Η στρατηγική του Αζερμπαϊτζάν στο γρήγορο πόλεμο για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Freepen.gr - Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια «τοπική αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με κύριο στόχο την καταστροφή της στρατιωτικής υποδομής του παράνομου καθεστώτος στην περιοχή, αναφέρει το southfront.press.

Σε μια μέρα, οι αρχές της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Αρτσάχ, που είχε εγκαταλειφθεί από το Ερεβάν, παραδόθηκαν. Τα μέρη κατέληξαν σε συμφωνία για πλήρη παύση των εχθροπραξιών με τη μεσολάβηση της διοίκησης του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος.

Η επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε με μαζικά πλήγματα και βομβαρδισμούς πυροβολικού σε στρατιωτικές υποδομές, αεράμυνα και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Αναφέρθηκαν επίσης ορισμένες ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές.

Ο στόχος του πρώτου σταδίου ήταν να καταστρέψει το κύριο μέρος των πίσω θέσεων και των περιοχών συγκέντρωσης της αεράμυνας του στρατού του Αρτσάχ.

Εφαρμόζοντας την εμπειρία της σύγκρουσης του 2020, το Μπακού χρησιμοποίησε μαζικά drones, ειδικότερα, τα ισραηλινά drones καμικάζι Harop, καθώς και το τουρκικό Bayraktar TB2, του οποίου η φήμη έχει υποστεί σημαντικά προβλήματα μετά τη χρήση του από τον ουκρανικό στρατό. Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε μάχη τον ισραηλινό οιονεί βαλλιστικό πύραυλο LORA. Η ανάπτυξή του αναφέρθηκε επίσης στην τρέχουσα σύγκρουση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, η πρώτη ημέρα της στρατιωτικής επιχείρησης είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή περισσότερων από 20 οχημάτων μάχης, περισσότερων από 40 εγκαταστάσεων πυροβολικού, περισσότερων από 30 όλμων, 2 αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων στο Καραμπάχ.

Εν μέσω χτυπημάτων στις πίσω περιοχές, τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν χερσαίες επιχειρήσεις σε διάφορες κατευθύνσεις.

Το Μπακού συμμετείχε με σημαντικές χερσαίες δυνάμεις για μια επίθεση προς την κατεύθυνση βασικών οικισμών, τη Σούσα στα νοτιοδυτικά, το Μαρτούνι στα νοτιοανατολικά, το Γκεταβάν στα βορειοδυτικά και το Άγκνταμ στα δυτικά.

Η μεγαλύτερη πρόοδος σημειώθηκε στα βορειοανατολικά, όπου σύμφωνα με πληροφορίες κατέλαβαν το Charektar και το Getavan. Στα ανατολικά, πήραν τον έλεγχο του Αγδάμ. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το Agdere τέθηκε επίσης υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν.

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν φέρεται να κατέλαβε επίσης το κοίτασμα χαλκού-μολυβδαινίου Kashen, το οποίο πουλήθηκε προηγουμένως στη βρετανική εταιρεία Anglo Asian Mining.

Το Μπακού έχει σχηματίσει τρεις μεγάλες ομάδες στρατευμάτων έως και ένα σώμα στρατού η καθεμία. Εφάρμοσαν επιτυχώς την τακτική της «τσιμπίδας» για να αποκόψουν τον στρατό της Αρτσάχ από τις προμήθειες από το κέντρο το συντομότερο δυνατό.

Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης το 2020, το Αζερμπαϊτζάν ανέπτυξε επίσης τις ταξιαρχίες του σε μόνιμη βάση στις περιοχές Kelbajar και Lachin. Στην τρέχουσα κλιμάκωση, είχαν ως στόχο να αποκλείσουν τους κύριους δρόμους και να συγκρατήσουν τις δυνάμεις της Αρτσάχ στις μάχες.

Εν μέσω της ταχείας προέλασης των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν, το Στεπανακέρτ κατανόησε ξεκάθαρα την ανικανότητά του να αντισταθεί μόνο του. Ο στρατός του Αρτσάχ δεν έχει ούτε μεγάλα αποθέματα όπλων ούτε τρόπους να τα προμηθευτεί. Η Αρμενία αρνήθηκε να εμπλακεί σε εχθροπραξίες, αλλά ακόμη και σε περίπτωση πραξικοπήματος στο Ερεβάν και απόφασης να εισέλθουν στη σύγκρουση, δεν είχαν άλλο χρόνο να αναπτύξουν τις απαραίτητες δυνάμεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail