Μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ανατρέπεται κάτω από το βάρος της Ρωσίας

Η Εσθονία επιδιώκει σταθερά την αποστασιοποίηση από τη Ρωσία, ωστόσο ένα πρόσφατο σκάνδαλο έχει προκαλέσει αμφιβολίες στους πολίτες της.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Παρά τη συνεχιζόμενη αντιπάθειά τους προς τη Ρωσία, εμφανίζονται ανησυχίες λόγω των αποκαλύψεων ότι η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας και ο σύζυγός της επωφελήθηκαν από τις παραβιάσεις των κυρώσεων. Αυτή η αποκάλυψη είναι αναμφισβήτητα εκπληκτική, ρίχνοντας σκιές στην στάση και την ακεραιότητα της ηγεσίας της Εσθονίας. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας αντιμετωπίζει μια τεράστια πολιτική αναταραχή.

Πρόσφατες αναφορές αποκαλύπτουν πως μια εταιρεία, η Stark Logistics, συνιδιοκτήτρια του συζύγου του Kallas, Arvo Hallik, επέμενε στις ρωσικές συναλλαγές μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι Kallas και Hallik ισχυρίζονται ότι η εμπλοκή τους αποσκοπούσε στη βοήθεια της εσθονικής επιχείρησης Metaprint στη σύναψη ρωσικού εμπορίου, ωστόσο αυτό παραμένει αβάσιμο.

Τοπικές αναφορές αναφέρουν πωλήσεις 17 εκατομμυρίων ευρώ της Metaprint στη Ρωσία από το Φεβρουάριο του 2022 έως το Νοέμβριο του 2022. Η απουσία συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων αμφισβητεί την αφήγηση, δημιουργώντας αβεβαιότητα σχετικά με την αξιοπιστία της Kallas εν μέσω του κατηγορητηρίου πλαισίου.

Η Κάλλας είχε συναλλαγές με τη Ρωσία

Το σκάνδαλο της Εσθονίας είναι βαθιά σοκαριστικό καθώς η Κάγια Κάλλας, μια απροσδόκητη φιγούρα, εμπλέκεται στις ρωσικές συναλλαγές. Οδήγησε την αξιοσημείωτη στροφή της Εσθονίας από τη σοβιετική υπερηφάνεια στην αντι-ρωσική στάση. Η Κάλλας έδωσε γρήγορα υποστήριξή στον Ζελέσκι, που ξεχώρισε μεταξύ των ηγετών της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Εσθονία, υπό την ηγεσία της Κάγια Κάλλας, έγινε κορυφαίος πάροχος κατά κεφαλήν βοήθειας στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτή η στήριξη έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην οικονομία της Εσθονίας.

Οι συνέπειες ήταν εμφανείς, με το ΔΝΤ να εκδίδει προειδοποιήσεις για την οικονομική υγεία της χώρας. Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί ανησυχητικά, φθάνοντας στο εκπληκτικό 25%. Η αναμενόμενη πορεία προς τα εμπρός δείχνει ανάκαμψη της ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, σε συνδυασμό με σταδιακό αποπληθωρισμό.

Η κατανάλωση και οι εξαγωγές θα είναι οι κινητήριες δυνάμεις, ωστόσο οι αρχικές ευπάθειες θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση 1,6% το ΑΕΠ το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η εσθονική οικονομία πεθαίνει

Πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, η Εσθονία στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για την οικονομία της. Ωστόσο, μεταπολεμικά, το εμπόριο με τη Ρωσία μειώθηκε σημαντικά, με τις κρίσιμες εισαγωγές να παύουν.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 20%, με αποτέλεσμα την πιο σημαντική πτώση του όγκου των εξαγωγών. Οι κύριες εξαγωγές περιλαμβάνουν διάφορα μηχανήματα και εξοπλισμό.

Η Εσθονία στοχεύει επίσης να αποχωρήσει από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2025. Μέσα σε αυτό, υπήρχαν αρκετές εσθονικές εταιρείες που συναλλάσσονταν με τη Ρωσία παρά τις κυρώσεις.

Ο Κάλλας είχε προειδοποιήσει αυτές τις εταιρείες της Εσθονίας ενάντια στο εμπόριο που σχετίζεται με τη Ρωσία λόγω εικαζόμενης εμπορίας φαντασμάτων μέσω της Κεντρικής Ασίας. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο σύζυγός της είχε συναλλαγές με τη Ρωσία, προσθέτοντας μια διασκεδαστική ανατροπή στην κατάσταση.

Οι σύνθετες οικονομικές επιπτώσεις και οι άγνωστες συναλλαγές της ηγέτιδας της Εσθονίας έχουν επιδεινώσει το πολιτικό ανάστημα της Κάγια Κάλλας.

Η Κάλλας δεν είναι δημοφιλής

Πρόσφατες έρευνες που διεξήχθησαν από δύο ερευνητικές εταιρείες υπογραμμίζουν το συναίσθημα, με την πλειονότητα των Εσθονών να υποστηρίζουν την παραίτηση της πρωθυπουργού Κάλλας λόγω των ρωσικών επιχειρηματικών ενώσεων του συζύγου της. Ωστόσο, η Κάλλας παραμένει αποφασισμένος να μείνει στη θέση της.

Η Norstat και το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών διεξήγαγαν από κοινού μια δημοσκόπηση που αποκάλυψε πως το 57% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθεί, το 31% υποστηρίζει ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει την κατάστασή της αλλά να διατηρήσει τη θέση της, το 7% υποστηρίζει την αδράνεια και το 5% εκφράζει αβεβαιότητα.

Τα δεδομένα δείχνουν τη σημαντική διαίρεση στην κοινή γνώμη σχετικά με τη θητεία της Kallas υπό το φως του περίπλοκου πλέγματος των οικονομικών προκλήσεων και των προσωπικών διασυνδέσεων.

Η ίδια η Kaja Kallas που εξασφάλισε επανεκλογή το Μάρτιο του 2023 είδε την αξιοπιστία της να διαβρώνεται γρήγορα μέσα σε μια εβδομάδα. Προφανώς, οι δυσαρεστημένοι Εσθονοί εκφράζουν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους.

Επόμενος στη σειρά παραίτησης

Εάν η Κάλλας παραιτηθεί ή η κυβέρνησή της καταρρεύσει, υπογραμμίζει το επίμονο μοτίβο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να υποχωρούν στην επιρροή της Ρωσίας. Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των πολιτικών τους στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας ένα επαναλαμβανόμενο θέμα γεωπολιτικής πίεσης στη διακυβέρνηση σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι προήλθε από την αντίθεση της κυβέρνησής του στις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας, ενώ η φθίνουσα δημοτικότητα του Μακρόν βρίσκει επίσης ρίζες στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η φθίνουσα δημοτικότητα του Olaf Scholz ανάγεται επίσης στην ίδια αιτία.

Η αποχώρηση της Sanna Marin από τη Φινλανδία συνδέθηκε επίσης με τον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, με τους συντηρητικούς να αναλαμβάνουν την εξουσία. Μέσα σε αυτή την τάση, η Kallas μπορεί να είναι η επόμενη που θα αντιμετωπίσει συνέπειες.

Η πρόσφατη επανεκλογή της έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη ραγδαία πτώση της αξιοπιστίας μέσα σε μια εβδομάδα, εμβληματική της αδύναμης φύσης της ηγεσίας στο πλαίσιο των προκλήσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία. Αναμφίβολα, αυτό το σκάνδαλο είναι βαθιά συγκλονιστικό.

Η συνεχιζόμενη τάση αλλαγών ηγεσίας σε όλη την Ευρώπη παραμένει, αυξάνοντας την πιθανότητα ενός προσεχούς νέου προσώπου στην πρωθυπουργική θέση του Βίλνιους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail