Ο Μπλίνκεν δίνει μια υπόσχεση στο Κίεβο που δεν μπορεί να τηρήσει

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά το Κίεβο στις 6 Σεπτεμβρίου για να δείξει υποστήριξη στην ουκρανική αντεπίθεση εν μέσω της σύγκρουσης με τη Ρωσία και είπε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να διασφαλίσει πως ο σύμμαχός της έχει «ισχυρά αποτρεπτικά μέσα». Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων από την ουκρανική πρωτεύουσα, υποσχέθηκε στην Ουκρανία ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν υποστήριξη. Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο αν ληφθεί υπόψη πως η χώρα της Βόρειας Αμερικής θα πάει στις κάλπες σε 14 μήνες και η χρηματοδότηση της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ γίνεται θερμό θέμα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο Blinken είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη της αντεπίθεσης στις αρχές Ιουνίου. Συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα και τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε πως η Ουκρανία έχει ό,τι χρειάζεται όχι μόνο για να πετύχει στην αντεπίθεση, αλλά έχει ό,τι χρειάζεται μακροπρόθεσμα για να διασφαλίσει πως έχει ισχυρή αποτρεπτική, ισχυρή αμυντική ικανότητα, έτσι ώστε, στο μέλλον, οι επιθέσεις σαν αυτή να μην ξανασυμβούν», είπε ο Blinken στεκόμενος δίπλα στον Kuleba.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης ανακοίνωσε επίσης πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια νέας βοήθειας στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι θα βοηθούσε την αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας να «χτίσει περαιτέρω ώθηση».

«Σήμερα, ανακοινώνουμε νέα βοήθεια συνολικού ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε αυτήν την κοινή προσπάθεια», είπε ο Blinken. «Αυτό περιλαμβάνει 665,5 εκατομμύρια δολάρια σε νέα στρατιωτική και πολιτική βοήθεια για την ασφάλεια».

Το πακέτο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που ανακοινώθηκε μπορεί να ακούγεται ως τεράστιο ποσό, αλλά πρέπει να θυμόμαστε πως η Ουάσιγκτον έχει ήδη παράσχει στην Ουκρανία βοήθεια για την ασφάλεια ποσό άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων όπλων που το Κίεβο λέει πως είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων αλλά αυτό απέτυχε να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Ουκρανία εξαπέλυσε μια αντεπίθεση τον Ιούνιο, αφού δημιούργησε τάγματα επίθεσης εκπαιδευμένα στη Δύση και συσσώρευσε όπλα, αλλά ζητούσε ασταμάτητα περισσότερη βοήθεια όσο περισσότερο συνεχίζεται η αποτυχημένη αντεπίθεση.

Πιο περίεργα, όμως, ο Kuleba, από την πλευρά του, είπε: «Σήμερα, χάρη στους εταίρους μας, η Ουκρανία περιορίζει την επιθετικότητα της Ρωσίας. Και δε θέτουμε σε κίνδυνο ζωές Αμερικανών».

Αυτή είναι μια διαφωτιστική δήλωση δεδομένου ότι ο Kuleba ουσιαστικά καυχιέται πως η Ουκρανία κάνει το θέλημα της Ουάσιγκτον, αρνούμενη να επιδιώξει λύση με τη Ρωσία και συνεχίζοντας τον πόλεμο. Η δήλωση είναι ακόμη πιο τραγική αν σκεφτεί κανείς ότι περισσότεροι από 66.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εξουδετερωθεί ή τραυματιστεί από την έναρξη της αντεπίθεσης.

Η Μόσχα μίλησε για την επίσκεψη του επικεφαλής του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε πώς «οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο σε εμπόλεμη κατάσταση μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, ανεξάρτητα από το κόστος».

«Έχουμε ακούσει επανειλημμένα δηλώσεις ότι [οι Αμερικανοί] σκοπεύουν να συνεχίσουν να βοηθούν το Κίεβο όσο χρειάζεται. Με άλλα λόγια, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία σε μια de facto κατάσταση πολέμου και να διεξάγουν αυτόν τον πόλεμο μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, χωρίς να φείδονται χρημάτων για αυτό», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως αυτή η βοήθεια δε θα επηρεάσει την στρατιωτική επιχείρηση.

Πρέπει επίσης να τεθεί το ερώτημα πώς οι ΗΠΑ μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία όταν ο πόλεμος έχει γίνει μια οικονομική μαύρη τρύπα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Reznikov δήλωσε σε τοπικό μέσο ενημέρωσης πως ο πόλεμος κοστίζει στην Ουκρανία τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Την ίδια ημέρα με την επίσκεψη του Blinken στο Κίεβο, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο πρόσθετης βοήθειας ασφαλείας αξίας 175 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των κρίσιμων αναγκών ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας. Το νέο πακέτο περιλαμβάνει πρόσθετο εξοπλισμό αεράμυνας, πυρομαχικά πυροβολικού, αντιαρματικά όπλα με οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου για άρματα μάχης Abrams που είχαν ήδη δεσμευτεί και άλλον εξοπλισμό.

Αν και οι ΗΠΑ έχουν παράσχει πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια, το συνολικό ποσό της βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής και οικονομικής υποστήριξης, ξεπερνά τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να κοστίζει 100 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, υπάρχει τεράστια αμφιβολία πως οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν έναν τόσο ακριβό πόλεμο, ειδικά καθώς η Ουκρανία δεν έχει καμία ελπίδα να κερδίσει, δεδομένης της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται με τους δυτικούς συμμάχους τους βραχυπρόθεσμα για να παρέχουν στην Ουκρανία τον απαραίτητο εξοπλισμό και όπλα για την επέκταση της σύγκρουσης αντί να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επιδιώξουν κατάπαυση του πυρός και να επαναδιαπραγματευτούν αμέσως την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Με τη δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ να αυξάνεται και του Τζο Μπάιντεν να μειώνεται, η Ουκρανία θα είναι σίγουρα ένα σημαντικό θέμα. Θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, καθώς οι Αμερικανοί δε θέλουν πλέον να σπαταλούνται τα χρήματα από τους φόρους τους, πράγμα που σημαίνει ότι ο Blinken δεν μπορεί να τηρήσει την υπόσχεσή του.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail