Η Ουκρανία κέρδισε τη μάχη για να διεισδύσει στην πρώτη Αμυντική Ζώνη της Ρωσίας [Τι θα συμβεί τώρα;]

Την Παρασκευή, ο ουκρανικός στρατός αποκάλυψε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (UAF) είχαν επιτέλους διαπεράσει την πρώτη γραμμή της περίφημης κύριας γραμμής άμυνας της Ρωσίας στην περιοχή Zaporezhia. Πολλοί ελπίζουν πως η σημαντική αυτή πρόοδος θα διευκολύνει μια πιο γρήγορη διάρρηξη βαθύτερη στην άμυνα της Ρωσίας.

Daniel Davis - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μια προσεκτική ανάλυση της τακτικής κατάστασης, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι η κατάσταση για την UAF παραμένει αδύναμη. 

Η Ουκρανία σημειώνει μια νίκη

Η συγκεκριμένη περιοχή διείσδυσης της πρώτης ζώνης του κύριου αμυντικού συστήματος της Ρωσίας είναι ακριβώς ανατολικά του χωριού Robotyne, το οποίο κατέλαβε πρόσφατα η Ουκρανία, και περίπου τρία χιλιόμετρα δυτικά του χωριού Verbova. Το πρώτο πρόβλημα για την Ουκρανία είναι ο χρόνος που χρειάστηκε για να φτάσει στην πρώτη γραμμή και οι πόροι που χρειάστηκαν για να το πετύχει.

Η UAF ξεκίνησε την επίθεσή της στις 5 Ιουνίου και χρειάστηκαν σχεδόν τρεις μήνες για να φτάσουν στην πρώτη μεγάλη γραμμή άμυνας. Η Ουκρανία υπέστη σημαντικές απώλειες σε προσωπικό και εξοπλισμό κατά τους πρώτους τρεις μήνες αυτής της επιχείρησης, ειδικά σε τεθωρακισμένα που παρείχε η Δύση. Η τελευταία φορά που η Δύση υποσχέθηκε μεγάλο αριθμό τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού ήταν στα τέλη του περασμένου έτους. Δεν είναι σαφές πώς η Ουκρανία μπορεί να αντικαταστήσει αυτές τις τρέχουσες απώλειες και να διατηρήσει τη δυναμική για να διατηρήσει την πίεση στις ρωσικές γραμμές.

Δεύτερον, το μονοπάτι που χάραξε η Ουκρανία για να φτάσει στο ρήγμα κοντά στη Βέρμποβα καθιστά την UAF ευάλωτη στις πλευρικές επιθέσεις, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν μια μακρά κορυφογραμμή με υπερυψωμένο έδαφος με θέα στα δυτικά υψώματα πάνω από το Robotyne, καθώς και μια γραμμή στα ανατολικά της τρέχουσας κατεύθυνσης επίθεσης της Ουκρανίας.

Προς το παρόν, η Ρωσία είναι σε θέση να κρατά επίμονες επιθέσεις πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον κεντρικό δρόμο από το πίσω μέρος της Ουκρανίας, κάτι που είναι απαραίτητο για τη μεταφορά νέων στρατευμάτων και προμηθειών στο ρήγμα και την απομάκρυνση των τραυματιών στρατιωτών.

Εάν η UAF επιχειρήσει να συνεχίσει να διεισδύει πέρα ​​από αυτό το ρήγμα στη γραμμή της Ρωσίας, θα κινδυνεύσει να δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα καζάνι στο οποίο θα μπορούσε να καταστεί ευάλωτη στη ρωσική επίθεση από τρεις πλευρές - ή στη χειρότερη περίπτωση - να κόψουν το λαιμό οι κινητές ρωσικές εφεδρείες του καζανιού παγιδεύοντας ολόκληρη την ουκρανική ομάδα μάχης, ούσα πια αποκομμένη από κάθε υποστήριξη. Για να αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, η UAF θα πρέπει να επεκτείνει τις πλευρές της διείσδυσής τους και να αποσπάσει τον έλεγχο του ψηλού εδάφους από τη Ρωσία στα δυτικά.

Αυτήν την στιγμή, η Ρωσία εμποδίζει την Ουκρανία να εδραιώσει τον έλεγχό της στο Robotyne λόγω αυτού του ψηλού εδάφους στα δυτικά, αλλά και λόγω μιας σειράς χαρακωμάτων και αμυντικών ισχυρών σημείων στα νότια του χωριού. Οι Ρώσοι κρατούν επίσης το χωριό Novoprokorivka, περίπου 1.500 μέτρα νότια. Η Ουκρανία πρέπει να καταλάβει το Novoprokorivka για να μπορέσει να συνεχίσει την εκμετάλλευση της παραβίασης στην κύρια γραμμή άμυνας.

Εάν η Ουκρανία είναι σε θέση να ασφαλίσει τα πλευρά της και να εξουδετερώσει την τρέχουσα ευαλωτότητά της, ο επόμενος στόχος πέρα ​​από την παραβίαση θα είναι το χωριό Βέρμποβα. Απέχει περίπου έξι χιλιόμετρα από το Robotyne, και η Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής μειώσει αυτή την απόσταση στο μισό. Η Ουκρανία έχει όντως φτάσει στην πρώτη γραμμή, αλλά μέχρι στιγμής μόνο λίγες διμοιρίες πεζικού έχουν διεισδύσει πέρα ​​από τη γραμμή. Για να ανοίξουν τις πύλες για τις ουσιαστικές δυνάμεις της Ουκρανίας, θα πρέπει να διεισδύσουν πλήρως και στη συνέχεια να επεκτείνουν την τρύπα στη γραμμή.

Η Ουκρανία θα πρέπει να περάσει τις τεθωρακισμένες δυνάμεις πέρα ​​από τη γραμμή των δοντιών του δράκου, στη συνέχεια να διασχίσει τα περίπου 1.000 μέτρα μέχρι την πρώτη μεγάλη γραμμή μιας τάφρου τανκ και στη συνέχεια να νικήσει τα μπροστινά ισχυρά σημεία της ρωσικής άμυνας της Βέρμποβα. Το κενό ανάμεσα στα δόντια του δράκου και την τάφρο του τανκ είναι γεμάτο με ναρκοπέδια εκατοντάδων μέτρων αντιαρματικών και κατά προσωπικού.

Οι Ρώσοι γνωρίζουν τι θα προσπαθήσει να κάνει η Ουκρανία και χρησιμοποιούν πληρώματα πυροβολικού και αντιαρματικών πυραύλων για να πυροβολήσουν τους σχηματισμούς της UAF, περιπλέκοντας κάθε προσπάθεια εκκαθάρισης των ναρκοπεδίων. Προτού η Ουκρανία μπορέσει να κάνει μια συντονισμένη ώθηση για να καταλάβει τη Βέρμποβα, πρέπει να εξαλείψει τις ρωσικές θέσεις και στις δύο πλευρές ενώ ταυτόχρονα εκκαθαρίζει τα τρία επίπεδα των εμποδίων (δόντια δράκου, τάφρο αρμάτων μάχης και ναρκοπέδιο).

Η Ουκρανία είχε ένα παρόμοιο πρόβλημα να φτάσει στο Robotyne και στη συνέχεια μέσω του Robotyne, επομένως έχει την ικανότητα και τη γνώση για το πώς να πλοηγηθεί σε αυτές τις δυσκολίες. Το άγνωστο ζήτημα, ωστόσο, είναι να γνωρίζουν πόσους πόρους έχασαν ενώ μασούσαν τα πρώτα 10 χιλιόμετρα της άμυνας της Ρωσίας. Αυτή η επίθεση ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου και χρειάστηκε το μεγαλύτερο μέρος τριών μηνών και ανείπωτος αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων και πιθανώς χιλιάδες σκοτωμένοι και τραυματίες πεζικού για να πετύχουν αυτά τα κέρδη. 

Τι γίνεται όμως με τον καιρό στην Ουκρανία;

Ένα πρόσφατο ουκρανικό βίντεο δείχνει ότι ένα πλήρες τάγμα φρέσκων γερμανικών τεθωρακισμένων είναι έτοιμο να εμπλακεί με τους Ρώσους, υποδεικνύοντας ότι η UAF εξακολουθεί να έχει την ικανότητα να ρίξει μια μεγάλη γροθιά. Το αν αυτό θα είναι αρκετό για να πάρει τη Verbova ή όχι, μένει να φανεί, ή αν μπορούν να διανύσουν τα επόμενα 10 χιλιόμετρα σε κάτι λιγότερο από τρεις μήνες είναι άγνωστο. Για να πετύχει αυτό το σχέδιο θα απαιτήσει όχι μόνο περισσότερα τανκς και στρατεύματα, αλλά και τη συνεργασία του καιρού – που μπορεί να είναι μεγαλύτερο οδόφραγμα από τους Ρώσους.

Η περίοδος των βροχών ξεκινά σε αυτό το τμήμα της Ουκρανίας από το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου. Αλλά ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι πιθανό να είναι πολύ υγροί και λασπώδεις. Τα περισσότερα από τα πεδία από τα οποία πρέπει να περάσουν ουκρανικά τεθωρακισμένα για να προωθήσουν τις ρωσικές άμυνες απαιτούν από αυτούς να διασχίσουν μεγάλες εκτάσεις ανοιχτών πεδίων. Αυτά τα χωράφια, ωστόσο, θα γίνουν λάσπες σε εβδομάδες. Εάν τα τεθωρακισμένα οχήματα κολλήσουν στη λάσπη, δενθα μπορούν να διατηρήσουν την απαραίτητη ορμή για να φέρουν μάζα σε ένα δεδομένο τμήμα της γραμμής την στιγμή που θα επιλέξει η Ουκρανία και θα είναι εύκολοι στόχοι για το ρωσικό πυροβολικό και τα drones FPV.

Κατά πάσα πιθανότητα, η Ουκρανία θα περάσει τις τελευταίες εβδομάδες πριν από την έναρξη της περιόδου των βροχών για να σταθεροποιήσει τα κέρδη της, να επεκτείνει τον έλεγχό της στα δυτικά υψώματα του Robotyne και, αν είναι δυνατόν, να ολοκληρώσει την κατάληψη της Verbova. Αυτό θα είναι μια μεγάλη υπόθεση, αλλά είναι δυνατή. Με κάθε μέτρο, η παραβίαση της πρώτης κύριας γραμμής άμυνας της Ρωσίας ήταν ένα επίτευγμα σκληρής μάχης και με νόημα για την UAF.

Απομένουν, ωστόσο, ακόμη περίπου 25 χιλιόμετρα πρόσθετων ζωνών ρωσικής άμυνας και ισχυρών σημείων για να φτάσετε ακόμη και στο Tokmak, και άλλα 75 οδικά χιλιόμετρα για να φτάσετε στον στρατηγικό στόχο της Μελιτόπολης. Μόλις η ουκρανική επίθεση φτάσει στο αποκορύφωμά της, πιθανότατα εντός εβδομάδων, η Ρωσία θα ξεκινήσει τη διαδικασία επέκτασης και βελτίωσης των υπόλοιπων αμυντικών γραμμών νότια της Βέρμποβα, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη τη διείσδυση όταν η Ουκρανία αποκτήσει νέα επιθετική ικανότητα, πιθανότατα μέχρι την άνοιξη του 2024.

Η Ουκρανία κέρδισε τη μάχη για να διεισδύσει στην πρώτη κύρια αμυντική ζώνη της Ρωσίας. Δεν είναι σαφές εάν έχουν επαρκή χωρητικότητα για να συνεχίσουν να πιέζουν πρόσθετες ζώνες πριν επιβραδυνθούν ή σταματήσουν από τις καιρικές συνθήκες. Ένα πράγμα, ωστόσο, είναι απολύτως βέβαιο: ο πόλεμος απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και το κόστος σε άνδρες και υλικό για τη συνέχιση του αγώνα θα συνεχίσει να συσσωρεύεται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail