Τα Δυτικά Μέσα Ενημέρωσης μιλούν σήμερα για το πόσο κουρασμένοι και απογοητευμένοι έχουν γίνει οι Ουκρανοί

Τα Δυτικά Μέσα Ενημέρωσης  είχαν πει τους τελευταίους 18 μήνες πόσο ατρόμητοι και αισιόδοξοι ήταν οι Ουκρανοί, κάτι που έγινε για να πείσει τους δυτικούς να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την απόφαση των ηγετών τους να χρηματοδοτήσουν τους δεύτερους, αλλά τώρα τα Mainstream Media (MSM) τους λένε το αντίθετο. Η Washington Post έγραψε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι "η αργή αντεπίθεση σκοτεινιάζει τη διάθεση στην Ουκρανία", την οποία ακολούθησε ο Economist δηλώνοντας πως "η αργή αντεπίθεση της Ουκρανίας οξύνει τη δημόσια διάθεση".

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτές οι τέσσερις σημαντικές δημοσιεύσεις μοιράστηκαν κατά την περίοδο των 10 ημερών:

- Washington Post: "Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών λέει ότι η Ουκρανία θα αποτύχει να επιτύχει το βασικό στόχο της επίθεσης"

- CNN: "η πρόσφατη εστίαση της Ουκρανίας στην Κριμαία προκαλεί σκεπτικισμό από τη γωνία της κυβέρνησης Μπάιντεν"

- Washington Post: "Η Ουκρανία ξεμένει από επιλογές για να ανακαταλάβει σημαντικό έδαφος"

- Financial Times: "οι ΗΠΑ αμφιβάλλουν αν η ουκρανική αντεπίθεση μπορεί γρήγορα να πετύχει"

Η εντύπωση που παίρνει κανείς από όλα αυτά είναι πως έχει ξεκινήσει μια νέα ενημερωτική εκστρατεία.

Όπως εξηγήθηκε σε πρόσφατη ανάλυση σχετικά με το πώς "ένα φαύλο παιχνίδι ευθύνης ξεσπά μετά την προβλεπόμενη αποτυχία της αντεπίθεσης", όλοι δείχνουν τώρα με τα δάχτυλα από απελπισία για να αποφύγουν τη δική τους ευθύνη για αυτή τη θεαματική καταστροφή, η οποία έθεσε σε κίνηση αυτήν την τελευταία τάση των μέσων ενημέρωσης. Ο μέσος Δυτικός είναι τώρα είτε πολύ συγκεχυμένος αν είναι σκληροπυρηνικός υποστηρικτής του Κιέβου ή αισθάνεται δικαιωμένος αν ήταν ενάντια στη χρηματοδότηση του πολέμου του ΝΑΤΟ-Ρωσίας με πληρεξούσιο στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι ότι το δυτικό κοινό ανακαλύπτει επιτέλους την αλήθεια για αυτή τη σύγκρουση, τόσο από την άποψη της αποτυχίας της αντεπίθεσης όσο και από την κούραση και την απογοήτευση των Ουκρανών με τα πάντα. Η πρώτη αποκάλυψη αποδεικνύει πως η χρηματοδότηση των δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρείχαν οι φορολογούμενοι για την αντεπίθεση απέτυχε να οδηγήσει σε στρατιωτικά μερίσματα, ενώ η δεύτερη υποδηλώνει ότι οι Ουκρανοί δεν είναι τόσο ενθουσιασμένοι για μάχες όπως πριν. Συνολικά, υπονοούν ότι είναι δυνατή η κατάπαυση του πυρός.

Δυστυχώς, "οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα δίλημμα της δικής τους δημιουργίας μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση", το οποίο οφείλεται στο ότι έκαναν σαμποτάζ στις ειρηνευτικές συνομιλίες την περασμένη άνοιξη και στη συνέχεια αρνούνται να τις επαναλάβουν τον περασμένο χειμώνα. Από τότε, η πορεία προς την ειρήνη έχει γίνει πολύ πιο περίπλοκη, καθώς οι τέσσερις κορυφαίοι ενδιαφερόμενοι σε αυτόν τον πόλεμο με πληρεξούσιο – Ρωσία, ΗΠΑ, Ουκρανία και Πολωνία – έχουν όλο και πιο διαφορετικά συμφέροντα που εμποδίζουν έτσι σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός.

Ακόμα κι έτσι, οι δύο αποκαλύψεις που τα MSM μόλις μοιράστηκαν βοηθούν στη μετατόπιση της Δυτικής κοινής γνώμης προς υποστήριξη αυτού του σεναρίου. Το πρώτο για την αποτυχία της αντεπίθεσης είναι αρκετό για τον μέσο άνθρωπο να στραφεί εναντίον της συνέχισης του πολέμου με πληρεξούσιο, ενώ το δεύτερο απαλλάσσει τους πιο πλυμένους στον εγκέφαλο από την ενοχή ενημερώνοντάς τους πως ένας αυξανόμενος αριθμός Ουκρανών θέλει να τον τερματίσει επίσης. Κανείς δεν μπορεί να είναι "πιο φιλοουκρανός από τους ίδιους τους Ουκρανούς", έτσι ώστε η ομάδα να αισθάνεται πιεσμένη να συμφωνήσει με αυτό.

Με απλά λόγια, αυτό που συμβαίνει είναι μια "επιχείρηση αποπρογραμματισμού" με στόχο την αντιστροφή της επίδρασης που είχε η φιλοουκρανική/πολεμική και αντι-ειρηνευτική/ρωσική προπαγάνδα στις δυτικές μάζες. Ο σκοπός είναι να τους υποχρεώσει να αποδεχτούν το σενάριο των ειρηνευτικών συνομιλιών και την επακόλουθη κατάπαυση του πυρός που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περίπτωση επιτυχίας. Ακόμη και αν τα προαναφερθέντα δε συμβούν, ο αντίκτυπος που θα έχει η τελευταία ενημερωτική εκστρατεία του MSM στην αναμόρφωση των αντιλήψεων του Δυτικού κοινού θα είναι πιθανώς μη αναστρέψιμη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail