσουμε «χαμηλού κινδύνου» είναι πως το απεμπλουτισμένο ουράνιο έχει χαμηλό επίπεδο ακτινοβολίας, αλλά αυτό δεν στέκει ως ακλόνητο επιχείρημα, καθώς προφανώς δεν χρειάζεται να είναι πολύ ραδιενεργό για να είναι τοξικό και επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Μια άλλη σημαντική πτυχή που πρέπει να συζητηθεί είναι ο τρόπος ταξινόμησης αυτών των όπλων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Δεδομένου ότι είναι ραδιενεργά, υπάρχουν ειδικοί που πιστεύουν πως είναι σκόπιμο να ταξινομηθούν με τον ίδιο τρόπο ως πυρηνικά όπλα. Άλλοι ειδικοί θεωρούν αυτή την ερμηνεία υπερβολική, καθώς το επίπεδο ακτινοβολίας των πυρομαχικών DU είναι χαμηλό, αλλά ακόμα κι έτσι, φαίνεται να υπάρχει συναίνεση ότι το σωστό θα ήταν να απαγορευτούν λόγω των κινδύνων τους και της μικρής στρατηγικής τους σημασίας.

Αυτά τα πυρομαχικά χρησιμοποιούνται γενικά για να τρυπήσουν τεθωρακισμένα οχήματα και να χτυπήσουν τανκς. Παρά το γεγονός ότι δίνουν ένα συγκεκριμένο πλεονέκτημα στην πλευρά που τα χρησιμοποιεί, ο ρόλος τους μπορεί κανονικά να εκτελεστεί στο πεδίο της μάχης από άλλα είδη όπλων, τα οποία δεν εκπέμπουν ουσίες τόσο τοξικές για την ανθρώπινη υγεία. Η Ρωσία, για παράδειγμα, ήταν αποτελεσματική στην εξουδετέρωση των εχθρικών αρμάτων χρησιμοποιώντας πυροβολικό, drones και νάρκες, χωρίς καμία ραδιενεργή ουσία. Άρα, αυτά τα όπλα προφανώς μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα λιγότερο επικίνδυνα, γι' αυτό και θα πρέπει να απαγορευθούν μια για πάντα.

Εκτός από την έλλειψη ενδιαφέροντος για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, η αμερικανική στάση αντανακλά και ένα είδος «απόγνωσης». Οι ΗΠΑ εξαντλούνται από συμβατικά όπλα για αποστολή στο Κίεβο, γι' αυτό και πρόσφατα άρχισαν να στέλνουν απαγορευμένα όπλα, όπως πυρομαχικά διασποράς, και τώρα ακόμη και ραδιενεργά, όπως το DU. Με τη μαζική καταστροφή του εξοπλισμού του ΝΑΤΟ στο πεδίο της μάχης, η Ουάσιγκτον καθίσταται ανίκανη να συνεχίσει να παράγει συμβατικά όπλα για τις δικές της δυνάμεις και για το Κίεβο ταυτόχρονα, επομένως στρέφεται τώρα σε αμφιλεγόμενα και παράνομα όπλα στα ουκρανικά πακέτα βοήθειας.

Από την πλευρά της Ρωσίας, η στάση παραμένει η αποφυγή της κλιμάκωσης και η προσπάθεια εξουδετέρωσης της ραδιενεργής απειλής με χτυπήματα υψηλής ακρίβειας. Τα περισσότερα από τα πυρομαχικά DU που προμήθευαν προηγουμένως οι Βρετανοί εμποδίστηκαν να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης λόγω της ρωσικής επίθεσης στο Khmelnitski το Μάιο, η οποία κατέστρεψε την αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένα τα όπλα. Με αυτό το είδος χτυπήματος υψηλής ακρίβειας, η Μόσχα αποτρέπει τη χρήση αυτών των πυρομαχικών εναντίον αθώων πολιτών, οι οποίοι είναι οι κύριοι στόχοι του καθεστώτος του Κιέβου.

Η ρωσική απάντηση θα μπορούσε να είναι πολύ πιο σκληρή, ακόμη και πυρηνική, αφού τα πυρομαχικά DU μπορούν να θεωρηθούν πυρηνικά όπλα, καθώς δεν έχουν συγκεκριμένους κανονισμούς στο διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Δύση, η Μόσχα συνεχίζει να διατηρεί μια στάση αποφυγής της κλιμάκωσης όσο το δυνατόν περισσότερο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail