Η Ινδία βάζει την Ουκρανία στη θέση της και οι δυτικοί παρακολουθούν απαθείς

Ο δυναμικός χειρισμός της κατάστασης στην Ουκρανία από την Ινδία φαίνεται να έχει μεταβάλει τη δυναμική, καθιστώντας τη Δύση ανίκανη να ασκήσει το ίδιο επίπεδο επιρροής.

Η σύνοδος κορυφής της G20 του 2023, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Νέο Δελχί της Ινδίας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, εισέρχεται στα τελευταία της στάδια προετοιμασίας.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όλοι οι εκπρόσωποι από τις 20 μεγάλες οικονομίες έχουν προσκληθεί. Ωστόσο, υπάρχει μια εντυπωσιακή απουσία που διαπερνά τη συζήτηση - η Ουκρανία είναι εμφανώς απούσα από τις συζητήσεις.

Συγκεκριμένα, η Ινδία απέκλεισε την Ουκρανία από τη λίστα των προσκεκλημένων της G20, μια απόφαση που εδραιώθηκε τον Ιούνιο όταν επιβεβαιώθηκε η μη συμμετοχή του προέδρου Volodymyr Zelensky.

Αυτή η υπολογισμένη κίνηση ευθυγραμμίζεται με τη θέση της Ινδίας, που διατυπώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Subrahmanyam Jaishankar, ότι η συμμετοχή της G20 προορίζεται για προσκεκλημένα μέλη και οργανισμούς, μια αρχή που τηρείται σταθερά από την ανάληψη της προεδρίας της G20.

Η Ουκρανία δεν είναι προσκεκλημένη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ είχε τονίσει: «Η G20 είναι αποκλειστικά για τα μέλη. Δεν έχουμε επανεξετάσει τη λίστα ή δεν έχουμε λάβει στοιχεία σχετικά με αυτήν, ούτε έχουμε συμμετάσχει σε τέτοιες συζητήσεις».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ουκρανία δεν είναι μέλος της G20, σε αντίθεση με τη Ρωσία, μια ενεργή συμμετέχουσα στο G20 παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Η Ινδία επίσης απέχει από το να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, αντ' αυτού υποστηρίζει την επίλυση των συγκρούσεων με διπλωματικά μέσα και διάλογο.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ινδία έχει γίνει ο κύριος εισαγωγέας ρωσικού αργού πετρελαίου μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας. Τον Ιούλιο του 2023, οι ινδικές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου σχεδόν αποκαταστάθηκαν στο αποκορύφωμά τους, φθάνοντας τα 1,93 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως - επίπεδο παρόμοιο με το υψηλό όλων των εποχών του Μαΐου - λόγω των ενισχυμένων αποστολών αργού πετρελαίου Urals της Μόσχας.

Αν και η συνεργασία μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας είναι ευρέως γνωστή, υπάρχει κάτι σημαντικό που ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό αγνοεί. Καθώς η Ινδία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τη σύνοδο κορυφής της G20 φέτος, οι δυτικές χώρες δεν πιέζουν την Ινδία να καλέσει τον Πρόεδρο Ζελένσκι.

Το ΝΑΤΟ είναι εντάξει;!

Σε σύγκριση με τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία, η εστίαση στην Ουκρανία φέτος είναι σχεδόν αμελητέα. Όταν το Μπαλί ετοιμαζόταν για τη σύνοδο κορυφής της G20 το 2022, οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες της Ομάδας των Επτά άρχισαν να πιέζουν την Τζακάρτα, η οποία ήθελε να παραμείνει ουδέτερη ως επικεφαλής της G20, να καλέσει τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky να συμμετάσχει σε μέρη της συνάντησης. Αυτές οι πληροφορίες δημοσιοποιήθηκαν από τους ίδιους τους Ινδονήσιους αξιωματούχους.

Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν ανησυχίες για την απουσία της Ουκρανίας στο Μπαλί. Εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες πως ορισμένοι εκπρόσωποι μπορεί να παρακάμψουν τη σύνοδο κορυφής.

Και έτσι, η Ινδονησία υπέκυψε στις πιέσεις και συμπεριέλαβε την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο, η Ινδία στάθηκε ακλόνητη στον αποκλεισμό της Ουκρανίας, και αξιοσημείωτα, υπάρχει έλλειψη δυτικών αντιδράσεων κατά της απόφασης της Ινδίας.

Ούτε η κυβέρνηση Μπάιντεν ούτε καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση έχουν εκφράσει ανησυχία για την στάση της Ινδίας χωρίς πρόσκληση όσον αφορά την Ουκρανία.

Αυτό είναι κατανοητό

Αυτό είναι κατανοητό λαμβάνοντας υπόψη την ανοιχτά δηλωμένη ουδετερότητα της Ινδίας, παρόλο που οι δυτικές χώρες βλέπουν ανεπίσημα την Ινδία ως σχεδόν σύμμαχο της Ρωσίας. Ωστόσο, τα χέρια τους είναι δεμένα καθώς η Ινδία διαθέτει κρίσιμες λίστες βασικών ειδών που η Δύση δεν μπορεί να αγνοήσει.

Πρώτον, το επανεξαγόμενο πετρέλαιο της Ινδίας περιλαμβάνει το ίδιο πετρέλαιο για το οποίο η Ευρώπη επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία. Η Ινδία εξακολουθεί να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

Δεύτερον, η Δύση δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την πρόσβασή της στα ινδικά σιτηρά λόγω μιας απλής ουκρανικής πρόσκλησης. Θυμηθείτε την έλλειψη τροφίμων κατά την πρόσφατη απαγόρευση των εξαγωγών ρυζιού της Ινδίας. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να επαναληφθεί.

Επιπλέον, οι στρατηγικές κινήσεις της Ινδίας, όπως η επέκταση των BRICS, το εμπόριο πετρελαίου χωρίς δολάρια με τα ΗΑΕ και η ενισχυμένη συνεργασία με χώρες όπως η Ελλάδα για το λιμάνι του Πειραιά, υπογραμμίζουν την διευρυνόμενη παγκόσμια παρουσία της Ινδίας. Η Δύση συνειδητοποιεί πως η Ινδία ενισχύει την επιρροή της με πρωτοφανείς τρόπους, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στο παγκόσμιο τοπίο.

Και έτσι, οι δυτικές δυνάμεις διστάζουν να αμφισβητήσουν μια άλλη ανερχόμενη ασιατική δύναμη. Αυτό εξηγεί την απουσία δυτικών πιέσεων στην Ινδία να δώσει προτεραιότητα στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, αυτή η γεωπολιτική κίνηση αφήνει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky σε δίλημμα, ωθώντας τον να δημιουργήσει τη σύνοδο κορυφής του «Πλούσιου Σεπτεμβρίου» για να συγκεντρώσει υποστήριξη από μικρότερες οικονομίες για την ουκρανική σύγκρουση.

Η σταθερή θέση της Ινδίας μείωσε τον ρόλο της Ουκρανίας, ενώ οι δυτικές δυνάμεις στέκονται αβοήθητες. Αυτή η διπλωματική αλληλεπίδραση υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή της Ινδίας και τις στρατηγικές της ενέργειες, καθώς περιηγείται στην παγκόσμια σκηνή.

Η Δύση δεν έχει πλέον την αποκλειστική κυριαρχία στις παγκόσμιες υποθέσεις. νέοι παίκτες έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο, με την Ινδία αναμφίβολα ανάμεσά τους. Το «Vishwaguru» επιστρέφει στη δράση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail